Tvarohový nepečený dort
Vzpomínka na doby dávno minulé, tenhle recept frčel v osmdesátých letech, vzpomíná si na něj ještě někdo?
Postup přípravy
Den předem namočíme do 2 a1/2 dl studeného mléka 2 a 1/2 polévkové lžíce želatiny, aspoň na 8 hodin.
Potom:
Velkou dortovou formu vyložíme alobalem nebo mikrotenovou fólií. Na dno rovnoměrně poskládáme 1 a 1/2 balíčku kulatých piškotů. Pokapeme šťávou z kompotu (meruňky, broskve).
Do mixéru pak postupně dáváme: to mléko s namočenou želatinou, další 2 a 1/2 dl VŘELÉHO mléka (celkem tedy půl litru mléka). Pomixujeme, postupně přidáváme 20 dkg másla, mixujeme, 1 vanilkový cukr, 2 dl pískového cukru, 2 syrová vejce (nemusí být, pokud si nejsme jisti kvalitou), a nakonec se přihazuje po částech 1 a půl balíčku měkkého tvarohu (dávám dva balíčky-co se zbytkem:)
Je toho hodně, tak mixujte opatrně.
Půl bílé hmoty z mixéru nalejeme na piškoty, na to rozložíme ovoce a v mixéru z druhé poloviny přidáním kakaa vyrobíme čokoládovou hmotu, kterou (raději malou sběračkou než přímým litím) pomalu klademe na ovoce, abychom neprorazili bílou a bylo to hezky napůl obarvené.
Ztuhne do dalšího dne.
Dobré pochutnání vám přeje Orinka
17.2.2012 Rubrika: Dorty | Komentářů 59 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,7/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Tvarohový nepečený dort
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.evropka:...vím,že je to mimo mísu,ale ty máš vážně takhle po ránu už napečeno????
evropka: no moc neztuhne,ale nepoteče.
jasně, od orinky je to vždycky zaručený, ještě jsem se nezklamala.
orinka: Díky za recept, píšu si!
orinka: když je to od orionky tak to bude dobré...manka: manko,ted jsem dodělala koláč a navrch jsem dala polevu se zakysané smetany a je fakt dobrá,jen nevím zda trochu ztuhne,nebo zůstane jako krém?dík
orinka: díky
manka: už to tam máš
orinka: pamětníci
máš vzkaz
manka: pamětníci vím, o čem píšu a co sem dávám
orinka: já tě fakt chápu a jsem ráda, žes ho sem dala.
děvčata, taky dělávám různé skládanky ze zakysané smetany. Ale tento dort je jiný v tom, jak vypadá na řezu a že je to krásně tuhé. Nevnucuju, jen jsem přišla s nabídkou kvalitního moučníku
HelenaPa: si vem velký kastrol Tu formu máme-po babičce.
Also: co pracného je na nasypání želatiny do hrnka a pak na vhození do mixéru?
Jarča*: taky dělám různé náhrady, nebo třeba ten se svařeným kakaem, ale tenhle pravý tvarohový je prostě senza. kolikrát se nám stalo, že byl jiný tvaroh a udělal nám hrudečky malinký, ale i tak
Mňam, podobné věci miluju a takových receptů mám víc. Přiznávám, že tady by se mi asi nechtělo do toho namáčení želatiny, mixování atd., taky děláme dort jen se smetanou. Ale jak píše manka, tenhle bude určitě krásně ztuhlý, možná někdy vyzkouším
Orinko děkuji, vzpomínám si na něho a hlavně, dělávala ho mamka. Byl krásně ztuhlý a moc dobrý. děkuju
HelenaPa: dělám jako ty, jen piškoty nedávám jen na dno, ale prokládám vrstvy: piškoty, tvaroh. hmotu, ovoce, piškoty atd... až do konce
Bych chtěla vidět tu dortovou formu, kam se naskládá na dno 1 a půl balíčku piškotů.
Taky mi přijde zbytečně pracný. Máčet se předem s želatinou....
Vezmi mísu, vyklepnu do ní 2-3 kysané smetany, balíček tvarohu, rozšlehám, osladím dle chuti. Piškoty, kompot, kakao fungují stejně jako u toho receptu v článku.
Also: Co je na tom pracného?
No tak s tím bych se teda nepatlala...hrozně zdlouhavé.. a zbytečně pracné
To už je lepší použít plátkovou želatinu a je to rychlejší....
V létě jsem dělala na piškot rozmačkané jahody se smetanou do toho želatinu a byla to ňamka...