Reklama:

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Vyznáte se v tropickém ovoci?

Ovoce

Nedávno jsem četla zajímavý kuchařský recept a narazila na název tomel. Najednou jsem nevěděla, co to je. Začala jsem hledat na netu a dozvěděla se spoustu zajímavostí.

 

Avokádo

Původ: Jižní Amerika
Chuť: trochu jako olivy a oříšky. Dužinu můžete ochutit solí, pepřem nebo česnekem. Taky worchesterovou nebo sojovou omáčkou.
Obsahuje: vitamíny A, D, K (to jsou ty rozpustné v tuku – avokádo je mastné), potom C a skupinu B. Také minerály jako draslík, fosfor a hořčík.
Použití: jako předkrmy, třeba i se šunkou, saláty, do pomazánek nebo na sladko do zmrzlin, koktejlů či sorbetů.



Datle
Původ: severní Afrika, Írán, Izrael, Mexiko a Kalifornie.
Chuť: aromatická, sladká, lehce karamelová nebo muškátová.
Obsahují: hodně ovocného cukru a bílkovin, vápník, fosfor, železo a balastní látky podporující trávení.
Použití: ideální na jednohubky. Datle můžeme plnit mandlemi či obalit anglickou slaninou, propíchnout párátkem a krátce grilovat. To je obzvláště báječné...

 

Fíky
Původ: přední Asie, kolem Středozemního moře a v subtropech.
Chuť: velmi sladká.
Obsahují: hodně hroznového cukru, balastních látek, vitaminy A a B, dále také draslík, vápník, železo, fosfor. Čistí krev a rovněž podporují trávení.
Použití: nejlepší jsou čerstvě utržené u moře... Jinak jsou výborné k šunce, tvarohu nebo s ořechy na sýrové míse. Jako dezert s whisky nebo koňakem. K nám se ale dostanou spíše jako takové sušené kolečko... pamatujete Mikuláše?

 

Granátové jablko
Původ: Persie, dnes se pěstuje v celém Středomoří.
Chuť: sladce nakyslá, podobná červenému rybízu.
Obsahuje: hlavně minerální látky, draslík a fosfor.
Použití: lžičkou vyjmeme jádra, někde se uvádí, že jsou vhodná do salátů. Pokud mohu soudit, byla jádra tvrdá, vhodná k vyhození. Dřeň zjemňuje dezerty i omáčky. A teď pozor – znáte název grenadina? Kdysi ji dámy s oblibou pily... To je šťáva svařená s cukrem, což jsem taky netušila.

 

Cherimoya
Původ: Ekvádor a peruánské Andy, k nám se dováží i ze Španělska.
Chuť: smetanová, sladká, jako když se smíchají hrušky s jahodami nebo malinami.

Obsahuje: především hroznový cukr a bílkoviny.
Použití: plod rozpůlíme po délce, vyjmeme jádra a dužinu vyjídáme lžící. Ideální je také ke zmrzlině, na dezerty nebo do mléčných koktejlů.

 

Kiwano neboli bodlákový meloun
Původ: Afrika, pěstuje se na Novém Zélandu a v Izraeli.
Chuť: šťavnaté ovoce, tak trochu směs banánu a limetky s podtónem okurky.
Obsahuje: draslík a hořčík.
Použití: prořízneme a vybereme lžící. Hodí se jako omáčka, nebo základ pro zmrzlinu a dezerty. Dužina se protlačí sítkem a vylepší koňakem či citronem.

 

Karambola
Původ: jihovýchodní Asie, pěstuje se i v Karibiku, Jižní Americe, na Floridě a v Izraeli.

Chuť: sladkokyselá, osvěžující.
Obsahuje: hodně vitaminu C, dále draslík, vápník, hořčík a fosfor. Působí močopudně.
Použití: omyjeme, nakrájíme napříč (získáme tím atraktivní hvězdy). Vhodná na obložení ovocných salátů, koláčů, sladkých pokrmů a nápojů. Pokud toto zajímavé ovoce upečeme, získáme neobvyklou přílohu k pokrmům z ryb a bílého masa.

