Brambory. Jak je správně připravovat.

Brambory v různých podobách neodmyslitelně patří k našemu jídelníčku. Pokrmů, které z nich můžeme připravit, je bezpočet. Uvařit a připravit brambory tak, aby byly skutečně dobré a neztratily příliš vitaminů a živin, není jen tak.
Vaříme, smažíme a zaděláváme těsto z brambor
4.1.2013 Rubrika: Brambory | Komentářů 45 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Brambory. Jak je správně připravovat.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
sharon: úžasná je Tvoje poslední část věty. K bolesti kloubů mimo jiné vydatně přispívá nadměrná konzumace špenátu, rebarbory a šťovíku.
Tyto informace mám z učení o chiropraktii.
Souhlasím však s Tebou, že brambory jsou pro našince velmi populární, a proto je třeba dbát na správnou tepelnou úpravu i užití bylinek-koření.

Také mám v podvědomí,že se musí dávat kmín
.gif)
tohle jsem vyňala z článku je delší a o kmínu tam není ani slůvko....
**************************************************************************************
Jed jménem solanin
Hlavní problém je solanin. Solanin je toxický jed a i když ho zdravé brambory obsahují zdánlivě malé množství, stačil by výtažek ze čtyř nenaklíčených brambor zabít krysu. Což ale teprve zelené, nebo naklíčené brambory??? Tam množství solaninu mnohonásobně stoupá a tento toxin silně poškozuje náš organismus. Porce brambor nás sice nezabije, ale mírně přiotráví a tělo, místo aby mělo energii, musí odbourávat toxin. U malých dětí může způsobit i otravu, těm raději brambory vůbec nedávejte.
Solanin slouží u brambor jako přirozená ochrana proti okusování hlíz, které se dostaly na povrch půdy, proto se jeho koncentrace úměrně zvyšuje se světlem. Současně se ale takové brambory stávají pro člověka nepoživatelné. Pokud si je tedy řádně neuvaří a neosolí, nebo z nich neudělá bramborovou kaši, to se pak nepříjemná chuť solaninu ztratí a my ani bychom věděli, třeba v restauraci, nebo v jídelně, sníme v podstatě toxické jídlo, které nám velmi škodí. Proto častá konzumace brambor vede k bolestem kloubů a revmatismu.

Jagea: nemáš pravdu, tuto chemickou reakci už popsal v 50. letech minulého století léčitel František Ferda, který mimo jiné sestavil Protirakovou kúru, kdy pacienti jsou vyléčeni za pouhých 42 dnů.
anitech - 4.1.2013 10:21 - nahoď sem recept,nikdy jsem o tom neslyšel a to jsem byl jako učeň i v CCCP
.gif)
Luciš: a nejlíp obojí.....

sharon: já smetanu v kaši vždycky nahradím hrůzou másla
.jpg)
anitech: taky to dělám...ale musím najít tes správný čas aby byly malinko připálené
.jpg)
Jagea: tak jak je to s tím solaninem opravdu?já také žiju v domění že když ho nedám do brambor"skoro se otrávím"
.gif)
monja: zkus místo kuskusu bulgur ......je v tom rozdíl....
.jpg)
já mám nejradši nastavovanou kaši .... buď krupkama nebo kuskusem ... na to jenom cibulku... dobrotka
.gif)
já dnes dělám bulgur místo brambor....
.gif)
Luciš: já už párkrát taky a vůbec to nevadí když se kaše hned sní....ale smetana je lepší...

neznaboh jsem lila doteď mlíko z lednice
všechno bramborový miluju...a už jsem dlouho neměla bramboráky nebo bramborový knedlíky s uzeným

V jedné brněnské restauraci jsem měla jako přílohu Šťouchané brambory se škvařenou anglickou a smaženou cibulkou. Neskutečné dobré, ale co opravdu ze všech bramborových jídel miluji nejvíc jsou brambory v papiňáku. Jednou jsem našla recept na mimibazaru a musím se s hanbou přiznat, že tohoto jídla dokážu sníst hodně. Ale zase k tomu nepotřebuji žádné maso ani zákusek

Brambory milujeme na všechny způsoby,až na méhoten nemusí zapečené,nevadí-neubyde
bramborové těsto je výborné nejen na šúalíky,ale i na plněné knedlíky
.gif)
kaši šlehám el. šlehačem s máslem a horkým mlékem a je super asi proto že jí hned sníme......někdy do ní místo másla vmíchám zlatavou cibulku...
S manželem jsme bramboroví, já mám ještě ráda rýži. Naši vnuci mulují brkaši ode mě, sní jí vždycky celý hrnec. Šlehám ji ponorným mixérem s vařící smetanou a rozpuštěným máslem.

Jím skoro pořád jen brambory,ostatní mi nic nechutná,rýže ne,knedlíky ne,občas změna-tak těstoviny.
.jpeg)
Je to zvláštní, já brambory ráda na všechny způsoby, ale u nás o ně taky moc nestojí