
jeden na zakázku

Ahoj holky, mám otázečku. Jaký krém je nejlepší na ovocný dort se želatinou? Díky

Louisa: to by šlo,na každý plech dát pár se špejlí,pár bez,asi to zkusím,díky

marier: peču se špejlí, krásně to drží. Položím špejlku, na to prňocha a ještě si ho jakoby umáčknu. No, moc se toho na plech nevejde, ale když při tom vykrajuju ještě nějakou drobotinu, tak to nafrkám mezi špejle.

Alča: já ho dělám taky v pekárně,propracuju ještě trochu po uležení.Nechám při pokojové teplotě asi dvě,tři hodiny,jak mám čas,potom propracuju a nechám ještě tak půl hodiny,než začnu válet.Těsto je potom hezky hladké.
marier: teď tady študuju tvůj recept na perníky. "Tonoucí se stébla chytá" už mám hodně zaručených receptů, ale zkusila bych ten tvůj. Má se dát odpočinout ty dva dny a pak propracovat i když ho budu dělat v pekárně? Asi se ptám jak kdybych nikdy nic neupekla, ale......
.gif)
REVENA:
moc hezké dortíky
Louisa: marier: To je neskutečná nádhera!!! Zlaté ruce! Obdivuji tu trpělivost.
Jinak všechny moc zdravím. Bohužel nestíhám chválit, ale viděla jsem všechny vaše dorty a je to KRÁSA.
Tady moje podzimní dortování:

marier: no aby mi stačily zvlhnout.
.gif)
holky ani vás nebudu všechny jmenovat, jste prostě kouzelnice.....já sice upeču, ale to zdobení....
děsběs
.gif)
marier: objednávám si ta kvitečka s vánočními motivy co jsou pod želvičkama a srdíčkama.....
.gif)
Louisa: úžasný....

Louisa: to je ale dobrý nápadTo pečeš už se špejlí nebo ji lepíš polevou?Chtěla jsem taky dělat zápichy ,ale nemám to vyřešené,když jsem pekla se špejlí,zak se mi toho moc na plech nevešlo
.gif)
marier: moc krásné, moc !!! Díky za potěchu oka.
Louisa: bezva nápad,
Jste to tady fakt šikovné ženské, ať už cukrářky nebo perníkářky .

marier: pro syna do školy - snad si děti poznají každý to svoje:

marier: jejda ty mi děláš reklamu! Já zas tady okukovala ty tvoje v galerii a vrtím hlavou nad svejma prackama, že to nikdy nedokážu.

Louisa: čekám na tvoje,koukej sem něco dát,já je dřív chodila okukovat na ovčí babičky.

marier: čupr perňouchové!!! Máš to moc hezky nazdobené!

Lojen: jak chceš,já musím začít dřív,mám moc akcí

marier: takže už mám začít dělat těsto, že jo.

Lojen: Těsto je lepší odležené a hlavně záleží na propracování.V pekárně dáš program těsto a jak skončí hnětení,vyndáš do mikrotenu a šoupneš do lednice.Když zapomeneš,nic se neděje,těstu to neublíží a v lednici pěkně ztuhne,ale když ho budeš vyndavat,to bude dílolepí se na všechno,můžu ti to potvrdit,stalo se mi to už párkrát.Ten rum do těsta dej až během hnětení,když uvidíš,že je to moc tuhé.Někdy nedávám vůbec,záleží jak velké máš vejce a jak je suchá mouka.

marier: a dáš v pekárně program Příprava těsta a před kynutím vyndáš

marier: krásné, to máš už na vánoce?
Jestli už mám taky začít . To těsto dát opravdu na 2-3 dny do lednice?

googlik: můžeš,ale dá to fušku pořádně propracovat,potom to dej na dva nebo tři dny do lednice a až budeš péct,tak nech tak dvě hodiny při pokojové teplotě,potom znovu propracuj a asi za půl hodiny dej na vál.Peče se při teplotě 160 - 175 stupňů asi deset minut,podle velikosti.
marier: a můžu i normálně???pekárnu nemám

googlik: dám,ale zadělávám v pekárně.
60 dkg hladké mouky polosvětlé,nebo obyčejné,5 dkg rozehřáté Hery,3 menší vejce,15 dkg medu,20 dkg práškového cukru,2 lžičky perníkového koření,2 lžíce kakaa,1/2 prášku do perníku,podle potřeby 1 - 2 lžíce rumu
marier:
dáš recept na perníky???

Včerejší úroda

ja padam do mdlob uz asi dva roky...

ááách, to je zase krása víc slov netřeba
.gif)
Holky pochválím všechny: Zorka: Laila: al.do: Jehlička:
Je to nádhera
Marier a ty chaloupky ááách......

teda děvčata , já málem upadám do mdlob na vašima výrobkama. Jste všechny moc veliké šikulky

Louisa: Ty perníky jsou úžasný, takový se mi teda nevedou

blanca: Ten je super,

Dnes žádné zákusky ani dorty,jenom koláč.

