Tvarohový nepečený dort
Vzpomínka na doby dávno minulé, tenhle recept frčel v osmdesátých letech, vzpomíná si na něj ještě někdo?
Postup přípravy
Den předem namočíme do 2 a1/2 dl studeného mléka 2 a 1/2 polévkové lžíce želatiny, aspoň na 8 hodin.
Potom:
Velkou dortovou formu vyložíme alobalem nebo mikrotenovou fólií. Na dno rovnoměrně poskládáme 1 a 1/2 balíčku kulatých piškotů. Pokapeme šťávou z kompotu (meruňky, broskve).
Do mixéru pak postupně dáváme: to mléko s namočenou želatinou, další 2 a 1/2 dl VŘELÉHO mléka (celkem tedy půl litru mléka). Pomixujeme, postupně přidáváme 20 dkg másla, mixujeme, 1 vanilkový cukr, 2 dl pískového cukru, 2 syrová vejce (nemusí být, pokud si nejsme jisti kvalitou), a nakonec se přihazuje po částech 1 a půl balíčku měkkého tvarohu (dávám dva balíčky-co se zbytkem:)
Je toho hodně, tak mixujte opatrně.
Půl bílé hmoty z mixéru nalejeme na piškoty, na to rozložíme ovoce a v mixéru z druhé poloviny přidáním kakaa vyrobíme čokoládovou hmotu, kterou (raději malou sběračkou než přímým litím) pomalu klademe na ovoce, abychom neprorazili bílou a bylo to hezky napůl obarvené.
Ztuhne do dalšího dne.
Dobré pochutnání vám přeje Orinka
17.2.2012 Rubrika: Dorty | Komentářů 59 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,7/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Tvarohový nepečený dort
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Prskoletka: však já věděla, že vyvolám vzpomínky na minulost
jo jo taky jsem ho dělávala ,ale myslím bez másla ,uložila jsem si ho ,leta už nemám recept,tehdá jsem ho ztratila a ůplně jsem ho vypustila
jo jo taky jsem ho dělávala ,ale myslím bez másla ,uložila jsem si ho ,leta už nemám recept,tehdá jsem ho ztratila a ůplně jsem ho vypustila
googlik: a doba vzniku receptu celkem odpovídá jsou prostě recepty, které někdy zazáří, dělá je celá republika....a pak zapadnou. Ještě že mám sešitek
tak tenhle dortík je jediný který sním a dostávám ho od našich k narozeninám už víc jak 20 lets jahodama
Linda: no mě klepne
Linda: šmarjá lindo
orinka: ty jsi zlato ...z cehoz vyplývá, ze kucharka lhala......nicméne vrchovatá lzice = 10g. Pokud usuzuji, ze vrchovatá lzice = cca 2 zarovnané lzíce, tak 2,5 lzíce je asi tak 12-13g a z toho vyplývá spotreba na tento zákusek zhruba nejakych 8 plátku zelatiny (balicek má 17g a obsahuje 10 plátku) ..... teda to byla matematika
Kočkomilka: ten jabkopudinkový dort je nejjednodušší z jednoduchých, prostě se rozvaří strouhaná jabka, do toho se zamíchá (ve studené vodě rozmíchaný) puding, naleje se na piškoty a nechá ztuhnout. Není to teda tak tuhé jak s želatinou, ale když honí mlsná, je i tohle dobrý. Samozřejmě se to dělá s cukrem, podle chuti a navrch pak třeba šlehačku. A rum!!!
holky, odcházím do salonu, jdu si cvičit háčkovaný vzor na čepici, co ho furt ne a ne pochopit.
Linda: já tě zabiju kvůli tobě jsem rozstřihla sáček, ta polévková lžíce je vrchovatá!!!!
Znám, mamka dělávala.Já jen jednou, dala jsem do hmoty višně naložené v rumu. Všem chutnalo, jen tchýně pak byla v šoku,že v horkém létě jedla syrová vajíčka. Ještě se dělává dort z rozvařených jablek a pudinku,ale nikdy jsem ho nejedla.
orinka: pockej pockej...kdyz tu co más doma tech 10g nasypes na lzici je toho jedna rovná polevková lzice a nebo vic / min ???? Já jsem proste zvedavy clovek
Linda: já tady mám zrovna sypkou želatinu Stilla dolce, kupuju ji v Kauflandu, že je lacin a je toho 10 g. Takže by toho mělo být dva a půl sáčku, ale protože mi na gramech nezáleží, jak se znám, dám tam tři. Když už zvyšuju dávku tvarohu, aby mi nezbyl - však co, není to penicilín, aby záleželo na trošince.
orinka: to vypadá divne - balicek s 10 plátky má 17g, to by znamenalo do tohoto receptu pouzit nejakych 22-24 plátku = 2,5 baleni ...to mi prijde teda az az
ale v normální drogerii práškovou mají, teď jsem ji tam viděla.
Linda: já se podívala do kuchařky, kde jsou v tabulce rozepsané váhy na lžíce a lžičky. Sypké želatině se podobá krystalový a moučkový cukr nebo dětská krupice a jedna rovná polévková lžíce má podle tabulky 15 g. Vrchovatá prý 30 g. Z toho by se to možná dalo odvodit....
já jej dělávala velice často, ale máslo žádné, jen želatina, mléko a tučný tvaroh, ovoce a 1/2 kakaový. Býval moc dobrý, ale sypanou želatinu, byla v takových kostičkách, tu už jsem nikdy nedostala a z té práškové nebo plátkové to neumím. Taky už není tučný tvaroh
Želatinu jsem dala jednu lžíci do 1/4 l hrnku, zalila studenou vodou a jak nabobtnala tak se šlo dělat, do mixeru, nic horkého, to by se želatina zdrcla
já jej dělávala velice často, ale máslo žádné, jen želatina, mléko a tučný tvaroh, ovoce a 1/2 kakaový. Býval moc dobrý, ale sypanou želatinu, byla v takových kostičkách, tu už jsem nikdy nedostala a z té práškové nebo plátkové to neumím. Taky už není tučný tvaroh
Želatinu jsem dala jednu lžíci do 1/4 l hrnku, zalila studenou vodou a jak nabobtnala tak se šlo dělat, nic horkého, to by se želatina zdrcla
manka: já jsem poslala recept s přesnými ingrediencemi, tenkrát jsem ho získala od opravdického cukráře, ale půlku tvarohu taky nenechávám, vrznu tam rovnou dva celé