Bramborový makovec
Potřebujete:
- 500 g brambor
200 g krupice
300 ml mléka
2 žloutky
300 g krupicového cukru
400 g mletého máku
sůl
1 a půl kypřícího prášku do pečiva
1 lžičkou nastrouhané citrónové kůry
1 lžičku mleté skořice
¼ lžičky mletého hřebíčku
4 bílky
tuk a hrubou moukou na vymazání plechu
pikantní marmeládu na potření hotového moučníku
Postup:
Brambory pečlivě omyjte, uvařte doměkka a oloupejte. Po vychladnutí je nastrouhejte na jemném struhadle. Krupici nasypte do mísy, zalijte vařícím mlékem, přiklopte a nechte nabobtnat. Pak do ní vmíchejte žloutky s cukrem a třete, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidejte brambory, mák, špetku soli, kypřící prášek, citrónovou kůru a kořením a vše dobře promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Hotové těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný pekáč a pečete asi 45 minut v troubě na 170 stupňů. Po vychladnutí moučník vodorovně překrojte, namažte marmeládou a přiklopte horním dílem. Dejte do chladu odležet. Před podáváním ho můžete ozdobit ovocem a pocukrovat moučkovým cukrem.
3.11.2015 Rubrika: Moučníky | Komentářů 6 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Bramborový makovec
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.To může být moc dobré, jenže manžela po kypřícím prášku pálí žáha.
Doma mamimka dělávala bramborové tašky s povidlama a šulánky, sypalo se to hustě mákem s cukrem a polívalo sádlem. Byla to dobrotka.
mak je vnodny pri ridnuti kosti, dobry pro vlasy a nehty+++,ma hodne vapniku a horciku
To by mohlo byt dobry , ale sama pro sebe se s celym pekacem pect nebudu a viking mak neji
sharon: v Krkonošské kuchařce jsem našla recept podobný tomuto.
100 g krupice, 1 žloutek, 2 bílky, 200 g ml. máku, skořice, citr. kůra, několik ml. hřebíčků, 250 g vařených brambor, 1 prášek do pečiva. Krupici polijeme v míse horkým mlékem a necháme nabobtnat. Přidáme žloutek, cukr, třeme, pak strouhané brambory, mák, koření, nakonec sníh + prášek. Peče se ve formě, vysypané strouhanku. Druhý den prožíznout a promazat marmeládou. Podle všeho půjde o hrubou krupici, ale určitě nic nezkazíš ani dětskou.
krupice dětské nebo hrubé ??? blbá otázka, vím.......
Brambory a mák jdou dobře k sobě, tohle vypadá na dobrý moučník.