Vepřové jazyky v citronové omáčce
.jpg)
Inspirujte se dalším receptem, který od své babičky získala naše čtenářka orinka a ráda se o něj s vámi podělí.
Běžná porce pro rodinu je ze 3 větších jazyků. Jazyky uvaříme (nejlépe v papiňáku) spolu se solí, 3 bobkovými listy, špetkou kuliček nového koření a pepře a celou oloupanou cibulí. Vaříme v dostatečném množství vody, aby bylo na omáčku, tedy cca 2 l. Jazyky jsou uvařené za cca 1 hodinu, vaříme tak dlouho, až po napíchnutí lehce sklouznou z vidličky.
Uvařené jazyky po vytáhnutí z papiňáku ihned hodíme do hrnce se studenou vodou, pak jdou lehce sloupnout Oloupané pokrájíme příčně na úhledné kousky, pokropíme vývarem a dáme do tepla stranou.
Omáčka: uděláme máslovou jíšku a tu zavaříme do PROCEZENÉ polévky z jazyků. Povaříme, až zhoustne, a ochutíme šťávou ze 2 citronů, trochu přisladíme, přidáme podle chuti sůl, to pokrájené maso a na závěr hodně sekané zelené petrželkové nati z hladké nati, ne kudrnku, ta škrábe v krku. Podáváme s novými brambory anebo s jemným knedlíkem.
Přeju dobrou chuť. Orinka.
1.8.2011 Rubrika: Vepřové | Komentářů 79 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vepřové jazyky v citronové omáčce
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Juana: a nebyl to jazyk v polské omáčce?
.jpg)
Kozoroh18: obcas ho taky udelám, ale nevoní mi
, hodim do toho vzdycky vetev libecku, abych to vubec vydejchala
. Ne vnitrnosti mu nevoní, ale mám ráda játrovou omácku

jazyk je dobrý. Kupuju hov. srdce a po uvaření tak krásně voní, že neodolám.....
.gif)
Juana: nebyla to povidlová omáčka s rozinkami a mandlemi ????
.gif)
manka: a voňavý... nemusíš používat ústní vodu...

Mňam jazyk jsme už dlouho neměli, musím se po něm podívat u řezníka. Ale nepamatuju si, že bych ho poslední dobou někde viděla. Ten vývar normálně používáme na polévku, jakoukoliv masovou, nikdy jsem s tím neměla nějaký estetický problém. Jazyky se dneska prodávají už čisté, nemusí se s tím nic dělat. Myslím, že i když jsem byla malá, tak to tak bylo, nepamatuju se, že by matka nebo babička někdy jazyky nějak drhnula. Babička ho dělávala se skvělou sladkou omáčkou s rozinkami a mandlemi, recept mi sice nezanechala (umřela dřív, než jsem začala intenzivně vařit), ale myslím, že jsem na ten postup přišla.

sharon: to ne, v automatce jsem letos poprvé prala okurky a už nikdy. To víš, přidala jsem aviváž a je to v hubě jakýsi nasládlý nebo co
.gif)
manka: a přidej trochu sole....
.gif)
manka: hoď je do automatky...
.gif)
orinka: no dyť.... už mlčím....

orinka: drhnout ho teda fakt nebudu, teda asi ne, uvidím
.jpg)
Povídá host v restauraci: "Omáčku z jazyků nechci, přeci nebudu jíst něco, co mělo nějaké zvíře v hubě. Pane vrchní přineste mi radši dvě vejce!!! "
sharon: kurňa, neštvi mě ještě i ty, to pak bude jak od Babicy!!!!
manka: jo, a aby ses zbavila toho pocitu: babička měla v receptu "jazyky dobře odrhnout v soli, aby se odstranily nečistoty", ale to platilo kdysi, dnes jsou jazyky čisťoučké. Ovšem, kdybys chtěla býti pilnou, tou solí to klidně odrhni a budeš mít jistotu.
manka: a neboj, co se ti na těch jazykách nebude po uvaření líbit, to tam prostě nedáš. Já dávám vyloženě jen to libové v plátcích. Celý pokrájený jazyk i s neúhlednými kousky se hodí spíš na tlačenku, tam je to hezké v mozaice....tak, a musím se odervat od klávesnice a šup ke sporáku, nebo nic neudělám.
Jazyky jsou moc dobré, uzené i neuzené, hovězí i vepřové. Uzený hovězí jazyk kupuju v Makru,mají ho tam už očištěny a když ne, tak to vyktrojím a vyhodím. To bych asi nepozřela.
Ale myslím si, že to určitě není dietní, jsou to vnitřnosti a je tam hodně purinů. Vždycky, když něco takového sním, mně stoupne i tlak.

sharon: to znám, ale nezkusila jsem.
.gif)
manka: zkus si koupit ten uzený jazyk v aspiku...to je fakt lahůdka...měkounký a dobrý...

orinka: no právě proto, že by se v tom vařil ten neoloupaný jazyk z té prasečí huby, víš?ale slibuju, dám si to do úkolů a až splním, dám vědět.
.gif)
orinka: mě teda trochu vadí ten vývar z těch jazyků na tu omáčku....asi bych raději uvařila zeleninovej bujon....