Jemný jablečný závin
Potřebujeme:
10 jablek – očistěná a nakrájená na plátky
300g hladké mouky
1/2 kostky Omegy
špetka soli
25g čerstvého droždí
1 lžička cukru
150ml mléka
1 vejce na potření
strouhanka, skořice, hrozinky, vanilkový cukr
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek z trochy teplého mléka, droždí a lžičky cukru.
Do mouky uděláme důlek, vlijeme kvásek, přidáme špetku soli, Omegu nastrouhanou na hrubém struhadle a zbytek teplého mléka. Vše propracujeme na vláčné těsto, které hned (bez kynutí) rozdělíme na dva díly. Z každého vyválíme obdélník, posypeme strouhankou, po celé ploše navrstvíme jablka, posypeme hrozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem. Rohy těsta přehneme dovnitř a srolujeme. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 180° do zezlátnutí, asi 15 minut.
27.11.2015 Rubrika: Moučníky | Komentářů 21 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Jemný jablečný závin
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.evča.: zkus tento a neuvěříš že to není lístkové...já ho dala manželovi do práce a kolegyně nevěřily...už mají recepty....
sharon: aha , tak to jsem si nevšimla.
Tak asi se na to nehodí. Já tento štrůdl nepeču, taky mám radši kynutý.
Dekuju
Ja si pamatuju baleni 250, ale nektere uz byly mensi, kdyz jsme byli v CZ v cervnu, jak koukam, tak Iva uz je taky jenom 200 g.
evča.: nepatrnej rozdíl je že na Ivě není psané ....pečení......
Yarka: o tom se ví......
evča.: Jsi dobrá.
Ještě je IVA
V puvodnim recepte je drozdi a to je uplne o necem jinem, nez pivni, slehackove nebo jogurtove testo na strudl. Kynuty strudl je straaaasne dobry. Mozna da vic prace, ale stoji to za to!!
sharon:Arna: znám Omegu, jen jsem chtěla vědět, jestli to nejde i z jiného. Vyzkouším a uvidím
YXH: ano.............
Holky Omega???? Ztuzeny tuk ale kolik je pul kostky? Je to pulka z 250 gramu???
Arna: a ségra to zase dělá se smetanou.......
ta obyčejná voda je ale super.....
LenkaT: Omega = ztužený tuk, jen si nevzpomenu jaký se ještě prodává.
sharon: Dělám ten co uvádíš dole, jen ne s vodou, ale s pivem, půl flašky, tedy 250ml. Je to nejoblíbenější štrůdl. Pivo na něj kupuju to nejlevnější, žádný budvárek či plznička
LenkaT: jiný tuk jsem nezkoušela............
sharon: já ho určitě zkusím, a musí být jen Omega?
Linda: ....jen aby když je ode mě...
sharon: ja to rikam, ze jsem krapet ve skluzu .... a strudl je tak trochu vanocni, my ho teda nikdy na svatky doma nedelali, ale vim ,ze ho spousta lidi pece, tak treba se recept nekomu hodi
koukám jako blázen a vůbec se nepamatuji že jsem tento recept posílala...ale fotka je moje....., teď dělám ....jen 500g hl.mouka, špetka soli, 2 dcl vody a celou Omegu nastrouhat ...v lednici odpočinout a vyrobit 2 "nohavice"................