Haninka: krasna mnamka
Milda3: Tady maji taky slede nakyselo, ale je to hodne kysele, salat jsme zkouseli jednou, kdyz tu byla mamka, ta to kapku prislazovala, protoze se to jinak nedalo jist. Taky se tu do laku jako na okurky nakladaji vejce natvrdo.
Podle receptu od monji - včera uděláno, dnes snězeno
Ivi: já zavináče kupuji taky v tescu nebo kauflandu,taky jsem je kupoval v albertu když je měli ve slevě,byly všude chuťově tak nastejno,stojej taky všude skoro stejně tak 13.90,teď je mají v kauflandu ve slevě za 9.50 to se vyplatí když je kolem cesta
Veronaska: No, to nemáš vůbec za co :) ráda jsem pomohla, hlavně že jsi sehnala vše potřebné a fakt doufám, že ti to bude vyhovovat, tak jako mě ;) Nerada bych špatně radila :D A ať se jídlo vydaří ;)
evropka: no, chybí tady. Včera bylo pozdě
Anahir: Koupila jsem v Tescu, bylo to při ruce a zrovna mě napadlo, že ten salát zkusím. To víš, už jsem ve věku, kdy jsem ráda, že udržím myšlenku, tak musím jednat hned.
Ivi: kde kupuješ zavináče?
Anahir: JJ, muž říkal, že je nesrovnatelný s jakýmkoliv koupeným, že tak dobrý už ani nepamatuje kdy a jestli vůbec jedl. Jo a zavináče jsem stáhla z kůže.
evropka: my ji takyyyyyy
orinka: každým dnem,mám pozdravovat
Ivi: jojo recepis na rybí salát od Mildy3 jsem si taky napsala .... je báječnej
Ivi: jo? Supr. Ještě jsem se k němu nedostala, ale recept jsem si dala na lednici. Magnetuju si tam všechny, co chci postupně vyzkoušet. Moc jich není neb dělám přísnou selekci abych neplýtvala surovinami
evropka: no jo, ale tady výrazně chybí. Do kdy to má mít opravené, nevíš?
Dneska jsem udělala rybí salát podle Milda3 a byla jsem velmi pochválená!
orinka: není,je v pohodě
Milda3: TULI: aha, tak to jo, to pro ni musí být hodně krušné.
Milda3: ano ja - na nastvalo vas - uz min. tyden
orinka: nefunguje ji pc
orinka: někdo psal že má rozbité PC
Holky, kde je Sharon? Už jsem jí i vzkaz poslala...a nic
monja: vypada to moooc hezky
monja: Paradni
Dytriska: Děkuju moc za tip :) už jsem koukala na jejich stránky a našla jsem tam snad všechno, co jsem sháněla :) vytrhla jsi mi trn z paty, děkuju :)
monja: delam podobny, ale pouzivam nalev z okurek, tady maji vynikajici kysele okurky v super nalevu , jenom davam obycejnou zelatinu a ma mproblem odhadnout mnozstvi versus kyselost nalevu, takze nekdy se mi rozpada a jindy div sam neodpochoduje
A vcera u nas kureci pidi rizecky a k nim kdo chtel tak peceny brambor a nebo testovinovy salat, tzatziki
Dneska odbudu rodinu hotdogem - nevim sama kdy dorazim domu a ostatni se budou schazet v rozmezi 17 - 22h
Na zitra jsou objednane rarasci (pokud si vzpomenu vecer je nalozit )
Milda3: Haninka: Anahir: díky jste milý ale je to úplně obyč aspik na vaječnou tlačenku ale bez majonézy ...
Úplně trapně jednoduchá šunka v aspiku:
Ingredience:
2 vejce natvrdo,
25 dkg šunky,
10 dkg tvrdého sýra,
1 sklenička (350g) kyselé zeleniny - Moravanka, Hradiš'tanka, Kunovjanka ( cibulka, hrášek, mrkev, celer, petržel, okurka, kapie )
2 balíčky aspiku v prášku
Sleju si nálev ze zeleniny a doplním do polovičního množství vodou s octem, solí, pepřem cca 250 ml.Děkdy do toho rovnou vložím na nynaření ty feferony z Moravanky Je lepší udělat to kyselejší
Rozmíchám aspik a na mírném ohni ohřívám k bodu varu - nesmí se vařit.
Mezitím si na kostky pokrájím šunku, okurky a sýr, překrájím napůl cibulky a vejce na plátky nebo na čvrtky.