 

Liči
Původ: Čína, dnes i jinde v subropech. Ve Vietnamu mu říkají dračí oko – hnědá pecka prosvítá bílou dužinou. Chlupatý příbuzný se jmenuje rambutan.
Chuť: jemně sladká, kořeněná, vůní nám trochu připomíná muškát a růže.
Obsahuje: vitamin C.
Použití: oloupeme je a zalijeme sektem. Dobře se hodí ke sladkokyselým jídlům a chutné jsou i kompotované plody.

 

Mango
Původ: Barma a Indie
Chuť: sladké, velmi šťavnaté ovoce.
Obsahuje: vitaminy A, B, C a E.
Použití: přidává se do čatní, (pikantní směs, něco jako kečup, ale s kousky plodů rajčat, paprik apod.), do marmelád a dezertů. Dužina se nesnadno odlučuje od jádra. Podporuje trávení.

 

Mangostan
Původ: Malajsie. Je považován za krále všech tropických plodů.
Chuť: jako ananas s pomerančem či meruňka, hroznové víno a mandarinka současně.
Obsahuje: vitamin C a vápník, ten je v dnešní době zvláště ceněný.
Použití: nejlepší je čerstvý. Slupku prorazíme nebo nařízneme nožem.

 

Mochyně
Původ: domovem je Peru, ale rozšířila se pod jménem kapský angrešt z jižní Afriky. U nás se jí říká židovská třešeň. Ano, to jsou ty krásné lampionky, co si dáváme do vázy. Tak uvnitř lampionku je plod.
Chuť: sladkokyselá.
Obsahuje: fosfor, železo a velké množství vitaminů A, B a C.
Použití: ovocné saláty, koláče. Slupku odstraníme až těsně před konzumací.

 ovoce

Mučenka
Původ: Brazílie, jinak celá střední a Jižní Amerika.
Chuť: sladká, aromatická, připomíná trochu angrešt.
Obsahuje: vitamin A, velmi bohatá také na minerální látky.
Použití: tvrdou slupku rozpůlíme nožem, dužinu (podobnou želé) vyjmeme lžící i s jadérky. Rozmačkané ovoce je vhodné na dezerty, šťávy, drinky či do marmelád.

 

Nashi
Původ: pravlastí je Japonsko, dnes se pěstuje i v Koreji, na Novém Zélandu, v Austrálii, USA a Chile. Vídám ji dost často v Globusu, jednotlivé plody jsou balené do takové plastové děrované košilky...
Chuť: jako jablko a hruška dohromady, hóódně šťavnaté, pozor na blůzičku, jí se kous-srk-kous-srk
Obsahuje: zejména železo, fosfor a vápník.
Použití: čerstvé či jako kompot je chutnou přílohou ke zvěřině. Pokud ho chceme přidat do salátů, pokapeme je citronem, jinak by zhnědlo stejně jako naše jablko.

 

Opuncie
Původ: Mexiko a Jižní Amerika.
Chuť: sladká, podobná želé.
Obsahuje: vitaminy B a C, vápník.
Použití: syrové či do krémů a marmelád. Na ostny tohoto "fíkového kaktusu" použijeme raději rukavice. Ostny mají takové háčky, které normálně nejdou vyndat – vím o čem mluvím. Je mrazuvzdorná, dá se pěstovat i u nás na zahrádce, máme slušnou úrodu.

 

Papája

Původ: Mexiko, dnes celé subtropy – je to vlastně meloun, který roste na stromě.
Chuť: sladká, jako žlutý meloun, dužina je ale oranžová. Určitě ji znáte jako kandované kostičky.
Obsahuje: hodně vitaminu A, B1, B2 a C.
Použití: předkrmy, moučníky, kandované, součást čatní – vysvětlení viz výše.

 

Rajčenka

Původ: příbuzná rajských jablíček z peruánských And.
Chuť: rajčatová.
Obsahuje: hodně vitaminu C, dále vápník, fosfor a železo.
Použití: hořkou slupku a stonek odstraníme. Lze naložit jako dýni i vařit jako běžnou zeleninu.

 

A nakonec tedy

Tomel
Původ: jeho domovem je Čína a Japonsko.
Chuť: podobná meruňkám, u některých druhů vanilková. Pozor, má trpkou slupku.
Obsahuje: vitamin A a bílkoviny.
Použití: do salátů, jako příloha k masu. Může se ochutit rumem.  

Jiřina Čermáková


5.5.2006   Rubrika:   |   Komentářů 9   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Vyznáte se v tropickém ovoci?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 79367.
    Archiv anket.