Vepřové jazyky v citronové omáčce
.jpg)
Inspirujte se dalším receptem, který od své babičky získala naše čtenářka orinka a ráda se o něj s vámi podělí.
Běžná porce pro rodinu je ze 3 větších jazyků. Jazyky uvaříme (nejlépe v papiňáku) spolu se solí, 3 bobkovými listy, špetkou kuliček nového koření a pepře a celou oloupanou cibulí. Vaříme v dostatečném množství vody, aby bylo na omáčku, tedy cca 2 l. Jazyky jsou uvařené za cca 1 hodinu, vaříme tak dlouho, až po napíchnutí lehce sklouznou z vidličky.
Uvařené jazyky po vytáhnutí z papiňáku ihned hodíme do hrnce se studenou vodou, pak jdou lehce sloupnout Oloupané pokrájíme příčně na úhledné kousky, pokropíme vývarem a dáme do tepla stranou.
Omáčka: uděláme máslovou jíšku a tu zavaříme do PROCEZENÉ polévky z jazyků. Povaříme, až zhoustne, a ochutíme šťávou ze 2 citronů, trochu přisladíme, přidáme podle chuti sůl, to pokrájené maso a na závěr hodně sekané zelené petrželkové nati z hladké nati, ne kudrnku, ta škrábe v krku. Podáváme s novými brambory anebo s jemným knedlíkem.
Přeju dobrou chuť. Orinka.
1.8.2011 Rubrika: Vepřové | Komentářů 79 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vepřové jazyky v citronové omáčce
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
orinka: jé, nezlob se. Já vždycky, když to vidím na obrázku, říkám si, že to musí být jemný masíčko a říká, že je to tuhý,tak asi proto mám předsudky. prostě to neumím vařit a nemám odvahu to zkusit, víš?
co máte proti jazykům? libové maso, u řezníka opracované, vaří se to snadno, sloupne se to ještě snáz a nakrájené plátky jsou delikatesní?? Řekla bych až dietní. Játra jsou přece taky vnitřnosti a podle mě nejsou až tak moc zdravá, přesto jsou oblíbená. Nu, já si chuť pokazit nedám, kdo nezkusí, neuvěří, že je to opravdu lahůdka. Mít hospodu, založím si na tomto receptu příští bohatství
Uzený hovězí jazyk je taky výborný, ale je to něco úplně jiného. Jo, a do tlačenky se už jazyk nedává???Já jen, že mi přijde, že tohle nikdo nezná...
.jpg)
Pandice: ´fakt nevim jestli vubec jsou k mání, mozná u reznika na objednávku . Bezne jsou hovezi srdce a pak játra hovezi, veprová a obcas teleci. Jiné vnitrnosti jsem tu za 18 roku nepotkala
. Jo a samozrejme kurecí játra. ale ty pouze mrazená.

Pandice: jj a k tomu přidat ještě srdíčko a máš "pajšlík"

evropka: mě to povídej. A to jsem vyzkoušela kdo mi co poradil jak a v čem ledvinky máchat. Stejně to vždycky při vaření smrdí jako ledvinky
Ale daleko větší maso bylo, když jsem se jednou urvala a chtěla manželovi uvařit domácí držťkovou. Protože jsem ho tehdy ještě milovalaBoha jeho
tyo byla taková rychna, že jsem týden větrala a pořád bylo v kuchyni jak když vlezeš do kravína
.gif)
Linda: Jazyky jsou vynikající a ani je nemusíš vařit v papiňáku, jen je v normálním hrnci budeš vařit o něco déle. Naše vnoučata (některá) je milují jako pajšlík s knedlíkem
.jpg)
sharon: njn,to si nevysvětlíš..
Bellana: 1.8.2011 8:07 -
.jpg)
Bellana: no o ledvinkách ani nemluv,to je člověk tak načuchanej toho smradu že si nakonec nepochutnáš...holky ale sudte mě,co buch si dala ještě někdy plíčky...měla jsem je naposledy tak před 20 lety ...
.jpg)
Vypadá to zajimave, ale kdyby mi to nekdo udelal. Navic nevlastnim papinák a vubec co já vim jestli jazyky taky existují ??? No museji, sakra prasat je tu pomalu vic nez lidí
evropka: Takto to mám s ledvinkami. Když je dělala maminka, moc mi chutnaly. Když jsem je v dávných dobách dělala já, rodině chutnaly, ale já je nemohla jíst. A to jsem se s nimi čistila a vymývala mnohem pečlivěji než maminka.
.gif)
už jsem měla uzenej v aspiku....mňam....
.gif)
evropka: taky se tě zeptám...vajíčka jíš ?.. když ti vadí jazyk co má kravka v hubě ?.....
.jpg)
já mám taky jazyk ráda,ale nesmím ho dělat,s tou prací přejde chuť...někdy mám ale pocit jako ty manko
.jpeg)
Bellana - 1.8.2011 8:07
A já jazyk ráda, je to jemné masíčko
.gif)
mňam, libové výborné masíčko...a ještě když je uzený
manka: Jíš vejce?

ori, já teda jazyk taky nee. vím, vypadá to krásně, vždycky když ho vidím, mám na něho chuť, ale do huby bych to nedala, když už to tam jednou někdo měl

jazyky néééééééé