Štrůdl
Potřebujeme:
Těsto:
300g hladké mouky
150g másla
80g cukru
1 vejce celé
1 žloutek
vanilkový cukr
půl sáčku prášku do pečiva
Náplň:
4 jablka
hrozinky
piniové oříšky
1 lžička skořice
2 lžíce strouhanky
1 lžíce rumu
cukr – podle potřeby - jak jsou sladká jablka
Postup:
Ze všech ingrediencí uděláme těsto, které necháme odpočinout v lednici.
Mezitím si na trošce másla opečeme strouhanku , přidáme jablíčka nakrájená na kostičky , cukr, hrozinky namočené v rumu, skořici a piniové oříšky (nebo mandle nebo ořechy). Směs necháme vychladnout.
Odpočinuté těsto vyválíme na tenoučko, poklademe náplní a srolujeme.
Pečeme při 180 stupních asi 30 - 35 minut.
TIP: těsto vyválíme přímo na pečícím papiře, který pak přesuneme na plech a pečeme (a už nepřenášíme - jinak by se to rozpadlo)
Dobrou chuť dnes přeje TULI
3.3.2016 Rubrika: Moučníky | Komentářů 17 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Štrůdl
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.TULI - jsou drahé?
TULI: Tak to zni hodne zajimave.Napises recept?Ja tedy kralika za celych 8 let nedelala,ale porad si rikam,ze bych ho nejak udelala,ale nechci klasicky na cesneku a nebo na smetane a uz vubec ne na rozmarynu jak se dela tady.
Barča Z: piniove davam i do kralika kdyz delam s mrkvou..celerem rapikatym...olivky...hrozinky ...
Tuli ..Teprve ted koukam,ze je to tvuj recept,no ja si rikala,ze piniova seminka.Ja to vzdycky koupim a potom to vezu do Cech mame.
Jinak predem oprazene piniove orisky se hodi jako posyp na spustu moucniku a i jidel jako nejake rybi filety s omackou,majonezove salaty z morskych plodu a tak...
Yarka: Hodne zemi ma popularni jablkovy kolac,stejne i u nas ve Spanelsku.Tady se dela tak,ze do kulate formy se da plat listoveho testa,na to prijde pudinkovy vanilkovy krem,na to platky jablek a potom se to zaleje slabou vrstvou zelatiny z jablecne stavy.Samozrejme je take vyborny,ale ten kupuji ,nedelam
Delavam ho take je to jedine sladke pecene o ktere mi manzel stoji.Testo nedelam,kupuji uz vyvalene od Nestle,je sice drazsi nez ostatni,zato jemne a vyborne.Kazdy to ma rad jinak.Ja pridavam vanilkovy tvaroh a vlasske orechy.
Yarka: Já dělávala čtyři rukávy a do večera nepřežily,synkové s tatínkem k tomu sedli a nestačily přestat křupat
Listove testo je samozrejme rychlovka, ale druhy den uz neni krupave a to mi vadi, takze si testo delam. Zas tolik prace to neni a na vyber je: pivni, slehackove, jogurtove......a jablka kupuji renety.
Tady v Holandsku se dela jalbkovy dort - appeltaart, tedy do kulate formy. Ten vypada pocukrovany vic slavnostnejsi, svatecnejsi. Zrovna vcera jsem ho upekla.
Taky většinou těsto kupuji, někdy dokonce jsem tak lenivá, že koupím těsto už pěkně vyválené. Strouhanku nedávám, jablíčka nastrouhám na hrubém struhadle, vymačkám šťávu, pokladu na těsto, posypu vanilkovým cukrem, skořicí, pokapu rumem, dám citronovou kůru, rozinky namočené v rumu a ořechy. Zabalím, potřu vajíčkem a dám péct.Je to manželův nejoblíbenější moučník.
já pekla a plnila capcaiks, budu tlustá. Tolik jablíček ve sklepě.
Když jsou jablka moc šťavnatá, místo strouhanky dávám trochu vanilkového pudingového prášku smíchaného s cukrem. Jablka netečou a šťáva zůstane uvnitř.
Tchýně dává místo strouhanky piškotovou drť. Taky dobré.
taky máme rádi štrůdlík............zvlášťe pak když nafasuju tašku plnou jablíček..........
dělám jednoduchej ....1 nastrouhanou Omegu , 1/2 kg hl.mouky , špetku soli a dvě deci vody.......dobře se zpracuje , nelepí se....
ano Arni , strouhanka se podsypává pod jablíčka aby vsákla šťávu , rozinky dávám ale ořechy ve štrůdlu ráda nemám.................nahoře jen potřu vejcem..............
máme ho rádi
asi pro někoho blbé, ale také většinou těsto kupuji.
Rozinky - brusinkyy, mandle - ořechy skořici, citronovou kůru. Cukr podle jablek. Strouhanku již nedávám, dávala jsem rozdrcené piškoty a vynechala cukr. Nyní dávám kokos, mohli by se dát i na sucho opražené vločy.
Na jablička položim tenké plátky masla před stočením.
mariena: Já teď peču jen když zvu mladé na oběd a radši jim to dám s sebou, jinak bych to sežrala sama.
Dělávala jsem pivní nebo tvarohové těsto,teď koupím listové,pokud možno už vyválené,pro jednoho,maximálně dva se nevyplatí patlat se s těstem.Ale teď slintám jak Pavlovův pes.Asi zítra bude štrůdl
Strouhanka se dává aby vsákla šťávu z jablek a někde jsem četla, že po osmažení strouhanka již nesaje. Já se s tím nes..u, dávám neopraženou.
Jj, štrůdl je u nás nejoblíbenější moučník. Ale těsto dělám "pivní" nebo koupím listové.
Nedávám piniové oříšky, ale vlašáky, sroluji, potřu vajíčkem a posypu slunečnicovými semínky. Ty po upečení oďobávám, jako pravá slepice