Připravím si formu - já používám silikonovou bábovku nebo srnčí hřbet -vymastím trošku olejem nebo vyložím fresh folií, naleju trošku svařeného aspiku, pohážu krájenou kapií a pokladu vejcem, naliju další trošku aspiku a nechám odstát, zbytek aspiku smíchám s pokrájenou šunkou, sýrem a zeleninou a postupně po lžicích přidávám, dokud je co :-)
Do rána nechám ztuhnout v chladu a pak už jenom dobrou chuť !!!
Téééda paráda jste dobrýjá tu slintám
monja: já chci recept, prosííím... vypadá to fakt luxusně
monja: já to teda nejím, ale ten Tvůj vypadá fakt hodně dobře, že bych snad i ochutnala.
monja: to vypadá nádherně,taky jsem tu vajíčkovou chtěl dát do formy na bábovku
Milda3: taky dělávám aspik s moravankou a s vejci a je u nás moooc oblíbenej
Milda3: teda nechces prijet a vyrobit mi zasoby takovyhle dobrot
Milda3:
Milda3: Paradni
Milda3: Vajíčkovou tlačenku mám ráda! Taky občas dělám.
Ivi: tak vajíčková tláča je hotová,jednu menší už snědli a vedle s tím jsem se odměnil
babkatapka: Ivi: Holky nadherne
Ivi: Dýňovou bych si dal taky,ale až tak příští týden,mám na ni zavařeno ve sklenicích,to si chlapi zaslouží když mejou okna a když je meješ ty ,tak se odměň sama,já si většinou koupím flašku rumu a vypiju ji ve slabších grogách a paní stejně remcá,ale kvůli tomu že beru warfarin,ale ten trošek to ani nepozná,zrovna dnes mi ho syn koupil,ale za moje,poslal jsem ho pro želatinu na vaječnou tlačenku a salám,jak jsem dělal ten rosol tak sice ztuhl,ale byl moc měkej tak jsem ho rozpustil přecedil a uvařil vajíčka a s novou želatinou je z toho vajíčková tlačenka ,teď tuhne na balkoně
babkatapka: to je dobře že i když jsi sama že se nešidíš,vypadá to moc pěkně,já z hlívy dělám něco jako držkovou,ani to není poznat ono to vypadá stejně jako ta tvoje gulášová
Na zítra k snídani pár rohlíčků z křehkého těsta s mákem.
babkatapka: máš to
U nás pro mě dýňová polévka a na přání mužské části osazenstva řízek a salát. Dnes se pochlapili a myli okna a zasklenou lodžii. Tak prý když tak těžce pracují, musí dostat hodně najíst!
orinka:
Milda3: jéžiš, ale já nemyslele Topolánka, já to myslila hezky
TULI: Misto jitrnic vyhrala tvoje pizza a moc se povedla takze dekuju za receptik, fotky budou pozdejc.
Teda tady je dietka
Milda3 - ty děláš chutě.....mám v mrazáku jitrnice..zítra budou s brambory a zelí
orinka: já a jednička,ani náhodou
Milda3: jsi holt jednička a dobrému jídlu rozumíš Tak dobrou, jdu se odpojovat
YXH: no,ono taky doma udělaný jsou lepší,i když masný výrobky z Globusu nejsou nejhorší,kdyby třeba do prejtu nebo jaternic dali buchtu jak se pekla na zabíjačky místo rohlíků nebo co tam dávaj,tak by to bylo ještě lepší a to koření
evropka: já z toho zas tak moc nesním,s jídlem se snažím krotit,ale moc to nejde,mám teď doma dva syny a vnučku a druhou skoro každej den a ti se o to postaraj
Milda3: to bych asi nedala....cpu se už několik dní chleba,pomazánka a celé avokádo, nemohu se toho přejíst
Milda3: Pekne No jo, kdyz ja to mam do Globusu kapku z ruky tak si jitrnicky musime delat sami a klobasy taky. Jestli se chvili neozvu, tak jsem spadla do mrazaku a manzel sedi na viku
YXH:
YXH: tak dnes jsem měl k obědu prejt ,brambory na šťouchačku a zelí a ovarovou polífku s kroupama,v lednici mám taky jaternice a jelítka,ale to jsem koupil s tím prejtem včera v Globusu maj to tam docela obstojný
Milda3: Vypada to nadherne. Jsi bezva kuchar
Dostala jsem chut na jitrnice, brambory a zeli, tak pujdu lovit do mrazaku, vim ze by tam nekde jitrnice mely byt
orinka: jen ty nožičky 3 oni je dělaj jen snad poloviční a zadní koleno,jinak tedy ,plecko,srdce,2 jazyky,játra a v sáčku jsem je ještě asi hodinu a půl povařil na mírným ohni,ale mohl jsen tam dát více vývaru,no to příště před Silvestrem a do toho aspiku jsem pro jistotu přidal pytlík želatiny
Dytriska: di s tou svou reklamou do ....... ale do asiashopu to nebude<
Milda3: a jak jsi zajistil tuhost? Mně se minule stalo, že tlačenka neztuhla, ani když tam byly nožky, koleno a na závěr jsem do chladnoucí zamíchala i práškovou želatinu Na aspik jsem si ještě nikdy netroufla, tam mám strach, že to furt poteče.
