Borůvky v české kuchyni. Pochutnejte si na nich.
V lesích a vřesovištích rostou porosty borůvek, nízkých keříků, jejichž listy na zimu opadají. O borůvkové keříky se lidé začínají zajímat až v červenci, kdy na nich dozrávají borůvky. Borůvky ale taky krásně kvetou v květnu a červnu. Květy vyrůstají na dosti dlouhých převislých stopkách, mají načervenalý nádech a jejich koruna srůstá v širokou baňku. Plody borůvek jsou nejprve zelené, postupně červenají a nakonec se změní v modravě černé bobule.
V Pošumaví dříve nasbírané borůvky sušívali na střechách svých chalup a sušené je ukládali na zimu.
Borůvky jsou vynikající nejenom syrové, ale i jako součást mnoha pokrmů. V jižních Čechách již ve středověku vařili z borůvek sladkou kaši, kterou zahušťovali moukou a perníkem. Taky dnes se těšíme na ten krásný čas borůvkových koláčů. Koláč s borůvkami pěkně do vysoka posypaný sladkou drolenkou, to je panečku lahůdka. A což tak borůvkové knedlíky s máslem a tvarohem.
Když borůvky rozvaříme, namažeme na vdolek, posypeme tvarohem a přidáme šlehačku, no to je teprve dobrota. Kam se hrabou všechny dorty a zákusky. Je docela možné, že známé české přísloví „někdo má rád vdolky, jiný holky“, vymyslel nějaký kulaťoučký starší pán, pojídaje právě borůvkové vdolky. Při sbírání borůvek tyto sice jen pomalu přibývají v konvičce, ale představa borůvkových hodů stojí za trochu té práce.
Pro vaši inspiraci několik výborných borůvkových receptů
Borůvky s rumem
Potřebujete: 600 g čerstvých borůvek, 100 g moučkového cukru, 50 ml rumu, 150 ml sladké smetany
Postup: Borůvky omyjeme a očistíme, rozmačkáme vidličkou, pokapeme rumem, posypeme cukrem a promícháme. Pak zalijeme smetanou. Podáváme vychlazené.
Ovocný salát
Potřebujete: 300 g broskví (čerstvé nebo z konzervy), 300 g čerstvých borůvek, 300 g bílých hroznů (nejlépe bez pecek), 300 g jahod nebo jiného sezonního ovoce, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžičku citronové kůry, 250 g tvarohu, 200 ml šlehačky, 50 g cukru moučky, 65 g sekaných vlašských ořechů
Postup: Větší ovoce nakrájíme na plátky. Do velké skleněné mísy vrstvíme broskve, borůvky, hrozny, jahody. Vyšleháme šlehačku s moučkovým cukrem. V jiné misce smícháme tvaroh s citronovou kůrou a šťávou, poté vmícháme šlehačku. Hmotou pokryjeme ovoce, posypeme sekanými ořechy, přikryjeme a necháme vychladit.
Borůvkové lívance
Potřebujete: 200 g hladké mouky, 100 g krystalového cukru, 2 dl polotučného mléka, 2 vejce, borůvky, prášek do pečiva, olej, šlehačka, marmeláda
Postup: Ve vyšší míse smíchejte mouku s cukrem a sáčkem prášku do pečiva. Pak přilijte mléko a 2 PL oleje. Zamíchejte. Vejce rozklepněte do hrnečku, vidličkou našlehejte. Přidejte k předchozím surovinám, dobře promíchejte, odstraňte případné hrudky. Na pánvičce rozehřejte trošku oleje a naběračkou tvořte malé kruhy (práci si usnadníte lívanečníkem). Pečeme z obou stran dozlatova. Pomažte marmeládou, navrch dejte borůvky a kopeček šlehačky.
Máte nějaké svě oblíbené borůvkové recepty? Podělte se o ně v diskusi.
25.6.2012 Rubrika: Příroda, zahrádka | Komentářů 10 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3,1/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Borůvky v české kuchyni. Pochutnejte si na nich.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.na boruvkach jsem byla, nasbirala jsem skoro 2 kg, takze kolac, jidlo a par marmelad, jen se po nich zaprasilo...ale byla jsem na nich v kraji, ted jsou uz i u nas a jelikoz je mala na ozdravnem pobytu se skolkou, asi v tydnu jeste zajdu....a teda zapomeli jste na to, jak jsou zdrave, pry dokonce prodluzuji zivot
Borůvky jsou bezva, cokoliv s nimi, dala bych si nějaký ten koláč nebo lívanečky. Jen u nás na truhu jsou za trošku šílené ceny, to by mi bylo líto dát. To raději rybíz ze zahrady, je ho spousta a zdarma. Ovšem ten se nedá s borůvkami srovnat, ty jsou pro mě vzácnost. A ani nevím, že by někde u nás poblíže rostly...
babička dělala svítek s borůvkama
mám ráda knedlíky, koláč a nebo rozmačkané s kysanou smetanou.
půjdu kouknout do lesa
borůvkové lívance nemají chybu...
a horké borůvky se zmrzlinou a šlehačkou ...mňááám, jen je nesbírám díky klíšťatům, zajdu si na ně do restaurace...
v sobotu jsem nasbírala skoro litr, upekla jsem výborný kynutý koláč, nahoře tvaroh a borůvky a posypka, jen se po něm zaprášilo.
Jarča*: už jsme ho měli o víkendu, přijela s ním moje máma, koupila už borůvky někde na trhu
r1911: Jarča*: na koláč tvaroh, navrch borůvky, posýpátko
Není nad klasický borůvkový koláč - tenké těsto, hodně borůvek a drobenka
V pátek jsme měli kynuté knedlíky, když jsme si nedali jahodové, tak aspoň borůvkové. Jinak borůvky mám nejraději čerstvé, jen prosypat trochou cukru, nebo do nějaké buchty (třeba metýnky). Babička dělávala kompot, to byla dobrota.