První vánoční cukroví v nové domácnosti? S našimi tipy to zvládnete levou zadní!
Od vánočních svátků nás dělí už jen pár týdnů, a tak je třeba začít s klasickými přípravami, které jsou nezbytné pro to, abychom tento čas mohli využít k plnohodnotnému odpočinku a pohodě. Nejde však pouze o generální úklid a nákup vánočních dárků - co by to totiž bylo za Vánoce, kdyby na stole neležel talíř s vánočním cukrovím. Pokud se do toho v tomto roce poprvé pouštíte na vlastní pěst, možná to pro vás bude trochu náročné. Abychom vám to usnadnili, připravili jsme pro vás několik rad a tipů, se kterými to zvládnete jako po másle.
Speciální plech na cukroví vám ušetří plno času
V dnešní době jen málokterá žena nemá plně nabitý program. Rodina, domácnost i práce s sebou přinášejí spoustu povinností, a když se k tomu přidají ještě vánoční přípravy, tak opravdu není času nazbyt. Spousta z nás se kvůli tomu vyhýbá pečení pracnějších druhů cukroví, jejichž příprava může zabrat klidně celé odpoledne. Typickým příkladem jsou třeba vanilkové rohlíčky, každý z nich totiž musíte ručně vyválet, zahnout a položit na plech nebo je plnit a následně vyklepávat z každé formičky zvlášť.
Pravdou však je, že si pečení vanilkových rohlíčků můžete dost usnadnit, a to pomocí speciálních silikonových plechů1 určených přímo k pečení vánoční cukroví. Jsou zhruba tak velké jako klasický plech, ale mají v sobě prohlubně, které jednoduše vyplníte těstem, a pak celý plech vložíte do trouby. Po vytažení všechny rohlíčky snadno vyklepnete ven a pak už je jen necháte vychladnout a obalíte v cukru. Jak se můžete přesvědčit v letáku Lidl2, tyto speciální plechy neslouží pouze k tvorbě rohlíčků, ale mnoha dalších tvarů jako například sněhuláků, stromečků nebo zvonečků, takže vám pečení usnadní i u dalších druhů cukroví.
O těsta se postará robot
Dalším náročným úkolem spojeným s vánočním pečením je příprava několik různých druhů těst. Většinou sice stačí všechny ingredience jednoduše smíchat, pokud to však děláte ručně, můžete nad vypracováním každého těsta strávit dobrou půlhodinu. Když si však domů pořídíte šikovný kuchyňský robot, dosáhnete stejného výsledku a ještě při tom ušetříte fůru času, protože jediné, co budete muset udělat, je to, že do mísy nasypete všechny ingredience a poté robot spustíte. Díky tomu si můžete přichystat všechna těsta a přitom stihnout spoustu dalších věcí, třeba vánoční úklid.
Pečení si dobře rozplánujte
I když si domů pořídíte milion různých vychytávek a chytrých spotřebičů, pokud si pečení dobře nerozplánujete3, stejně nebudete příliš efektivní. Ideálně byste měli sezónu vánočního pečení odstartovat nejpozději začátkem prosince, a to s perníčky, marokánky nebo lineckým cukrovím. To se však vyplatí naplnit až tak tři týdny před Vánoci, aby kvůli marmeládě příliš nezvlhlo. V tu samou dobu nastává čas přípravy již zmíněných vanilkových rohlíčků, medvědích pracen a dalších druhů cukroví, které se připravuje z ořechového těsta.
Nepečené cukroví nechte až na poslední týden před začátkem Vánoc, nepotřebuje totiž žádný čas k tomu, aby se naleželo. Samotnou vánočku pečte nejdříve dva dny před Štědrým dnem, abyste ji měli o svátcích ještě čerstvou. Případně ji můžete upéct ještě dříve, uložit do mrazáku a vytáhnout ji, až budete chtít. Díky tomu zůstane stejně tak dobrá jako čerstvě upečená i několik týdnů či měsíců. Hlavně mějte na paměti, že nemusíte mít napečeno třicet druhů vánočního cukroví, přestože jste na to zvyklá z domova. Raději jich udělejte méně, ale zato pořádně - ušetříte si nervy a budete mít prostor si předvánoční čas naplno užít.
(1) Jak hravě zvládnout cukroví. Tyto pomůcky nesmí chybět - Aktualne.cz
(2) Leták Lidl - Kimbino.cz
(3) Plán pečení vánočního cukroví - Vareni.cz
5.12.2019 Rubrika: | Komentářů 17 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3,1/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - První vánoční cukroví v nové domácnosti? S našimi tipy to zvládnete levou zadní!
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.je konec ledna a vy sem dáváte vánoce??
naprosto nechápu
Uz se tady chystaji vanoce