Guláš bez míchání
.jpg)
Potřebujete: 1 kg vepřového masa, 3 cibule, 5 stroužků česneku, 2 lžičky gulášového koření, 3 lžičky sladké mleté papriky, 3 polévkové lžíce solamylu, sůl, pepř, 2 masoxy, 1 l vody
Postup: Nakrájíme maso a cibuli a přimícháme ostatní suroviny. Masoxy rozmícháme v malém množství vody a dolijeme do 1 litru. Přilijeme k masu. Vše dáme do pekáče, přikryjeme alobalem a pečeme asi 1,5 hodiny při 250 stupních Celsia. Nemícháme, nedolíváme vodu a nesundaváme alobal.
Za originální recept děkujeme čtenářce jménem Zita.
9.11.2007 Rubrika: | Komentářů 40 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Guláš bez míchání
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky..jpg)
Vikina: moje ségra si dávala párek s hořčicí a kečupem a zapíjela to mlíkem..... pozorovali sme ji a nic...

Vikina: a co do kafe?
.jpg)
Náš mladej, ať jí, co chce, tak si k tomu vezme kečup, nedává si ho snad jen k buchtičkám se šódó

Proti gustu... ale tohle není guláš. To je jen jakási směs gulášových surovin uvařená v pekáči. Guláš se má dusit v co nejmenším množství vody a věnovat mu trochu času.
Takže zůstanu u tradiční verze : dusit-míchat-podlévat.
Sice strávím hodinku u sporáku, ale chutnat to bude jako pravý hospodský guláš, a ne jako paprikové UHO.
.jpg)
jinak slavnostně prohlašuju tohle bude o vikendu k obedu ... bez kostky
.jpg)
Janka1: taky jsem tak ze začátku vařil ale pak prostě tak nějak nemám rád univerzální chutě .
Vem si , že se matláš s čínou nebo indií, uděláš k tomu basmati nebo jasmínovou rýži a pak se ti manželka zvedne od stolu dojde si pro kečup .
Uděláš tikku masala, jako blb se děláš s čatní a pak si do toho někdo prdne maggi a vegetu .....
.jpg)
Vikina:
když dělám fazolej tak ho tam dávám taky já se
.jpg)
r1911: tomu rozumím, nerozumím proč obohacovat štávu z masa o štávu z masa

Ota: souhlasím s univerzálností, což dělá ten proklatej glutamát, proto vyhledávám koření bez něj.
Teď přišli výrobci polévek v sáčku s bezglutamátovou verzí, tak jsem zvědavá - ještě jsem pořádně nestudovala složení.

Ota: hodně záleží na množství.Já třeba dám trošku i do svíčkové omáčky (co by se za nehet vešlo),i když jsem pekla 1,5 kg masa.Zdá se mi,že podtrhne chuť.Teď jsme dospělí,ale dětem jsem vařila bez těchto záležitostí,ani s vegetou.

LenkaT.: tak ten můj,aniž by ochutnal,si všechno osolí a opepří silným nánosem černého pepře.
.jpg)
Dávám masox do guláše

Ota: můj mužskej, i kdyby to jídlo bylo sebechutnější a dobře ochucený, tak si do toho prdne magi. Cpe si to skoro do všeho. Dřív jsem brblala, ale už jsem rezignovala. Když mu to chutná

Ota: každý máme jiné chutě já zas do většiny jídel cpu mexické grilovací koření
.jpg)
Elen: v podstatě mě přijde divný do guláše kde je kilo vepřového dávat masox, možná do nějakého ze sojového masa nebo z fazolí.
Nejde mě ani tak o ten glutamát ale o jakousi "univerzální všehochuť-pachuť", která mecímormou zamořuje kuchyně v česku.
Přijde mi, že atutoři uvažují asi takjhle : "Tady mám výborný recept, je tam všechno ale nejsem si jistý jestli to bude lidem chutnat tak tam pros jistotu fláknu ještě kostku, prdnu trochu kečupu a vegety a na stůl dám láhev s magi"

Ota: nebuď tak naštítěnej - když někde napíšou např. koření typu vegeta, tak prostě TYPU vegeta. Když někdo nechce směs koření s glutamátem sodným, tak hledá ve zdravé výživě, kde už jsou dochucovací směsi bez této přísady.
Kdo chce, najde.
.jpg)
vypadá to moc dobře, jednoduše ale zásadně odmítám ten masox .... proč sakra do poloviny receptů lidí strkaj masox, vegetu nebo magi ?

orinka: já v papiňáku nikdy nic nezkousila, mám z něj respekt
já ale z úsporných důvodů zůstanu u guláše v papiňáku na plynu

Recept mám doma už asi dva týdny, téměř všude ho vychvalují, tak teď už zbývá jen vyzkoušet ho.