Louisa:

Louisa: no, jen Hurvínek má nějakou divnou hlavu

jestli můžu taky trochu zaperníkovat. To mi jde líp než dorty:

blanca: moc pěkné, loutky jako skutečné.

Moje včerejší tvoření:
a jeden pokus o roládu
.gif)
marier: to máš trpělivost, ták krásně ty želvičky nazdobit
.gif)
marier: Louisa: nádhera, jste moc šikovné
.gif)
marier: naše šikovná perníkářka nezklame, fakt umíš krásně zdobit, jemňoučké, želvičky je moc dobrý nápad

No, ajdu zdobit perníky, mám jich tam dva vajdlinky.

frkot: ten vypadá dobře! Určitě se líbil a chutnal!

tak jdu zkusit ty fotky, jestli se zadaří. Srdce bylo pro synovce a kniha pro šéfa. Oba mlaskali...
.gif)
frkot: to byl dobrý lup
.gif)
marier: to je nádhera ale já neméně krásné marierovské schovávám na vánoční tabuli
.gif)
b+h: jéje, linecké s marmoškou já můžu a tyhle teda vypadají moooc lákavě

al.do: tak včera přišla kámoška, že nutně potřebuje na pátek ráno dort pro dceru a ukecala a já tu jeden ukradla
.gif)
marier: to je úžasný,ty domečky a ty želvy mě naprosto dostaly

marier: ježiši to je krásný
ty jsi táááková šikulka

marier: želva už je zožraná

Děkuji za rady, pak to zkusím, teď mne děti vyhazují

marier: ty jsou krásný!

Tak Louise radím a sama jsem je zapoměla zmenšit,tak ještě ten zbytek

marier: aaaach

marier:
a ted domecky

Louisa: musis mit k tomu jeste pixlacke rozmery 400x400 a ne vetsi...
takze ten obrazek zmensi na 400x400 pixlu a pak se teprve podivej jestli ma 100kB nebo mene... pak se ti ho podari nahodit

Louisa: hlavně ho musíš mít velký 400 x 400.
Honem sem musím dát pár perníků,než sem začneš dávat ty,pak sem radši nepolezu

dorty i kuřátka jsou krásný, linecké ne rozslintalo. Chtěla jsem se taky pochlubit, ale neumím nahrát obrázek. mám ho zmenšený na 25,7 kb, ale stále mi to hlásí, že je moc velký, že limit je 100 kb. Tak nevím kdo neumí číst, jestli já nebo PC.
.gif)
holky nádhera, opět jsem se pěkně pokochala....

devcata dejte si kaficko....
jeste nejsou vanoce, ale dneska jsem toto pekla pro ucitelky ve skole - a nehorazne se mi povedly...
.gif)
andelskalufi: jo, je to varianta indiánů, jen poleva se barví místo kulérem (barvivo z přepáleného cukru) potravinářskou žlutou barvou

al.do: ty kuratka to je neco podobneho jako indiani chutove?
.gif)
al.do: jo už vidím předpis - beru to shora
.gif)
al.do: to mám moc ráda, jen nechápu, jak se to polévá?
.gif)
Lenka79: vychovávám si následníky
.gif)
al.do: jejdamane, ony ty ptáky dělaly takhle malý děti? čtvrťáci a páťáci? roste Ti silná konkurence
.gif)
al.do: moc děkuju
.gif)
tyhle dělaly kdysi děcka v cukrářském kroužku
.gif)
Lenka79: jasně, sice mi to chvíli trvalo, než jsem ten recept vydolovala z PC, ale tu je
Kuřata
Upečeme podkladové piškoty – buflery. Ušlehaný sníh na ně nastříkáme hladkou trubičkou ve 3 vrstvách (jakoby 3 sněhové pusinky na sebe), po obou stranách nastříkneme křidélka a nahoru hlavičku se zobáčkem. Uložíme na 12 hodin do mrazničky, pak je namáčíme ve fondánové polevě. Až poleva zaschne, štětečkem namočeným v červené nebo oranžové potravinářské barvě natřeme konec zobáčku a hnědou barvou vyznačíme oči.
Buflery
70 g cukru krupice
130 g hladké mouky
15 g kukuřičného škrobu (Gustin)
170 g bílků
100 g žloutků
40 g vody
Bílky s cukrem vyšleháme na pevný sníh (ale nepřešlehat!). V míse rozšleháme drátěnou metlou žloutky s vodou a přidáme asi 1/3 mouky z celkového množství. Směs rozmícháme na kašovitou hmotu.
Mouku do žloutků přidáme až těsně před tím, než do nich zamícháme část bílkového sněhu.
Po spojení obou hmot zlehka vmícháme zbylou mouku smíchanou se škrobem a současně zbývající sníh (nenásilně, ale dokonale). Ihned stříkáme širokou hladkou trubičkou na plech vyložený papírem a pečeme při 170 stupních asi 30 minut (neotvíráme troubu).
Postup je nutné přesně dodržet, jinak buflery zůstanou nízké.
Sněhová hmota
180 ml bílků
360 g cukru krupice
Bílky a cukr ušleháme v horké vodní lázni do husta.
Fondánová poleva
se připravuje ze základního polotovaru fondánu (asi 300 g), který zahřejeme asi na 40 stupňů ve vodní lázni. Zahřátou hmotu zředíme trochou vody, ve které jsme rozpustili trochu žlutého cukrářského barviva a přidáme několik kapek punčového aroma a několik krystalků kyseliny citrónové.
Polotovar na fondánovou polevu lze koupit v cukrárnách-výrobnách.
.gif)
Zorka: to je super
.gif)
al.do: pěkně prosím, smutně koukám - jednou jsem od Tebe měla recept na kuřata polévané fondánem ..... já ho někam založila, nezveřejnila bys ho prosím ještě jednou ...

