Boží milosti
Potřebujete: 25 dkg hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1 vrchovatou lžíci moučkového cukru, 3 žloutky, 2 lžíce rumu, 4 vrchovaté lžíce zakysané smetany, 1/2 lžičky citronové kůry, olej na smažení, moučkový a vanilkový cukr na obalení, hladkou mouku na podsypání
Postup: Všechny suroviny dobře zpracujte. Pokud by bylo těsto hodně tuhé, přidejte trochu smetany, jestliže je těsto naopak řidší, zahustěte ho moukou. Vyválejte placku asi 2 mm tlustou a krájejte různé tvary - trojúhelníky, kosočtverce, obdélníky, čtverečky... Jednotlivé kousky uprostřed několikrát nařízněte a v horkém oleji je osmažte z obou stran, až hezky zezlátnou. Po vyndání je nechte chvilku položené na papírovém ubrousku, aby se zbavily přebytečného tuku a nakonec je obalte v cukru. Pokud je nechcete mít příliš sladké, stačí je cukrem jen poprášit.
15.4.2011 Rubrika: Pečivo | Komentářů 6 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Boží milosti
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.sarobrouk - může se to jíst,jak teplé,tak i studené...ale u nás nevydrží do druhého dne.
zakysanou smetanu nedávám, ale rum
A to se jí studené nebo teplé a je to dobré i na druhý den? Já se přiznám, že název znám, ale nikdy jsem to asi nejedla.
dělám je, bez zakysané smetany, za to s bílým vínem holt jiný kraj....
boží milosti jsme doma dělali a já je také někdy usmažím, ale přiznám se, že to bývá na vánoce, i když samozřejmě vím, že se jedná o velikonoční pečivo.
smažívala je moje maminka už před padesáti lety , ale těsto bez zakysané smetany, tu asi tehdy neznali......
Boží milosti dělala moje teta, když jsme byly malé, krásná vzpomínka na mládí