Cizrna – chutná neznámá

Zvykli jsme si s otevřenou náručí zkoušet a přijímat exotická jídla do naší kuchyně jako zpestření tradičních chutí a tímto jsme postupně odhalili kouzlo nám dosud méně známých surovin. Jednou z nich, i když stále poněkud opomíjenou, je výborná a velice zdravá plodina CIZRNA.
Cizrna, chcete-li také „římský hrách“, je luštěnina v podobě malých hranatých zrnek nažloutlé barvy, chutnající lehce oříškově. Její původ najdeme v Asii a Indii, dnes se pěstuje po celé jižní Evropě, Americe a Austrálii.
Cizrna je velice zdravá luštěnina, ceněna především pro svůj vysoký obsah bílkovin. Navíc je bohatým zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku, manganu, železa, fosforu, vitaminu E, vitaminu B9 a kyseliny pangamové (B15). Pro ty, kdo si chtějí uchovat zdravý pohybový aparát, je důležitá informace, že cizrna je výborným zdroje lysinu, potřebného k tvorbě karnitinu - stimuluje tvorbu kolagenu, chrupavek a pojiv.
Cizrna neobsahuje lepek a díky svým pozitivním účinkům na organismus je vhodná v rámci celé řady diet – diety bezlepkové, diabetické, s omezením solí, nízkokalorické, bezcholesterolové a dietě s vysokým obsahem vlákniny. Cizrna je nepostradatelnou složkou stravy pro vegetariány a doporučuje se zvláště pro děti a těhotné ženy.
Její nejrozšířenější využití je stále v zemích původu (je nedílnou součástí indických jídel), ale již dávno zdomácněla na talířích středomořských oblastí. Díky své chuti a možnostem přípravy je stále více oblíbena i v dalších kuchyních. Dá se vařit, smažit, pražit, použít v teplé i studené kuchyni, naslano, nasladko, do kaší, polévek, jako přílohu… dle individuálních chutí. Úprava cizrny se řídí stejnými pravidly jako úprava ostatních luštěnin – vaření urychlí namáčení, nadýmavé látky se odstraní přidáním řasy anebo koření. Používá se také cizrnová mouka k přípravě nekvašeného chleba.
Snad nejznámějšími pokrmy z cizrny je kaše připravovaná z uvařených semen hummus (Homos); španělská cizrnová polévka garbanzo; a pochoutka pro děti – pražená cizrna obalovaná cukrem.
Hummus
4 hrnky uvařené cizrny, 2 utřené stroužky česneku, 1/2 polévkové lžíce tahini (sezamového krému), 1/2 hrnku citronové šťávy, 1 čerstvý lístek máty, 1 čajová lžička mořské soli
Všechny přísady rozmixujte na kaši a přidejte vodu, dokud nevznikne smetanová hmota. Dochuťte a případně ještě přidejte mořskou sůl. Ozdobte lístkem máty.
Pozn.: hummus může mít více chutí, fantazii se při jeho přípravě meze nekladou, proto si ho může každý ochutit dle svého.
Cizrnu nejvyšší kvality na náš trh přináší společnost Lagris, a to v balení 450 g za 25,90,-Kč.
3.9.2010 Rubrika: Náš domov | Komentářů 23 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Cizrna – chutná neznámá
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
já ji vařím často, moc nám chutná, namáčím na 2 dny a vařím v tlakáči :-) je za cca 35min hotová.
zkusila jsem jednou, namočila přes noc, nesolené vařila hodiny a hodiny a furt byla tvrdá.
Ještě jsem ji nezkusila, ale může být dobrá na způsob hrachové kaše.