Týden ruské kuchyně na Šťastných ženách
Rusko je země extrémů. Žili a žijí tam lidé velice bohatí, pro něž není problém snídat šampaňské s kaviárem, ale také lidé velice chudí, kteří jsou odkázáni na to, co si vypěstují na zahrádce za domem. Co však mají všechny ruské stoly společné, je cit pro estetiku stolování a pocit, že ačkoli večeříte uzenou rybu s kyselou okurkou, vlastně máte hostinu o několika chodech jako car...27.8.2007 Rubrika: Komentářů 8
Je tmavé pečivo skutečně celozrnné?
Odborníci na zdravou výživu a hubnutí jednohlasně doporučují konzumaci cereálií – tedy i konzumaci tmavého, míněno celozrnného pečiva. Pokud nahradíte bílé pečivo celozrnným, uděláte jedině dobře. Při nákupu si však dávejte pozor. Ne každé „tmavé“ pečivo je skutečně celozrnné.
23.8.2007 Rubrika: Komentářů 5
Týden španělské kuchyně na Šťastných ženách
Španělská kuchyně je velice rozmanitá. Zatímco v některých oblastech jsou tradičním jídlem „potvory z moře vytažené“, jinde preferují ragú, omáčky, rýži, onde zase nedají dopustit na rožnění...
20.8.2007 Rubrika: Komentářů 11
Kali orexi! aneb Týden s řeckou kuchyní
V řecké kuchyni můžete rovnou zapomenout na to, na co jsme zvyklí u nás: buchty, omáčky, máslo. Na řeckém jídelním lístku to bude nahrazeno spíš grilovaným masem či rybami, ovčími a kozími sýry, zeleninou, hustým řeckým jogurtem a spoustou olivového oleje. Právě proto je řecká kuchyně tak zdravá....
13.8.2007 Rubrika: Komentářů 4
Malý průvodce vínem aneb Že su vůl, pil jsem grúl
Máte rádi víno? Decinku k večeři či lahvičku k posezení s přáteli? Kupujete víno v krabici, nebo se ve vínech vyznáte a v obchodě si vybíráte své oblíbené odrůdy z osvědčených vinařství? Víte, jaký je rozdíl mezi vínem stolním a výběrem z cibéb? Pokud ne, pokusíme se vám to trošku objasnit...
10.8.2007 Rubrika: Komentářů 18
Bazalka – královna vaší kuchyně
Představte si horký letní den kdesi ve slunné Itálii: malá pizzerie na promenádě vedle písečné pláže, moře šumí, pofukuje lehounký větřík a před vámi leží jídelní lístek. Můžete si vybrat skoro jakékoli jídlo a jistě tam bude bazalka pravá, nejtypičtější bylinka italské kuchyně...
3.7.2007 Rubrika: Komentářů 5
Mléko, sýry, tvarohy v naší kuchyni
V době ledniček a dlouhých lhůt trvanlivosti se vám možná bude tento článek zdát trochu zbytečný. Ale pár rad a fíglů, jak správně uchovávat mléčné výrobky či jak s nimi naložit, se může hodit každému...
21.6.2007 Rubrika: Komentářů 51
Při krájení cibule nemusíte brečet a další zeleninové rady do kuchyně
Cibule je základ. Bez ní se nedá uvařit téměř nic. Jen kdyby při krájení tak nenutila k pláči. Této nepříjemnosti se zbavíte tak, že cibuli předem nahřejete v teplé troubě...
19.6.2007 Rubrika: Komentářů 15
Jdeme na ryby aneb Co pak s rybou v kuchyni?
Rybí maso je zdravé, lehké a chutné. Pravda, ne každý ho má rád, ale myslím, že většina lidí si občas nějakou rybku k jídlu dopřeje. Ať už je to česká klasika – kapr nebo pstruh, či nějaká z moře...
13.6.2007 Rubrika: Komentářů 25
Aby brambory dobře chutnaly
Brambory v různých podobách patří neodmyslitelně k našemu jídelníčku. Pokrmů, které z nich můžeme připravit, je bezpočet. Uvařit a připravit brambory tak, aby byly skutečně dobré a neztratily příliš vitaminů a živin, není jen tak.
6.6.2007 Rubrika: Komentářů 6
Jak připravovat maso, aby skvěle chutnalo
Prvním předpokladem vynikajícího pokrmu je koupit maso správně. Mělo by být čerstvé. Jak to poznáte? Čerstvé maso má suchý povrch a jasně červenou barvu. Když do něj říznete, je v místě řezu vlhké, ale nelepkavé. Příjemně nakysle voní. Tuk čerstvého masa je bílý nebo nažloutlý a tuhý...
4.6.2007 Rubrika: Komentářů 14
Poslední díl seriálu o koření
Dnes vám naposledy představíme druhy nejznámějšího koření a to, k čemu se nejlépe hodí.25.4.2007 Rubrika: Komentářů 3
Co a čím okořenit? Další pokračování miniseriálu.
Dnes si představíme další druhy koření a jejich využití.24.4.2007 Rubrika: Komentářů 2
Vyznáte se v koření? Další díl malého seriálu.
Dnes pokračujeme v představování jednotlivých druhů koření. Jestliže někdy zápolíte se správným odhadem, které koření se k jakému jídlu nejlépe hodí, třeba vám náš stručný přehled přijde vhod...
23.4.2007 Rubrika: Komentářů 10
Kořenit hodně, nebo málo? Hlavně přiměřeně a správně.
S čím však mám problém stále, to je koření. Je ho k dispozici tolik, že není v mých silách se v něm pořádně vyznat a zorientovat. Natož si zapamatovat, které koření se k čemu hodí nejlépe. A tak jsem se rozhodla, že se pokusím do tajů různých ochucovadel proniknout...
20.4.2007 Rubrika: Komentářů 20
Capellini, fusilli, lasagne... Kdo se v tom má vyznat?
Těstoviny jsou všelijaké: vaječné, bezvaječné, celozrnné, barevné, ochucené... a tvarově tak variabilní, že stojí za to si je trošku podrobněji představit. Až si budete lámat hlavu nad jídelním lístkem v nějaké pizzerii, třeba vám naše informace přijdou vhod...
10.4.2007 Rubrika: Komentářů 11
Ohřívat, neohřívat? Skladovat, neskladovat? Bezpečné a nebezpečné potraviny.
Jedním z nejdůležitějších pravidel, které je nezbytné si zapamatovat, je, že uvařený pokrm se musí do dvou hodin ochladit nebo zmrazit. Počítejte i s dobou, kdy byl pokrm na stole.13.2.2007 Rubrika: Komentářů 24
Slovenské štědrovečerní menu
Vyzkoušejte něco nového...22.12.2006 Rubrika: Komentářů 3
Čtenářské vánoční recepty III.
Další várka vašich receptů...21.12.2006 Rubrika: Komentářů 3
Čtenářské vánoční recepty
Inspirace od vás...18.12.2006 Rubrika: Komentářů 3