Dánské tarteletter

Tarteletter jsou košíčky z listového těsta plněné nejčastěji směsí slepičího/kuřecího masa a zeleniny. I když v posledních letech se velice rozmáhají i jiné náplně.
Podávají se jako předkrm při slavnostních příležitostech (obvykle 1-2 kusy na osobu) nebo jako samostatná večeře.
V Dánsku se prázdné tarteletter (= košíčky) prodávají už hotové a pouze se rozpečou 5 minut v horké troubě. Pokud se v Čechách nedají koupit, stačí rozválet listové těsto na plát o tloušťce asi půl centimetru, vykrájet kolečka, vyložit jimi formu na muffiny a upéct . Hned po upečení košíčky naplnit a servírovat.
Klasická náplň: slepičí/kuřecí maso s chřestem

Maso uvaříme společně se zeleninou doměkka, obereme z kostí a nakrájíme na kousky o velikosti sousta.
Máslo rozpustíme v hrnci, zasypeme moukou a rozředíme vývarem a event. nálevem z chřestu. Necháme provařit, ochutíme solí a pepřem a do hotové omáčky přidáme prohřát chřest a kuřecí maso. Směsí naplníme košíčky z listového těsta, ozdobíme sekanou petrželkou nebo jinou zelenou natí a ihned podáváme. Toto je množství náplně asi na 25 košíčků.
Netradiční náplně:
Připravíme si omáčku podle klasického receptu, pokud nemáme vývar, použijeme slepičí bujón. Do této základní omáčky můžeme dát prohřát v podstatě cokoliv: předem osmažené žampiony nebo jiné houby, na pánvi osmaženou zeleninu (nebo zbytky z grilování), jakékoliv maso nakrájené na kousky – šunku, uzené maso, uzeného lososa, mořské potvůrky, prostě co nám lednice nadělí.
Můžeme taky experimentovat a zeleninu, houby, maso osmahnout zprudka na pánvi, zalít smetanou, okořenit a nechat povařit do správné konzistence a touto směsí naplnit košíčky.
Ozdobit je můžeme čerstvou zeleninou, bylinkami, plátky smažené slaniny.
Dobrou chuť!
Za zcela vyčerpávající recept děkujeme čtenářce Lindě.
24.5.2010 Rubrika: | Komentářů 8 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Dánské tarteletter
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky..jpg)
Ahoj kucharky, teprve ted jsem se dostala k pocítaci .
orinka: ono to jenom tak vypadá, ale v podstate je to rychlovka. KOsícky koupím, pokud nemám kure a nebo se mi s ním nechce varit soupnu na pánev nakrájená kurecí prsa a nez se osmahnou je besamel hotový, vsechno do nej vrazím a zamíchám, prohrát 2-3 minuty a naplnit kosíky = ca 30 minut.
Almega: besamel je pomerne hustý sám o sobe (pomer mouky a tuku je 1:1) a navíc se dazahustí vlozaním masa a zeleniny takze kosícky se nerozmocí, navíc se hned podávají.
IVUSKA 56: zapecení bych neriskovala, leda zapéct samotný besamel s náplní pak plnit kosícky, protoze rozpéct kosícky - naplnit a znovu zapéct to by nemusely prezít vcelku

Nerozbliznou se ty košíčky,když se do nich dá mokrá omáčka??Nebo jsem to blbě pochopila??

to musí být dobré. já dělávám takové košíčky z křehkého těsta plněné sýrovou náplní s bylinkama. veliká dobrota

Dala bych si s chutí - kdyby mi to někdo připravil
.jpg)
asi bych ochutnala
Já bych to ještě trochu zapekla. ten bešamel se mě zdá moc "syrovej".
.gif)
náááhodou šneci s nivou , pórkem , šunkou jsou mňamka.....a vůbec né podle Babici, ty já dělám dlouho , to česko nevědělo, že nějakej babica existuje.............jo a slepici nemám ráda....a ty košíčky by mi bylo líto sežrat (pardon) ale je to tak, bych je zamrazila a chodila se na ně koukat....
tak to musí být kuchařka velice obětavá, jestliže toto všecko udělá návštěvám doma! Co se košíčků týče, je to určitě zdlouhavá piplačka, která ovšem ve finále stojí za to. Tady u nás spíš frčí nenáročné věci á la Babica, rozválet těsto, posypat něčím, zatočit, nakrájet šneky. Košíčky jsou ovšem daleko luxusnější ozdoba stolu, to není jen tak k televizi na sežrání mimoděk. Košíčky se u nás dělávaly taky, ale sladké, upekly se z křehkého těsta, do toho sladký krém, nahoru drobné jahůdky a ještě se dělal kolem dokola jako konečná ozdoba proužek sněhového, v páře šlehaného těsta. Upečené to bylo kolosálně dobré, ovšem práce taková, že fakt stačilo jednou do roka a pak se na to vzpomínalo.