Domácí buchty
.jpg)
Potřebujete: 250 ml vlažného mléka, 150 g rozpuštěného másla, 2 žloutky, 1 lžíci citronové štávy, 500 g hladké mouky, 50 g cukru, 1 vanilkový cukr, trochu strouhané citronové kůry, špetku soli, 1 lžičku sušeného droždí.
Postup: připravíme si kvásek z vlahého mléka, lžičky droždí, mouky a cukru, necháme vykynout. Pak přidáme další přísady, mouku, 2 žloutky, citronovou kůru, máslo, sůl, vanilkový cukr, citronovou štávu. Těsto důkladně zpracujeme, na teplém místě necháme vykynout, tvoříme malé bochánky. Z nich si uděláme placičky, které plníme například povidly, a zabalíme. Dáme na vymazaný plech, potřeme bílkem, necháme ještě deset minut kynout, a dáme péci do předehřáté trouby. Buchty jsou upečené, když mají nahnědlou kůrku.
27.3.2013 Rubrika: Moučníky | Komentářů 24 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Domácí buchty
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky..gif)
pozri: máslo s rumem - tím potírám malé překládané svatební koláčky....
.gif)
tornado-lou: já teda v plynové troubě peču roky a všechno a nestalo abych něco vyhodila, nic nepřikrývám a nemám vysušené.....myslím že spíš záleží na přípravě těsta, kynuté mám jako peříčko a pokud zbyde tak i druhý den.....

O víkendu jsem byla za vnoučaty a dcera dělala buchty - tvarohové a povidlové. Po upečení je ještě horké potřela rozpuštěným máslem -2 lžíce s 1 lžící rumu. Buchty byly úžasné...Takže i v důchodu se pořád dovídám něco nového :).
tornado-lou: Hrozně moc ráda bych ji vyhodila a koupila si elektrickou, fakt!!!" Jenomže bohužel já mám v bytě úplně vše na elektriku (mimo toho podělanýho plynovýho sporáku) a další spotřebič s tak hrozným příkonem, jako má el. trouba, už si tam nemůžu dát - v jednom kuse by to vyhazovalo jistič. Řešením by bylo dát si silnější jistič, ale to by stálo 5 tis....do toho se mi zatím nechce....
Tak nic a díky za rady, každopádně mě udivuje, že někomu el. trouba vysušuje víc než plynová...to koukám teda...
.jpg)
orinka: obyč. trouba.
ona není špatná, ale kynuté pečivo musím přikrývat a buchty mají prostě ten vršek takový sušší než má mamka a než jsem měla v plynové troubě.
možná dělám něco špatně čert ví.
a vidím, že se tu před časem podobně debatovalo
http://www.stastnezeny.cz/index.asp?menu=1024&record=17037
Anahir: a jaká ta trouba je? Máš obyčejnou nebo s vrtulí - horkovzdušnou?
Ten rozvaděč tepla je vlastně vytvarovaný plech. Pokud bude předloha, možná by to zvládl i domácí kutil. V podstatě to není nic složitého, ale nápad, ten je jedinečný!
Nessie: já v plynové troubě měla na roštu nasunutý rozvaděč tepla. Koupila jsem ho u nás v malé prodejně domácích potřeb a železářství pod názvem Brejníkův rozvaděč tepla. Kromtoho jsem měla při každém pečení na spodu trouby hrneček s vodou, kterou jsem během pečení doplňovala. Za těchto opatření se mi i v plynové docela dařilo dobře péct.

Nessie: já mám tip. ale nebude se ti líbit. VYHOĎ tu zatracenou plynovou troubu. nenávidím ji. elektrická nevysušuje nic. vysušuje trochu horkovzduch, ale jenom maso, ne koláče. míň drastické řešení by mohlo být pořízení remosky.
.jpg)
Kadla: Nessie: Taky mi el. trouba víc vysušuje. U mamky v plynové troubě jsou lepší. Zatim jsem na nic nepřišla čím to zmírnit.
Kynuté těsto peču na své troubě kolem 150°
Třebas vánočku nebo bochánky přikrývám buď mokrým pečícím papírem nebo alobalem lesklou stranou ven od pečiva - jinak jsem nebyla schopna vánočku upéct. A to dělám stejné těsto jako když jsem měla troubu plynovou.
Kadla: Fakt?? Tak to jsi první, kdo mi něco takovýho říká.....já byla celý roky přesvědčená, že je to troubou.....
Hm...a čím to teda může být, nevíš?
.jpg)
Nessie: To nebude troubou. Já mám naopak elektrickou a ta skutečně děsně vysušuje. Když dělám tytéž buchty (stejné těsto, stejný postup) u mamky, která má troubu plynovou, jsou podstatně vláčnější...
sharon: Ty určitě jsi zkušená kuchařka ,tak se zeptám - nemáš náhodou nějaký fígl na plynovou troubu, aby nevysušovala?? Já mám na dně té pitomé trouby danou střešní tašku, ke každýmu pečení dávám na dno rendlík s vodou ještě - a stejně ty buchty nejsou prostě jak z té elektrické trouby, nejsou tak vláčný. Mám právě strach dělat kynutý buchty, že se s tím budu půl dne paplat a pak to kvůli té troubě bude vysušený - to by mě hráblo. Proto je vůbec nedělám, i když je miluju.. Nemáš ty (nebo někdo jiný ) nějaký tip, co s tím??
.gif)
a droždí jedině čerstvé, toho mívám doma zásobu protože když nevím jakou polévku tak udělám drožďovou...
.gif)
orinka: já kůru jen do tvarohu... ato jen malinko, je to samá chemie...
.jpg)
Taky je promázávám olejem ze všech stran i seshora... Bílek vůbec nepoužívám. Já do těsta nedávám citrónovou šťávu, zato tam strouhám kupu citrónové kůry. Těsto je pak o hodně chutnější.
sharon: já strouhanou kůru přidávám, mám ráda, když ji cítím v těstě.
.gif)
dadka: kup místo rozinek sušené brusinky......
Budu péct buchty teď v sobotu, ale tvarohové. Do tvarohu dávám rozinky, žloutky, citronovou kůru, trochu rumu a cukr. Buchty taky omažu dokola rozpuštěným máslem, jak je dávám na plech. Potom se neslepí.