Domácí vepřové ve vlastní šťávě
Potřebujete: 1 kg hodně libového vepřového bůčku, případně můžete namíchat půl napůl s pleckem. Důležité ale je, aby na bůčku byla kůže, která v konzervě udělá rosol. 1,9 g rychlosoli Praganda (tuto váhu je potřeba přesně dodržet). Můžete použít i normální sůl, ale pak nebude maso v konzervě pěkně červené
Postup: Omyté maso nakrájejte na kousky asi jeden a půl centimetru. Pečlivě promíchejte se solí a naplňte do zavařovacích sklenic. Uzavřete, vložte do hrnce s vodou tak, aby byly sklenice úplně potopené, a vařte dvě hodiny. Pak oheň vypněte a nechte sklenice do druhého dne v hrnci. Druhý den vodu opět přiveďte k varu a vařte ještě jednu hodinu. Když voda trochu zchladne, sklenice vyndejte a uskladněte na tmavém a chladném místě.
Maso se hodí jako rychlá svačina k chlebu, na přípravu rizota apod.
Recept nám poslala čtenářka VěraSpa. Děkujeme.
25.2.2011 Rubrika: Konzervujeme | Komentářů 31 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Související odkazy:
Diskuse ke článku - Domácí vepřové ve vlastní šťávě
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Když je zabijačka, tak zavařuji do plechovek,
plecko + bůček, k tomu kousek kůže,
dávám běžnou sůl.Vařím jen dvě hodiny,
maso je výborné, je to lepší než do mrazáku
evropka: v létě, jen uvaříš trošku brambor a k tomu salát, mňam.
manka: přesně tak,sklenička zavařeného masa má kouzlo
konzervu ne e.
Linda: no, ona sklenička zavařenýho masa, když nemám honem co podat, je dobrá, ale nebudu si do ní cpát žádný jedy. ve sklepě pár takových pokladů pro strýčka příhodu máme pořád, fakt je to dobrý, ale bez jedů.
Nevím proc se s tím patlat a jeste hledat kde uskladnit, kdyz si muzu kdykoliv cestou z práce koupit cersvé maso .
proč praganda? a já blbá si myslela, že rychlosůl už doma snad nikdo nepoužívá. To si teda zrovna můžete koupit hotovou konzervu, tam je těch sraček dost.
rychlosů Praganda teda slyším prvně.
PEGG: Tak to je teda super přísada do masa
evropka: Už jsem se lekla, že to bude zase něco od Dr. Oetker
PEGG:
No já teda nevím na co bych v dnešní době zavařovala vepřové, když si ho můžu upéct čerstvé, nehledě na to, že ctuji:".V Pragandě jsou obsaženy, mimo soli, dusičnanu draselného a cukru, v malém množství i dusitanové soli (mimochodem jedovaté).Tyto způsobují narušení svalových vláken a následné rychlé proležení a prosolení masa. Snad ještě dodatek, dalším působením vznikají tzv." nitrosaminy", které jsou silně karcinogení (rakovinotvorné). Takže nedoporučujeme !!!"
to určitě udělámco ta praganda?ta je bez Eček?nebo co je to za zázrak?