Nepromarněte podzimní vycházku za václavkami
Kolem svátku sv. Václava se odjakživa objevovaly houby, jež nesou po Václavech a Venoušcích své jméno. Přestože letos s námi počasí opravdu špásuje, václavky podle všeho budou vystrkovat na svět své kloboučky i tentokrát.
Václavka obecná je málo zaměnitelná s nejedlými houbami. Je to typická dřevokazná houba, rostoucí nejčastěji na pařezech i kmenech listnatých stromů. Objevuje se v trsech, nožky jsou obepínány prsteny.
Sbírejte jen kloboučky těch nejmladších plodnic. Pomocí nožíku je odkrojte a ukládejte přímo do košíku, ušetříte si práci s čištěním doma.
Václavky nejsou tak nevinné, jak se tváří. V přírodě jsou to houby velmi agresivní, velmi často napadají i zdravé stromy. Proto lesníci váš zájem o ně jen uvítají. Zbavíte stromy nebezpečného nepřítele a ještě si pochutnáte.
U václavek si budeme navždy pamatovat základní pravidlo: před konzumací je třeba nejméně 30 až 45 minut houby tepelně upravovat. Největší pochoutka jsou václavky sterilované ve sladkokyselém nálevu. Tradiční smaženice, tedy václavky s vajíčky, se rozhodně nedoporučuje, stejně jako sušení václavek. Někteří strávníci by mohli mít žaludeční potíže.
Karbanátky z václavek a kapusty
Asi 1 kg klobouků václavek (může být i více), 2 starší housky, 400 g kapusty (i mražené), mléko, 2 vejce, 1 větší cibule, majoránka, pepř, sůl, česnek, strouhanka, olej na smažení.
Čerstvé plodnice pokrájíme na větší kusy, propláchneme v sítku a necháme okapat. Houby podusíme na oleji nejméně 30 minut a necháme zchladnout. Podušené houby umeleme nebo nasekáme najemno. Houbovou hmotu smícháme v míse s žemlemi namočenými v mléce a dobře vymačkáme. Přidáme nakrájenou a předem spařenou kapustu. Cibuli nadrobno nasekáme, dle chuti okořeníme majoránkou, pepřem, pak osolíme a přidáme prolisovaný česnek. Vše dobře propracujeme s vejci a zahustíme strouhankou.
Ze směsi tvoříme klasické karbanátky, smažíme z obou stran na rozpáleném oleji. Jako příloha chutná bramborová kaše a zeleninový salát.
19.10.2007 Rubrika: | Komentářů 6 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Nepromarněte podzimní vycházku za václavkami
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Z václavek vařím guláš a můžu ho jíst na kila ...
Tak už je máme asi 14 dní naložené a právě sladkokyselém nálevu. Mňam ...
Byla jich celá paseka. Ale spousta z nich už byla hodně velká a vybírali jsme opravdu jen ty malinké. Ale i tak toho byl plný lavor ...
mně se zdá, že už mají po sezóně - viděla jsem jen poslední pozůstatky s obřími a naplesnivělými klobouky. Jinak - není nad václavkový guláš!!!!
Václavky nesbírám. Ale na zahrádce se objevilo několik trsů různých hub. neměl abych k nim ale důvěru, sbírám takové ty klasické sameťáky se žlutými bříšky.
A není už po nich?
Z václavek mě bolí břicho.