Piškotový dort nastavovaný
Potřebujete (na dva tenčí korpusy): 4 vejce, 4 lžíce horké vody, 200 g pískového cukru, 200 g polohrubé mouky
Postup: Vejce vyšleháme s horkou vodou do husté pěny, potom zašleháme po částech cukr a nakonec přimícháme mouku (lze i šlehačem na nízký stupeň otaček). Nalejeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme na 160 °C cca 45 minut (zkoušíme špejlí, a pokud by vrch byl upečený a vnitřek ne, přikryjeme alobalem).
Krém tvarohovo-jogurtový
250 g polotučného tvarohu, 1 bílý jogurt, cukr dle chuti, 1 vanilkový cukr, 1 balíček Želatinového ztužovače dr.Oetkera
Vyšleháme tvaroh s jogurtem a cukry do hladka. Podle návodu připravíme Ztužovač a do něj vešleháme ochucený tvaroh.
Šlehačkovo-jogurtový krém
Suroviny a postup jsou stejné, jen místo tvarohu dáme ušlehanou šlehačku.
Dva z jednoho podle Ivi
Korpus by měl upečením "vyběhnout" na výšku cca 4 - 5 cm, takže já ho řežu a mám dva dorty. Rozkrojenou stranu potřu velmi slabě marmeládou, na marmeládu dám krém a celé to dám na hodinu do lednice ztuhnout. (Jeden dort dělám v dortové formě, na druhý vždy vyrobím sešívačkou z pečícího papíru "límec" - pečící papír drží líp než alobal, pokud ho dáš dvojitě.) Po ztuhnutí dám ovoce jaké mám, a dám zase na chvíli vychladit.
Dortové želé červené od firmy Stilla dolce, které se dělá do 1/4 l tekutiny a na tak velký dort to množství úplně stačí (pokud nejste milovníci zvlášt velkého množství želatiny). S tím dortovým želé se líp pracuje a tuhne rychleji než kuchyňská čirá želatina."
Tento recept pochází původně od čtenářky Ivi, fotografii dodala talenka. S velkým úspěchem už dort vyzkoušela i Meryl. Takže neváhejte a pusťte se do něj také. Je skutečně vynikající.
9.6.2010 Rubrika: | Komentářů 39 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Piškotový dort nastavovaný
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.talenka: no, každopádně jahody už naplno zrají, tak možná v neděli dám po roce dortové "repete", ona je totiž lákavá už jen ta červená horní vrstva
r1911: nááádhera
i já jsem už tento dort párkrát zkusila a musím říct, že chuťově slavil úspěch u každého mám tyhle osvěžující ovocné moučníky ráda
martus: po mých zkusenostech s experimentováním vím, ze tvaroh klidne ztuhne i zamícháním do hodne hustého pudinku, jen to bude chutnat trosku jinak. A nebo taková prachobycejná zelatina je k dostání vsude a dá se zamíchat i do tvarohu - vyzkouseno.
podobný dělám na velký plech,krém pudinkový, nahoru jahody nebo broskve a želatinu z pudinku..... a kopec šlehajdy nahoru !
martus: mno, ona slepice se napodobuje daleko líp, než prášek do pečiva
majucha: asi budu chtit polvo para tarta a jeste si k tomu napisu - ztvrdnuti naplne z tvarohu-to by mohli pochopit,ne Kdyz jsem koupila uspesne vejce pouhym zakvokanim a zamavanim kridel? zkusim propatrat regaly - uvidime, ovsem s recepty je tu vubec problem, v casopisech i ve span.kucharce jsou skvele veci, treba na upravu ryb jako losos ap. Zacala jsem prekladat do sesitu, ze neco poslu - ovsem desitky sluvek ani ve slovniku nejsou, takze az nekdy - manana
Sofffie: no prave, u toho vyrazu "znehybneni" se ve slovniku uvadi i znehybneni nohy, ze by tim mysleli tu treti?
Sofffie:
no bacha na to, do gůglu napíšeš "na ztvrdnutí" a vyjede ti viagra
martus: mohlo by to být něco jako reforzador ale taky tomu můžou říkat úplně jinak
martus: dělá to Oetker, tak to zkus najít v obchodě. je to pytlík asi tak velký jak pudink.
http://www.oetker.cz/oetker_cz/html/default/debi-7puggd.cz.html
s tim korpusem - to je teda fuska, nez pokouset osud, koupim si hotovy, jen aby se mi povedlo vytvorit tuhou konzistenci tvaron.naplne. Pochopitelne ve slovniku ZTUZOVAC neni,mohu hledat jen prasek ke ztuhnuti =a/ztvrdnuti, b/zmrznuti, c/znehybneni - no a ted: babo rad
talenka: tak aspoň když se šlehá dohromady, doporučuju přidat tak tři lžíce hodně horký vody, krásně se to vyšlehá, ale pak se musí hodne pomalu přidávat cukr a mouka, aby to zas nespadlo
manka: Sofffie: no vidíte, jaká je to alchymie tak radši šlehám dohromady
talenka: moje segra je cukrářka a nikdy nedělá sníh zvlášť.
talenka: hlavně musí být mísa dobře odmaštěná nejlíp, když je studená. a já přidávám i lžíci studené vody.
talenka: do sněhu je dobrý vrazit ještě před ušleháním špetku soli a trochu citronový šťávy, pak drží hezky, i když se mu moc nechce
manka: já si nevěřím ohledně sněhu, takže jsem ráda, že tohle se šlehá dohromady
Sofffie: taky to tak dělám, prvně bílky s cukrem a pak do toho postupně žloutky. nechce se mi pořád umývat metličky a misky.