Špenátová roláda s citronovou omáčkou
.jpg)
Ingredience: 35 dkg špenátu, 6 dkg másla, 4 žloutky, 10 dkg hrubé mouky, sůl, pepř. Náplň: 3 vejce, lžíce oleje, 5 dkg šunky nebo uzeniny, pepř, pažitka nebo petrželka. Na omáčku: 1/4 l vývaru (může být i masoxový), 2 žloutky, šťáva z 1 citronu, kůra z půlky citronu, lžička másla, lžička mouky.
Postup: Špenát se uvaří v trošce vody (nepřikrytý) a rozmixuje (prolisuje). Utřou se žloutky s máslem a solí, přidá mouka a sníh ze 4 bílků. Těsto opatrně rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem (na prst silně) a upečeme v mírné troubě (asi 10 min.). Ještě teplé stočíme i s papírem, po chvilce rozbalíme, zbavíme papíru, potřeme náplní, znovu stočíme a dáme na chvilku do trouby, aby náplň ztuhla. Náplň: Umícháme na trošce oleje nařídko vejce, přidáme sekanou uzeninu a pažitku. Citronová omáčka: Máslo utřeme s moukou, nalijeme na to vývar (zeleninový nebo masový), rozmícháme a pět minut vaříme. Do hotového přimícháme 2 žloutky, šťávu z citronu, kůru a osolíme. I když dá roláda víc práce, je to elegantní teplý předkrm nebo lehká večeře, hosté se jen olizují!
Recept nám zaslala čtenářka Jana Váchová.
22.9.2006 Rubrika: | Komentářů 9 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5