Vaříme s Lindou - Müsli boller (dánské žemle)
Potřebujeme:
1 balíček droždí (což je něco mezi 42-50g)
1 lžička soli
40g oleje
3dl vlažné vody
1 vejce
275g hladké mouky
150g celozrnné mouky – grahamové, žitné či jiné, kterou máte oblíbenou
250g ovocného müsli nebo 100g ovesných vloček a 150g směsi ze sušeného ovoce a ořechů
(já dávám asi 5ks meruněk nakrájených na velikost hrozinek, brusinky, hrozinky a nasekané mandle)
Hrst slunečnicovýc h semínek (nebo jiná oblíbená semínka)
Postup:
Droždí rozmícháme ve vlažné vodě, přidáme ostatní ingredience a vypracujeme lepivé těsto (a nebo nám ho vypracuje domácí pekárna). Těsto musí lepit, protože sušené ovoce nasává tekutinu z těsta a hotové žemle by byly suché. Pokud chceme zabránit rychlému vysoušení hotových žemlí můžeme sušené ovoce předem namočit (například do rumu).
Vypracované těsto necháme 1,5-2 hodiny kynout, potom ho rozdělíme na 14 stejně velkých kousků a vytvarujeme koule, které trošku zmáčkneme a necháme asi 20 minut dokynout na plechu pokrytém papírem na pečení.
Pečeme uprostřed trouby na 200 stupnu asi 12-15 minut.
Různé variace:
· Přidáme nastrouhané jablko nebo mrkev nebo cuketu
· Těsto je možno osladit 1 lžící medu (podle mě není potřeba, ovoce je dost sladké samo o sobě)
· Přidáme rozmačkaný banán (to nemám vyzkoušené)
· Možno přidat nahrubo nasekanou čokoládu na vaření
· Za část vody dejte mléčný produkt – bílý jogurt, zakysanku apod.
· Těsto můžete lehce okořenit kardemomme nebo skořicí
· Přidejte štávu z citrusových plodů (pomerančovou, grepovou nebo z pomela – množství tak z 1 pomeranče)
28.4.2014 Rubrika: Pečivo | Komentářů 22 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vaříme s Lindou - Müsli boller (dánské žemle)
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Upekla sem dneska. Nejsou spatny, priste dam vic ovoce. A lepsi muesli. A nejaky to jabko to taky vylepsi. Ale zda se mi, ze nejsou moc samonosny, ze to bude chtit nejakou marmeladu nebo tak.
Kazdopadne to furt neni ten recept ktery hledam. V pekarne v moravske trebove prodavaji uzasne muesli buchticky a ja bych je chtela upect. Zatim se k tomu ani neblizim a tohle taky neni ono:-( musim vymyslet dal.
Upekla jsem je, protože dceruška loudila a jsou dobré, to ne že ne, ale neodpustím si pár připomíneček, třeba se někomu šiknou.
Droždí by klidně stačila polovina, pokud dáte celou kostku, neodcházejte od toho, mně to překynulo a zapatlalo mašinu.
Těsto se mimořádně blbě pracuje, doporučuju zadělat v pekárně, tvarovat mokrýma rukama a pokud jste ještě nic kynutého nepekli, tímhle nezačínat.
Z uvedeného množství mám osmnáct obřích žemlí, jeden plech nestačil ani náhodou. Na jeden plach bych rozpočet tak o pětinu zmenšila, ostatně ani na fotce nemá autorka na plechu žemlí čtrnáct.
jinak dobrý
Linda - Dneska jsem je pekla. Jenom jsem přidala semínka.
Jsou moc dobré.
evropka: hele , nepoučuj....
Já myslím,že recept je jen takový návod,jak by se něco mělo dělat...ale já ráda experimentuju,tak si to vždycky přečtu a pak si to udělám podle sebe.Manžel je taky takový,rád dělá pizzy,nebo to focaccio a právě i různé variace,co máme zrovna doma.
monja: sharon: Tak jsem si to napsala, když to tak vychvalujete....
evropka: ale jdi ty, brepto ... to se nedá říct jinak, páč je to totiž moooooooooc dobrý
monja: sharon:
HOLKY...trochu štábní kultůru
monja: já se nedivím , já bych to sežrala sama....mě to moc chutná...
sharon: naše máti by taky asi vystačila s poloviční dáv kou, ale když jí toho vnučka půlku sežere ... co naděláš
monja: také tak dělám ale jen z poloviční dávky.....na plech jako náhražku chleba.... jen s rozmarýnem...
Tady je Foccacia podle naší babičky - moc dobrá a vyzkoušená - dcera si ji od ní vozí do Brnečka:
kilo hladké mouky, kostka kvasnic, moka lžička cukru, moka lžička soli, 6 lžic dobrého olivového oleje, 1/2 l vody, černé olivy, sušená rajčata, rozmarýn, mořská sůl.
Z vody, cukru, lžíce mouky a kvasnic nechat vzejít kvásek, pak zadělat těsto, zabalit do mokré utěrky a nechat kynout, tak 2-3x přemísit a nakonec prostřít na pečící papír na plech, rukou do těsta vtlačit pokrájené olivy, prstem udělat po celé ploše důlky, notně pokropit olejem, posypat hrubou solí a pokrájeným rozmarýnem a péct v rozpálené troubě asi 20 minut - dorůžova. Je to ohromná dobrota :-)
přeposlala jsem to dceři a kámošce
Linda: zajímavý recept..
Almega: focaccia-tam žádná zelenina nepatří!
IVUSKA 56: a co takhle na ní poslat recept???? Taky bych si dala
Almega: správná fokača je na slano a se spoustou oleje a dovnitř můžeš přidat jak píšeš sušená rajčata, olivy, bylinky. Je to výborné ke grilování. Má to jednu nevýhodu, pokaždé je toho málo
peču to trošku jinak.....místo vody mléko a 2 žloutky....jinak si přidat může každý co chce...a ještě si myslím že na půl kila mouky je celá kostka droždí moc....ale je to věc názoru
Dík za recept, tohle vypadá naprosto úžasně a navíc zdravě. Vločky milujeme.
IVUSKA 56: Nemusí být na slano,manžel do toho dává klidně strouhanou mrkev a je to taky dobré...Vejce nevím,jestli tam dává,bych se ho musela zeptat.