Brambory. Jak je správně připravovat.

Brambory v různých podobách neodmyslitelně patří k našemu jídelníčku. Pokrmů, které z nich můžeme připravit, je bezpočet. Uvařit a připravit brambory tak, aby byly skutečně dobré a neztratily příliš vitaminů a živin, není jen tak.
Vaříme, smažíme a zaděláváme těsto z brambor
Nové brambory se lépe škrábou, když jsou předem namočené v osolené vodě.
Vodu na vaření brambor předem trochu okyselte octem nebo citronovou šťávou. Uchovají si tak více vitaminu C.
Zmrzlé brambory mají nasládlou chuť. Přeneste je do místnosti, kde je přibližně 15 °C, a volně je rozložte. Tím brambory ztratí část cukru, který se v nich vytvořil. Před vařením je oloupejte, namočte do teplé vody a přiveďte k varu. Vodu slijte a brambory znovu zalijte vařící vodou, do níž jste přidali lžičku octa. Pak brambory uvařte.
Zbyly vám brambory a chcete je ohřát? Nakrájejte je na plátky, vložte na pánev na kousek másla a podlijte trochou mléka. Při ohřívání jimi potřásejte. Mléko a máslo jim dodají lepší chuť.
Chuť starých brambor vylepšíte, když je uvaříte v bujónu.
Syrové nastrouhané brambory rychle tmavnou. Tomu předejdete tak, že do nich vmícháte trochu mléka. Předtím můžete z brambor slít část vody, aby těsto nebylo příliš řídké.
Bramborová těsta připravujeme z brambor čerstvých nebo nejvýše den starých. Brambory, které jsou uvařené déle, dodají pokrmu nepříjemnou chuť.
Bramborové těsto na knedlíky, placky apod. připravujeme až těsně před vařením. Delším stáním těsto řídne a pak je třeba do něj zapracovat další mouku.
Když těsto vložíte do chladničky, budou se vám knedlíky snáze tvarovat.
Bramborovou kaši řeďte vždy jen horkým mlékem a ručně našlehávejte. Studené mléko vytvoří kaši mazlavou a ta šlehaná mixérem je zase příliš napěněná a rychle řídne.
Klíčící brambory nikdy nevařte ve slupce, protože obsahují jedovatý solanin. Oloupejte je a místa s klíčky důkladně vykrojte.
Smažené brambory budou křehké a křupavé, když je po oloupání a rozkrájení vložíte do studené vody, aby se z nich částečně vyplavil škrob. Po dvaceti minutách je sceďte, vysušte v utěrce a vkládejte do dobře rozehřátého tuku. Když brambory změknou a zesklovatí, vyjměte je a nechte prochladnout. Před podáváním jídla je ještě jednou vložte do rozpáleného tuku a nechte zčervenat.
Meryl
4.1.2013 Rubrika: Brambory | Komentářů 45 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5
Oznámkovat (hodnocení jako ve škole):
1
2
3
4
5
Diskuse ke článku - Brambory. Jak je správně připravovat.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Zvolte stranu:
1-20 |
21-40 |
41-45
PEGG -
4.1.2013 8:55
anitech - 4.1.2013 8:39 - nojo, ale jen v případě, že je opravdu veliký. Můj syn nikdy moc nejedl a jako dítě to byl děs, vydržel nejíst celý den, stačilo mu když se napil
No dneska je z něho skoro dvoumetrový chlap a moc toho nesní ani teď.
anitech -
4.1.2013 8:39
Linda: ne ty, ale hlad je nejlepší kuchař


Linda -
4.1.2013 8:08
Nemuzu si pomoci, ale prijde mi to jako zbytecna patlacka k vuli hloupym bramboram
.... a vubec nebyla by rada jak nacpat brambory rodine do bricha? U nás je snad varena brambora povazovana za vrazednou zbran z me strany
.
Jagea -
4.1.2013 2:35
modroočka: Kmín maximálně zamaskuje chuť solaninu v pokrmech z brambor, ale rozhodně nestáhne solanin jako takový. 
modroočka -
4.1.2013 0:09
Solanin stáhne trocha kmínu při vaření... vlastně by při vaření brambor NIKDY kmín neměl chybět.
Zvolte stranu:
1-20 |
21-40 |
41-45