Máta vás zahřeje i ochladí
Co mají společného žvýkačky, známý likér „zelená“, mentolové cigarety, čokoládové bonbóny peprmintky a mátový čaj? Ano, uhodli jste – všechny tyhle pochoutky se inspirovaly (byť některé jen přeneseně a chemicky) výraznou chutí a vůní jedné obyčejné bylinky – máty peprné. Máta peprná (mentha piperita), lidově zvaná balšám, je však jen jeden, u nás asi nejrozšířenější druh máty. Další druhy, používané k různým účelům, jsou máta kadeřavá, klasnatá, vodní a další. Máta je nejen léčivá bylinka, ale hodí se také do kuchyně.
Léčivé účinky máty
Nejčastěji se máta používá při žaludečních problémech: povzbuzuje chuť k jídlu, uklidňuje podrážděný žaludek i žlučník, podporuje trávení, a proto je vhodným doplňkem při léčbě nechutenství. Mátový čaj má zároveň dezinfekční účinky: hodí se při bolesti v krku jako kloktadlo a k výplachům při zánětech v dutině ústní. Inhalace mátového odvaru je účinná i k uvolnění rýmy a také při stresu, bolestech hlavy a nespavosti. Účinnou látkou v mátě je mentol, který vyvolává pocit chladu a znecitlivuje a zároveň příjemně osvěžuje dech. Ovšem pozor, někteří lidé mohou být na mentol alergičtí. Mátu by také vůbec neměly pít děti do 5 let. Mátový čaj připravíme přelitím dvou čajových lžiček (asi 4,5 g) sušené mátové natě (čerstvé je třeba víc) jedním litrem vody.
Máta v kuchyni
Mátový čaj se dá samozřejmě pít jako obyčejný nápoj – teplý, studený, nesladký i slazený. V zimě zahřeje, v létě ochladí, říká se. Ve Středomoří se mátový čaj pije ve velkém horku silně oslazený, někdy i s mlékem. Pro milovníky míchaných nápojů má máta také své kouzlo: v poslední době je hitem kubánský míchaný nápoj Mojito. V originální verzi s bílým rumem, jako letní osvěžení je možná lepší jeho nealkoholická varianta (místo rumu použijeme citrónový nebo limetkový džus). Máta se ovšem hodí i do salátů, jako ozdoba letních moučníků, na studené omáčky nebo jako ledový šerbet.
Mojito
světlý rum 4 cl
limetka 1 ks
soda na dolití
třtinový cukr 3 lžičky
asi 10 lístků máty peprné
Ve sklenici rozmačkáme mátu společně s cukrem. Přidáme světlý rum a vymačkáme limetkovou šťávu. Pak nasypeme led nebo ledovou tříšť a doplníme sodou.
Mátový šerbet (sorbet)
2 lžičky máty peprné
citron
cukr, led
Mátu přelijeme vařící vodou a necháme čtvrt hodiny stát. Přecedíme, ochutíme citronovou šťávou, dolijeme vodou na 1 litr a podle chuti osladíme. Podáváme s jemně nadrceným ledem.
Na závěr ještě jeden tip – v dobách dávno minulých si lidé zavěšovali k posteli látkové pytlíčky se sušenou natí máty poleje (lidově zvané kvítí milodějné nebo bleší máta), protože prý výborně odpuzovaly blechy a vši. Není to jen pověra: mentolová silice, která nám tak příjemně voní, totiž funguje jako přírodní repelent.
A co vy? Máte nějaký zajímavý recept? Pěstujete mátu na zahrádce či v truhlíku za oknem?
14.6.2007 Rubrika: | Komentářů 19 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Máta vás zahřeje i ochladí
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.yzrovna piju obyc vodu s citronem a matou a je to nejlepsi osvezeni, co znam
manka: nejlepší by bylo jet na mojitovskou expedici do Havany
chytrájakrádio: tak kvůli mochitu bych do Prahy nejela, to by se mně prodražilo
néééé spařenou
tak si ho holky dejte. nevim, odkud jste, ale v praze je bar al capones, je to malinkej bar v bartolomějský (kousek od národní třídy). tam dělají nejlepší mojito v praze a i další koktejly jsou tam super, protože tam nešetřej s ingrediencema. a ceny jsou vždy do stovky, což je na tomto kousku prahy velkej úspěch.
manka: ty piješ mátu? a jak ti to leze krku?
moooc dobrá bylinka a mátový čajíček - chutná nejlépe ledově vychlazený!!!
manka: já ho taky nikdy nepila
každej pije Mochito a já ještě nikdy, jen samotnou mátu
také mám s mátou dobré zkušenosti
nejlepší je máta s kubánským rumem
pěkný příklad dablkliku
Díky mátě je u nás příjemné sekání .... človek seká okraje záhonů a místo trávy cítí mátu .....
Díky mátě je u nás příjemné sekání .... človek seká okraje záhonů a místo trávy cítí mátu .....
Zkuste vychladit čaj z máty a pak slopat s ledem. To je pro šoféry
bookcase: mám ji rád.... jen je poměrně agresivní , kam kouknu tam vystrkuje tykadla máta