Mouřenín
Ingredience: 8 vajec, 350 g cukru, 40 g kakaa, 350 g polohrubé mouky, 1/2 litru mírně oslazeného a ochuceného čaje.
Postup: Vejce ušleháme s cukrem a přidáme mouku. Hmotu nalijeme do vymazaného a kokosem či moukou vysypaného pekáče. Upečeme ve středně vyhřáté troubě. Druhý den moučník opatrně přelijeme (nejlépe lžící) ochuceným čajem. Dezert naroste. Zdobíme šlehanou smetanou nebo bílkovým sněhem a ovocem.
14.3.2014 Rubrika: Moučníky | Komentářů 16 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Mouřenín
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky..jpg)
orinka: Co to je, kardinál?? Nejraději peču ale bez vajec
Nějaké divné. Ten kakaový prášek se přece v čaji nerozpustí, nebo jo? A 8 vajec je hodně.
sharon: no, a aby se to nepletlo, tak já mám z prvorepublikového sešitku recept na Bílého mouřenína, což jest bábovka potažená čokoládou a s čepicí šlehačky.
A já už asi vím, jak "naroste". Podobně totiž dělávám Krupku - z 5 vajec. Udělám suché těsto na pekáč z vajec, krupičky a cukru, a až je upečené, hned rovnoměrně zaleju 1 litrem horkého mléka. Ono se to nacucá a nabobtná do dvakrát takové výšky. S čajem bych ale neriskovala.
A když to shrnu: pokud mám do něčeho vrážet tolik vajec, tak je vrazím do osvědčeného Kardinála, ten se povede vždycky a je famozní.
.gif)
Mouřenín
Ingredience
Hořká čokoláda 250 g
Vlašské ořechy 170 g
Vejce 6 ks
Cukr 300 g
Vanilkový cukr 1 balíček
Sůl špetka
Rostlinný olej 200 ml
Hladká mouka 150 g
Kakao 35 g
Kypřící prášek 3 lžička
Káva 6 lžíce
Na polevu Čokoládová poleva 200 g
Med 40 g
Smetana 80 ml
Postup přípravy:
Čokoládu nasekáme na jemno, rozpustíme ve vodní lázni. Žloutky utřeme s cukry, solí do jemného krému. Přidáme 3 lžíce kávy, olej, prosátou mouku s kypřícím práškem, kakao, ořechy a rozpuštěnou čokoládu. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto nalije na plech a pečeme 35 minut při 175 °C. Horký koláč polijeme zbylou kávou.
Polevu rozpustíme s medem a smetanou a polejeme jí koláč. Necháme zaschnout a posypeme kakaem.
sharon: je to jakési celé divné. 8 celých vajec bych rozdělila na žloutky+bílky a udělala sníh. Když tam není prášek do pečiva. Asi to má být piškot, když chybí tuk. Jsem z toho docela jelen. Chtělo by to fotku, abychom uvěřily
.gif)
Almega: možná i vykvete ...
.gif)
myslím, že kakao patří do těsta...a z 8 vajec ? to je hodně....

Není mi jasné,jak a kam dezert naroste,když se tím čajem zaleje ?? Náhle vyroste např. do 2 metrů a zazelená se ?? prosím,objasnit !

Badi
zamícháš do mírně oslazeného a ochuceného čaje
Badi: trefa, možná se ušpiní tím černým čajem

A kakao uklidíme zpět do kredence
.gif)
orinka: šalamouna peču často...ano , odleje se uvařená směs a tou se horký korpus poleje - já do ní přidám ještě rum.....ale polité čajem si fakt neumím představit.....
teda...s tím čajem.... musela bych to ochutnat. Já čekala něco jako Šalamouna, taky na plechu, prolévá se rozpuštěnou Herou nebo něčím takovým a sype kokosem.
.gif)
pro mě úplná novinka.....?