Vánoční menu. Aby vám nebylo těžko.
Ke štědrovečerní večeři v českých rodinách neodmyslitelně patří smažený kapr nebo řízek s bramborovým salátem, v hojném množství je obvykle napečeno vánoční cukroví. Lákavé nabídce se těžko odolává, a tak může především děti z přemíry sladkého a tučného jídla pořádně bolet bříško. Zkuste proto tentokrát připravit Vánoce nejen chutně, ale i zdravě. Není přitom nutné se čehokoliv vzdávat, nemusíte ani měnit připravené štědrovečerní menu. Stačí si trochu pohrát s ingrediencemi a můžeme mít Vánoční dobroty snadno podle zásad zdravé výživy.
„Vše začíná při nakupování, kdy je důležité nenechat se zlákat výhodnými slevami a nakoupit pouze takovou kvalitu a takové množství jídla, které rodina dokáže bez problémů sníst“ říká nutriční terapeutka Hana Knížková z Poradenského centra Výživa dětí. „Lednička by neměla praskat ve švech, protože pokud jsou doma velké zásoby potravin, nutí to člověka neustále něco ujídat, což bývá častou příčinou vánočního přibírání i občasných nevolností“ dodává Knížková. Také o Vánocích navíc platí, že by se mělo jíst pravidelně 5 – 6 x denně (rozhodně ne však velké porce) - a v jídelníčku by neměla chybět čerstvá zelenina a ovoce. Při nákupech je vhodné omezit sladkosti, slazené limonády, tučné maso a další potraviny, které dodávají našemu organismu příliš mnoho energie a málo živin.
Rybí polévka
Rybí polévka jako součást štědrovečerní večere je skvělou volbou a pro děti bývá zdravým zpestřením jídelníčku. Rybí maso je zdrojem dobře stravitelných bílkovin a v případě tučných ryb také velmi prospěšných nenasycených mastných kyselin, včetně tzv. omega-3 (EPA a DHA), působících velice účinně v prevenci onemocnění srdce a cév. Při přípravě štědrovečerního kapra (lososa, pstruha i jiné ryby) vyzkoušejte tentokrát přírodní úpravu, namísto tradičního smažení. „Zkuste tentokrát rybu upéct na olivovém oleji, okořenit čerstvými bylinkami a pokapat šťávou z čerstvého citrónu. Do bramborového salátu můžete nakrájet hodně zeleniny a lepší stravitelnost podpoříte tím, že nahradíte majonézu nebo alespoň její část bílým jogurtem“ doporučuje nutriční terapeutka.
Odlehčit lze jednoduše i vánoční cukroví. Na chuti to nepoznáte ani vy, ani děti, ale dětská bříška vám budou vděčná. Tipy k nenáročným změnám k lepší stravitelnosti vánočního cukroví a několik zajímavých vánočních receptů „na poslední chvíli“ najdete na www.vyzivadeti.cz.
19.12.2012 Rubrika: Tradice a lidové obyčeje | Komentářů 10 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vánoční menu. Aby vám nebylo těžko.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.IVUSKA 56: Linda: Do salatu taky pridavam trochu nalevu z okurek, ma to lepsi chut.
Jinak se klidne prezeru, jeste mam zasobu becherovky, tak se neni ceho bat.
jen ať je mi těžko.....a pořádně , už se na to těším.... kotel salátu a kilem majonézy , kupu řízků......jupííí to bude amerika v noci...
Komerční článek:
Já myslím, že záleží jednak na ingrediencích a jednak na tom, kde se uvaří. Kamarádka si nedávno pořídila takový multifunkční "hrnec" Thermomix a hodlá na něm uvařit celé štědrovečerní menu, tak jsem zvědavá, jak mi pak bude referovat.
Linda: taky dávám do salátu nálev z okurek je lepší a kort když s erozleží od druhého dne - dělám den dopředu i polévku.
Linda: pochopila jsem, že žiješ někde v cizině, u vás se nejí na Štědrý den ryba? jinak ta kačena se zelím bude druhý den u našich na obídek, jééééé, už se těším
Brsalat bude, ale az nekdy pozdeji behem svatku. A majo redim nalevem z kyselych okurek, chutna nam to a navic to pripomina ceskou majolku mych detskych let
Na stedry vecer bude pecena kachna a veprova pecene s vypecenou kurkou a dvoje brambory a cervene zeli... a pokud po tom vsem nezacne zlucnik protestovat tak ho rozhodne zlikviduji dezertem v kterem je vic slehacky nez vsech ostatnich ingredienci dohromady
já dělám taky domácí majonézu a smíchám ji s jogurtem a kapříka si klidně osmažím, smažení jako přípravu jídla moc nepoužívám, tak to na Štědrý den klidně prubnu a plné stoly žrádla mě celkově moc nelákají, sice ráda jím dobrůtky, ale přežírat se nepotřebuji :-)
Monja: já jsem udělala domácí baylies a už je skoro vypité, takže mně čeká druhé kolo, mňam mňam!
Aby mi nebylo těžko, dělám salát napůl s majonézou - domácí a napůl s bílým jogurtem a řízky peču v troubě ... sladký moc nemusím, ovoce a zeleninu nakupuju skoro po vagónech ... jen toho alkoholu, co člověk vypije .. takže vaječňák letos nedělám .. zatím, nevím, jestli nevyměknu tak uvidím,jak to zvládnu
děkuji za rady,ale nepoužiju..když se člověk nepřežírá celý rok,tak si bez výčitek svědomí může dopřát klasické dobré menu bez nějakých náhražek..