Burgundská polévka
Potřebujete: 1 ks cibule, hovězí maso, kousek uzeného boku, mrkev, žampiony, rajčata v konzervě, zelené nebo žluté fazolové lusky (čerstvé nebo v konzervě), olivy, sůl, pepř, tymián, bobkový list, hřebíček, nové koření, petrželová nať, červené víno
Postup: Cibuli nakrájenou nadrobno vhodíme na rozpálený olej a smažíme dozlatova. Přidáme maso a uzený bok (oboje nakrájené) a smažíme dalších cca 5 min. Pak přilijeme cca 1/4 až 1/2 litru vína a vody, přidáme všechno koření a nadrobno nakrájenou zeleninu (mrkev, lusky, žampiony, rajčata, petrželovou nať). Všechno vaříme 1 a 1/2 hodiny. Pokud použijete fazolové lusky z konzervy, přidáme je až asi 10 minut před koncem, spolu s olivami.
6.3.2014 Rubrika: Polévky | Komentářů 29 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Burgundská polévka
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Almega: že nepijete víno by zas tak vadit nemělo, dělám francouzskou cibulačku s bílým vínem a vůbec tam není cítit: alkohol se vypaří. Víno je tam vlastně kvůli kyselosti - cibulka se smaží do hněda, bez vína je polévka sladká, kyselostí vína se to vykompenzuje. Můj muž víno přímo nesnáší, ale cibulačku miluje.
Tak u nás vyloučeno...Kromě mě jsou všichni vegetariáni,já nejím olivy a nepiju víno....Tak raději bych udělala "eintopf" křížený s borščem bez masa a do toho nakonec na talíři přidala kyselou smetanu....
orinka: Tak v tom případě.
bobulka: třeba to byla zkouška, jestli to vůbec pořádně čteme
orinka: souhlas! Jeví se mi to jako podivný mišmaš, žampiony budou po 1 a 1/2 hodině vaření na hadry, pertrželová nať se přeci vaří jen minimálně, jinak ztrácí barvu a olivy v polévce jsem jakživa neviděla. Burgundské je to zřejmě jen proto, že se do toho přidá víno. Nemyslím, že tento recept vyzkouším.
připadá mi to jako eintopf a jak píše orinka, francouzi by asi takto neplýtvali surovinami. Těch ingrediencí je tam moc
Navíc, pravá lidová francouzská kuchyně potřebuje hodně času na vaření. Jim na hodině nezáleželo. Já věřím, že něco podobného tam dělají, ale rozhodně to není za chvilku hotové. Klidně vaří i celý den, pak teprve to má správný šmak.
orinka: musím souhlasit...těšila jsem se na novou polévku,ale tohle
to mělo být maso po burgundsku
Tak nevím - pokud bych utratila za hovězí do polévky, asi bych udělala klasický vývar. Tohle mi, při vší úctě, připadá trošku jak dort pejska a kočičky. Navíc se mi nezdá dobrý postup. Hovězí je dlouho tuhé, takže bych vařila postupně napřed to hovězí, pak teprve bůček a až by bylo obojí měkké, přidala bych zeleninu, těsně před koncem. Jinak z toho bude kaše. A nerozumím už vůbec, co v tomhle dělají olivy? Omlouvám se, ale jako klasická kuchta si dovedu představit jídlo i podle receptu