Vepřové jazyky v citronové omáčce
.jpg)
Inspirujte se dalším receptem, který od své babičky získala naše čtenářka orinka a ráda se o něj s vámi podělí.
Běžná porce pro rodinu je ze 3 větších jazyků. Jazyky uvaříme (nejlépe v papiňáku) spolu se solí, 3 bobkovými listy, špetkou kuliček nového koření a pepře a celou oloupanou cibulí. Vaříme v dostatečném množství vody, aby bylo na omáčku, tedy cca 2 l. Jazyky jsou uvařené za cca 1 hodinu, vaříme tak dlouho, až po napíchnutí lehce sklouznou z vidličky.
Uvařené jazyky po vytáhnutí z papiňáku ihned hodíme do hrnce se studenou vodou, pak jdou lehce sloupnout Oloupané pokrájíme příčně na úhledné kousky, pokropíme vývarem a dáme do tepla stranou.
Omáčka: uděláme máslovou jíšku a tu zavaříme do PROCEZENÉ polévky z jazyků. Povaříme, až zhoustne, a ochutíme šťávou ze 2 citronů, trochu přisladíme, přidáme podle chuti sůl, to pokrájené maso a na závěr hodně sekané zelené petrželkové nati z hladké nati, ne kudrnku, ta škrábe v krku. Podáváme s novými brambory anebo s jemným knedlíkem.
Přeju dobrou chuť. Orinka.
1.8.2011 Rubrika: Vepřové | Komentářů 79 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vepřové jazyky v citronové omáčce
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.manka: jestli nechceš použít vývar, tak to nedělej jako omáčku, ale napřed si udělej jen takový studený nářez na talířek ze samotných jazyků, třeba s křenem. Omáčka má být sladkokyselá a je opravdu výborná, nechápu, proč bys vylévala vývar a zbavovala se vlastně cenných látek, které v něm jsou? No nic, musím začít vařit, dnes ale něco jiného.

sharon: to ne, neošklíbám, fakt jak píšu, vždycky jsem to chtěla zkusit, ale prostě ty předsudky. a možná kdyby mě na ně někdo pozval a já ochutnala. ale asi to fakt zkusím
.gif)
manka: se chechtám ...si tě představuju jak se ošklíbáš...
.jpg)
dadka: do kyselého jo?no dík za radu já vždy jen obyč
dadka: a taky se musí napřed vykrájet močovody. To mě vždycky štvalo, že z těch ledvinek po opracování zbude půlka. No, ale už je ani nedělám, i když mi chutnají, protože obsahují hodně purinů a musíme být opatrní.

orinka: chjo, mě fakt štveš, hrozně bych to chtěla zkusit. tak asi koupím, až uvidím nějaký hezký jazyk. ale jen jeden. ale co nezaručuju, že použiju ten vývar
manka: ano, uvaříš jazyky s kořením jak píšu, měkké je vhodíš do studené vody a pak hned sloupneš, přecezený vývar zahustíš máslovou jíškou, přidáš ingredience a chuťově vyladíš cukrem, solí a petrželkou a do hladké hotové omáčky zamícháš plátky vařených jazyků. Je to i hezké.
Bellana: 8.44
Ledvinky,než s nimi začnu něco dělat,namočím přes noc do kyselého mléka, ztratí hodně z té typické vůně.. /nebo zápachu?/
Bellana: jo, ale podmínkou, aby to bylo opravdu eňo ňuňo je jíška z másla, to prosím ničím nezaměňovat.
Bellana: ó díky, aspoň někdo má odvahu na nový recept. Díky, už jsem se začla obávat, že za tuhle dobrotu agituju marně.
Jestli jste omáčkoví, pochutnáte si.
orinka: Já mám jazyk ráda. Je jemnější třeba než vařené hovězí. Jen mám nedostatečný sortiment omáček, moji potomci nejraději tatarku, ale ta citrónová je něco, co rozhodně musím vyzkoušet.

orinka: takže to maso se vmíchá do té omáčky?

talenka: tak si ho jednou uvaříme spolu, až se přijedeš učit šít
talenka: a kde to kupuješ? U nás jsou jazyky na pultě krásně vyskládané a očištěné. Někde je možná prodávají i s podbradkem, to když se pak po uvaření obalí v paprice a okoření se to česnekem a pepřem, tak se to podává s chlebem pod názvem "paprikový lalok" pokrájené na tenké plátky. Taky dobrý.
manka: šmarjá, taková kuchařka, a bojí se vařit jazyk? Přece píšu, že zkusíš vidličkou a jak to do toho zajede jak po másle, je to. A opravdu je to moc dobré, jen se rozplyne. U nás to mají rádi staří i mladí - děckám chutná ta omáčka i s masíčkem a mama s manželem (zuby) si libují, jak se to dobře jí.

manka: chápu tě a vidím to stejně. prostě je tam blok. Opracované to vypadá nádherně. Ovšem jak to vidím neopracované, nesloupnuté, zvedne se mi kufr.
.jpg)
anitech:

sharon: a proč se chechtáš??????
.gif)
vepřové ledvinky na cibulce miluju ale je s tím fakt piplačka.....a držkovku vaří manžel , dnes se dostanou už předvařené držky a vůbec to doma nesmrdí a dělá jí senzační
.gif)
manka: vůbec není tuhý, to mi věř....