Růže šípková – vitaminová podzimní královna
Červen bývá nazýván měsícem růží. Pro svou krásu, vůni a barvu je růže považována za královnu květin. To však platí pouze pro vyšlechtěné růže, nikoliv pro jejich planou příbuznou růži šípkovou. Růže šípková je spíš než krásná, skromně půvabná. Svými růžovými nebo bílými květy jemné vůně na jaře přeměňuje trnitý keř v kytici květů.
Růžové keře rostou u polních cest, ve stráních a okrajích lesů a v průběhu roku jsou vyzdobeny hned dvakrát. Jednak na jaře v době květu a pak na podzim rudými korálky šípků. Šípky se sbírají a suší. Jsou bohatým zdrojem vitaminu C, dalších vitaminů a minerálů.
Šípkový čaj je tedy jedinečným vitaminovým nápojem, který je velmi oblíbený zejména v zimních měsících. Některé hospodyňky z šípků vyrábějí taky vynikající džemy. Šípkové víno, to je zase z ovocných vín nejznámější a nejchutnější.
Tak si tedy v některém krásném podzimním dni nasbírejte šípky, šípkových keřů je v přírodě opravdu hodně. Připravíte si tak chutný zdroj přírodních vitaminů na zimu.
12.9.2011 Rubrika: Příroda, zahrádka | Komentářů 7 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,6/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Růže šípková – vitaminová podzimní královna
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Šípkový čaj mám ráda,sbírám téměř každý rok,loni prvně jsem šípky před sušením rozdrtila v mixeru ,krásně a mnohem lepe se sušily
sharon: Rakytník mám na zahradě, hodlám ho letos otrhat (když mě moc nepopíchá ). Suší se to stejně jako šípek?
šípkový čaj nemusím, raději rakytníkový......
Šípky mám moc ráda,trhám je na podzim po prvních mrazících(nevím proč,mám to zafixované z dětství od babičky)....nic ze šípků nedělám,jen je nakousnu a vysaju tu slaďoučkou hmotu,akorád musím dávat bacha na ty jadýrka chlupatý,škrábou v krku
Ano,to bylo moje dětství...Trhali jsme šípky a sušili,pak se mírně roztloukly paličkou a vařil se kyselý,hodně červený čaj,cezený přes jemné sítko,a přesto občas nějaký chloupek proklouznul na jazyk...A marmeláda ze šípků...Ta práce:každý šípek rozříznout,opatrně vybrat vnitřek,uříznout stopku a bubák..Do mísy pomalinku přibývalo rudých šlupiček,pak se to vypíralo,vařilo...Na konci byly dvě či tři malé skleničky s marmeládou,která byla jedinečná na slepování lineckého cukroví na Vánoce....Kde jsou ty dávné chvíle....
Jo, trhání šípků na podzim je náš rodinný rituál. Slyšela jsem, že se šípky mají trhat až po prvním mrazíku. Mami taky umí moc dobrý džem
Deti miluji spkovy caj z opravdovych sipku ne z pytliku. Naucili je to prarodice a ted uz ho vetsinu zimy musim varit i ja :-) Ale od detstvi moc rada trham sipky a na suseni mame susicku.