Zorka: to srdce je nádherné

holky delala jste uz nektera dort jako vazu s kvetinami a nebo nemate nejakou inspiraci predem moc dekuji

my ji jen davame na okraj,aby nestrikala ten popilek na dort

Laila: dortova fontana vzdy deti dostane

Zorka: nadherny dortiky

Zorka: už jsem je obdivovala u tebe v galerce super
.gif)
Zorka: úžasná dílka, kdo umí ten umífakt obdivuju

Všechny zdravím...k Vašim dortíkům se vrátím později, teď Vám jen hodím moji "prázdninovou náplň práce. Krteček byl pro synka kolegyně z práce a klematis pro manželovu babičku k 89. narozeninám. Detaily obou dortů tradičně u mě na stránkách.
.gif)
Laila: to neříkej mně, ale mým dětem, jo?
Hele, zas si nepřisvojuj všechny zásluhy, ten pán s knírkem je vosk?

al.do: chtělo by to vnoučata, ty by tě přivedly do obrazu hnedka
a děkuji, vše moje práce
.gif)
Louisa: ahoooj, vítej
Klikni na Nahrát obrázek, pak dáš Vybrat soubor, načteš fotku z PC, klikneš na nahrát a až se ti obrázek nahraje do tvé místní galerie, klepneš na něj a on se sem vloží. Pozor, může mít největší rozměr 400 x 400 pixelů a velikost max. 100 kB

al.do: Ahoj! Tak jsem se dočetla, žes´ na Dámě zrušila diskusi, tak jsem se za Tebou zase "přetáhla" sem. A zase samý krásný dortiky. Samozřejmě i těch ostatních. Až přijdu na to, jak se sem dávaj=i fotky, tak se taky ochlubím.
.gif)
míša: dík, musíme se ještě móóóc učit
.gif)
Laila: dcérenka teda vyrostla
je pořád stejně krásná
a maloše už je taky kus, pááááni

al.do: děkuju, už jsem na to koukala, vytvarovat a do středu něco dát. Už jsem je dělala, ale zapoměla.
Tady je "ohňostroj" jak říkaly děti
.gif)
maxik: sem to sice nepatří, ale jdu zítra k tvé "kolegyni", chci změnu, tak jsem zvědavá, jestli mi poradí nebo od mého úmyslu odradí
.gif)
Laila: krásný dortík pro růžovou princeznu
.gif)
al.do: máš dortíky krásně vypracovaný jako vždyale taky neznám tohoto hrdinu, mám asi mezery ve vzdělání
no časem doplním
.gif)
talenka: do dneška jsem neměla o existenci něčeho takového ani tuchu... no, na to, že se pohybuji skoro 5 let ve světě dortů, je to docela divné...

al.do: tak dortová fontána se to jmenuje
http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=20690013&tab=0
.gif)
Alča: napíšu to raději i sem, kdyby se tam někdo chtěl dostat - diskusi na dámě jsem nezamkla, nýbrž zrušila
.gif)
talenka: světlice do dortu???
to neznám
díky

al.do: tiplabych, že světlice do dortu a Blesk je naprosto dokonalej
Laila: Pěkný
.gif)
Laila: díky za pochvalu, srdíčko je hezké, jen ty gerbery bych dala natvarovat a uschnout do nějaké formičky, třeba do košíčku. A to zelené je co?
.gif)
Jehlička: maxik: jo, asi jo... ale přece jen jsou věci, které neudělám ani pro spokojenost zákazníka... asi před dvěma roky po mně chtěli záchod s vykonanou potřebou a nedávno zase penis - a to jsem se teda cukla
al.do: to je auto ne? ale nemám ani páru jak se jmenuje teď jsem chtěla nahlédnout na dámu a zjistila jsem, že jsi zamkla
-- Kompletní archiv diskuse --