Jidáše
Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 50 g cukru moučka, 2 žloutky, 1–2 dl mléka, půl kostky droždí (asi 20 g), špetka soli, vajíčko na potření, mouka.
Postup: Z vlažného mléka, lžičky mouky, lžičky cukru a droždí si připravíme kvásek. Utřeme žloutky s cukrem, pomaličku přisypeme mouku, měkké máslo, sůl a nakonec kvásek. Důkladně promícháme, až vznikne tužší těsto, které necháme asi třičtvrtě hodiny kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto rozdělíme asi na 30 kousků a z každého na vále posypaném moukou vyválíme váleček, který bude silný asi jako malíček. Tyto válečky pak různě tvarujeme, můžeme je stáčet do spirály, zaplétat do copánků, které pak můžeme spojit do kruhu, do tvaru věnečku. Můžeme také tvarovat jednoduchá zvířátka, preclíčky nebo uzlíky. Prostě cokoliv nás napadne.
Poté tvary přeneseme na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dozlatova upečeme v troubě předehřáté na 160–180°C.
10.4.2006 Rubrika: Pečivo | Komentářů 11 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5