Křížaly, křížaly, neváhejte...
Jablečná sezona je v plném proudu. Pečeme štrůdly a koláče, zavařujeme kompoty... Z jablek si můžeme připravit i pochoutku, která je nejen výborná na chuť, ale i zdravá. Křížaly.
Tento pamlsek si připravovaly již naše praprababičky a zpestřovaly s ním hlavně vánoční hodování. Křížaly, neboli sušená jablka si zachovávají velký obsah vitaminů i minerálů a můžete je bez obav chroupat třeba při sledování televize. Příprava je jednoduchá, zvládne ji skutečně každý.
Jak si „vyrobit“ křížaly
Jablka dobře omyjte a oloupejte. To ale není úplně nutné, křížaly se dají připravit i z jablek se slupkou. Potom je rozpůlte, vyjměte jádřinec a nakrájejte je na tenké, několikamilimetrové plátky. Silnější plátky budou šťavňatější, tenčí pak více vysušené. Záleží na tom, jaké máte radši.
Na sušení plátků je nejlepší použít pečicí papír, na který je rozprostřeme. Půjdou pak snadno sloupnout. Sušíme na slunci nebo nad topením přibližně jeden až dva dny. Použít můžete i troubu rozpálenou maximálně na teplotu 80 stupňů. Nechte ji otevřenou a jablka často kontrolujte. Dejte pozor na přesušení, křížaly by pak nebyly tak chutné, jako při pomalejším, pozvolném sušení.
Vlastníte-li sušičku na ovoce, potrvá vám sušení křížal přibližně šest až osm hodin.
Usušené křížaly uskladněte nejlépe ve skleněné, uzavřené dóze, kde vydrží dost dlouho, takže si jich můžete udělat do zásoby opravdu hodně. Klidně i na dva roky dopředu.
8.10.2008 Rubrika: Náš domov | Komentářů 9 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Křížaly, křížaly, neváhejte...
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.muzka: už jsme namlely a teď sušíme
už se na to moc těšíme, hlavně holky
zrovna včera jsem nakrájela na 2 plechy, suším na topení, za 3 - 4 dny je to hotovo (podle toho jak topí), ovšem snězené je to za večer u televize.
taky mám moc ráda sušené ovoce. Dědeček sušil takové malé hrušky celé, moje maminka zase dělá "roládky" hrušky oloupe, umele, natře na pečící papír, usuší ten plát v troubě, potom sroluje do roládky a nakrájí na šnečky a dosuší. Je to moc dobré, ale dá trochu víc práce. Pěkný den
Jo křížaly, ty se už dělají jen ve vesnických sušičkách. Mám známého, který v takové vesničce nedaleko od nás bydlí, kupuji od něj med a suší tam také jablka, hrušky i švestky - mám to hrozně moc ráda. Sušené švestky, které jsou k dostání v obchodech jsou úplně o něčem jiném
Křížaly to je vzpomínka na dětství.Vydržely nám celou zimu.Místo sušenek a bonbonů,jsme žvejkaly křížaly.Teď jsou jablka dost drahý,tak je radší sníme.
Tak ze sušených švestek se všichni spolehlivě dycky posmolíme... Ale hruškové křiže milujuuu..
se slupkou, sluky nejím
Jablka na křízaly neloupu, chutnají mi i se slukou, hlavně pokud jsou trochu nakyslá.
Jinak loni nebo předloni jsme si pořídili sušinčku, takže jsme zkoušeli křížaly z hrušek, sušili jsme švestky, banány, houby i rajčata. Prostě co šlo. Ovšem nejvíc nám chutnají křížaly z jablek a sušené švestky.
Někdo ze silnějších křížal dělá i kompot, babička si z nich dělala v zimě jablečný čaj (sušila i slupky).
Jé, to mi připomnělo, že když jsem byla malá s byla jsem u prababičky, tak jsem u ní vždy milovala křížaly. Dělala je na starých kamnech. Potom je dávala do takového plátěného pytle. Moooc se mi to líbilo.