Zimní pirohy
.jpg)
Potřebujete: 500 g kysaného zelí, 30 g slaniny, 1 cibuli, sůl, mletý pepř. Těsto: 500 g polohrubé mouky, 2 vejce, voda a sůl, dále 50 g slaniny na omaštění.
Postup: Kysané zelí dáme vařit a přidáme k němu nakrájenou cibuli osmaženou na rozškvařené slanině. Na vál prosijeme mouku, přidáme vejce, sůl, podle potřeby vodu a vypracujeme těsto.
Na pomoučeném vále vyválíme tenkou placku, nakrájíme čtverce, naplníme je hustým uvařeným zelím bez vody a přehneme do tvaru trojúhelniku. Okraje dobře přitiskneme, aby se při vaření neotevřely, a vkládáme do vařící osolené vody. Podle velikosti a síly těsta vaříme asi 5 minut.
Hotové pirohy dáme do mísy, omastíme je rozpuštěnou slaninou a podáváme.
Recept je z knihy Polská kuchařka od Jaroslava Vašáka, Libri, Praha 2002.
27.11.2007 Rubrika: | Komentářů 4 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3,1/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Zimní pirohy
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
orinka: jj, se salámem jako slaný štrůdl. To je lahoda pane Jahoda

V Polsku jsem jedla několik druhů pirohů, jsou většinou moc dobré. I ty se sýrem chutnají dobře, se zelím taky.
asi bych to radši udělala pečené a z jiného těsta. Ovšem náplň z kysaného zelí je skvělá, strašně dobře se to jí.

mnam pirohy miluju ale s masem