Reklama:

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Nepromarněte podzimní vycházku za václavkami

Nepromarněte podzimní vycházku za václavkami

Kolem svátku sv. Václava se odjakživa objevovaly houby, jež nesou po Václavech a Venoušcích své jméno. Přestože letos s námi počasí opravdu špásuje, václavky podle všeho budou vystrkovat na svět své kloboučky i tentokrát.

Václavka obecná je málo zaměnitelná s nejedlými houbami. Je to typická dřevokazná houba, rostoucí nejčastěji na pařezech i kmenech listnatých stromů. Objevuje se v trsech, nožky jsou obepínány prsteny.

Sbírejte jen kloboučky těch nejmladších plodnic. Pomocí nožíku je odkrojte a ukládejte přímo do košíku, ušetříte si práci s čištěním doma.

Václavky nejsou tak nevinné, jak se tváří. V přírodě jsou to houby velmi agresivní, velmi často napadají i zdravé stromy. Proto lesníci váš zájem o ně jen uvítají. Zbavíte stromy nebezpečného nepřítele a ještě si pochutnáte.václavky

U václavek si budeme navždy pamatovat základní pravidlo: před konzumací je třeba nejméně 30 až 45 minut houby tepelně upravovat. Největší pochoutka jsou václavky sterilované ve sladkokyselém nálevu. Tradiční smaženice, tedy václavky s vajíčky, se rozhodně nedoporučuje, stejně jako sušení václavek. Někteří strávníci by mohli mít žaludeční potíže.

 

Karbanátky z václavek a kapusty

Asi 1 kg klobouků václavek (může být i více), 2 starší housky, 400 g kapusty (i mražené), mléko, 2 vejce, 1 větší cibule, majoránka, pepř, sůl, česnek, strouhanka, olej na smažení.

Čerstvé plodnice pokrájíme na větší kusy, propláchneme v sítku a necháme okapat. Houby podusíme na oleji nejméně 30 minut a necháme zchladnout. Podušené houby umeleme nebo nasekáme najemno. Houbovou hmotu smícháme v míse s žemlemi namočenými v mléce a dobře vymačkáme. Přidáme nakrájenou a předem spařenou kapustu. Cibuli nadrobno nasekáme, dle chuti okořeníme majoránkou, pepřem, pak osolíme a přidáme prolisovaný česnek. Vše dobře propracujeme s vejci a zahustíme strouhankou.

Ze směsi tvoříme klasické karbanátky, smažíme z obou stran na rozpáleném oleji. Jako příloha chutná bramborová kaše a zeleninový salát.

 

www.jaruna7.bloguje.cz

Jarmila Teplíková


19.10.2007   Rubrika:   |   Komentářů 6   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Nepromarněte podzimní vycházku za václavkami

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Boubel
Boubel - 19.10.2007 19:40

Z václavek vařím guláš a můžu ho jíst na kila smajlik - 57...

 
Kelly
Kelly - 19.10.2007 9:58

Tak už je máme asi 14 dní naložené a právě sladkokyselém nálevu. Mňam ...
Byla jich celá paseka. Ale spousta z nich už byla hodně velká a vybírali jsme opravdu jen ty malinké. Ale i tak toho byl plný lavor ...

 
orinka
orinka - 19.10.2007 9:55

mně se zdá, že už mají po sezóně - viděla jsem jen poslední pozůstatky s obřími a naplesnivělými klobouky. Jinak - není nad václavkový guláš!!!!smajlik - 57

 
r1911
r1911 - 19.10.2007 8:23

Václavky nesbírám. Ale na zahrádce se objevilo několik trsů různých hub. neměl abych k nim ale důvěru, sbírám takové ty klasické sameťáky se žlutými bříšky.

 
Aja
Aja - 19.10.2007 8:01

A není už po nich?

 
dadka
dadka - 19.10.2007 5:58

Z václavek mě bolí břicho.

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 80343.
    Archiv anket.