Milda3: a jak jsi zajistil tuhost? Mně se minule stalo, že tlačenka neztuhla, ani když tam byly nožky, koleno a na závěr jsem do chladnoucí zamíchala i práškovou želatinu Na aspik jsem si ještě nikdy netroufla, tam mám strach, že to furt poteče.
Veronaska: já nakupuji na e-shopu, konkretně asiafood.cz, jsem s nimi s pokojená, vždycky seženu, co potřebuji a doma to mám do dvou dnů
orinka: to je ten aspik,čekám až trochu ztuhne tak dám další vrstvu zeleniny a zaleju
orinka: a teď jsem dělal z toho zbylého vývaru aspik s vejcema a moravankou co si dělám doma,paní protože vývaru zbylo dost tak dělá polívku s kroupama,na ten aspik jsem zvědavej,to mě napadlo dnes ráno
Milda3: no to je paráda! Dcera mi z hor hlásila, že se jí taky tlačenka podařila, maso kupuje ve Světlé Hoře u Bruntálu a vím, že tam prodávají skutečně nádherné. A levnější, než tady, ve městě. Jsi vynikající kuchař
já taky,tlačenka hotová,akorát to příště budu krájet na větší kousky
Tak hlásím, že vánočka chutnala moc, sežrali ji hned. A kdybych chtěla, měla bych i objednávky. Děvčata díky za recepty!
orinka: Ja taky, ale bylo -20 to bych to pak pul dne rozmrazovala, a v lednici bylo dost mista, cast se da zapnout na chladnejc, tam tomu nic byt nemelo. Dcera koupila ty samy zebra asi 4 dny pred nami a varila je hned, bylo ji druhy den spatne, spis to vypada ze meli nejakou potvoru v krame. Proto se taky na nic ani neptali. Je to poprve co se mi tam neco takoveho stalo, jednou zelenina, tu jsme brali hned druhy den zpatky a taky bez problemu penize hned na ruku, a ted tohle. Maso tam maji krasne a za dobrou cenu. Kupuju tam porad. Jenom tentokrat to proste nevyslo.
orinka: už se blížej vánoce a zase začnou nenechavci šmejdit po balkonech cukroví,my jsme v sedmičce,ale vloni někdo ukradl cukroví a dort v pátým patře,ale chytli ho protože se po půlnoci vracel jeden chlap z vedlejšího baráku z hospody kam v pátek chodili hrát a viděl ho jak leze dolů,tak zavolal policajty a ten co to diriguje na 158 tam poslal hlídku co byla hned vedle v ulici,ale říkali ti okradení (vrátili jim to) že dostal jen pokutu na komisi,že toho prej nebylo přes pět tisíc a je to známá zlodějská firma,bílej
tak jsem dnes nakoupil masa na tlačenku a už se to vaří,jsem zvědavej jak to dopadne,paní už několikrát říkala jak by si dala upečenej bůček se zelím a knedlíkem,tak jsem ji koupil dvě a čtvrt kila vykostěnýho a pěkně prorostlýho libovějšího bůčku a dostal jsem mírně vynadáno že jsem to všechno měl nechat až před vánocema,jako by se to potom nedalo koupit znova,já jsem si k tomu bůčku (ten já nemusím,jenom kousek studenýho) koupil králíka za 230 kč, kilo za 180, toho já jím sám nikdo ho nechce,půl se udělá s bůčkem a půl na smetaně
orinka: at ti to nepoklovou vrany na balkone
psala, že tam u vás mrzne, já v těchto dnech dávám hodně věci ven - na lodžii. Je tam stejná teplota jak v ledničce a mám v ní tím pádem víc místa.
orinka: Mozna u vas..... Mam dobrou lednici tak je to normalni, ze ho necham 2 dny. Dala jsem ho tam v patek v 8 vecer kdyz jsme prisli z kramu a vyndavala v pondeli v 7 rano. Nechala jsem tam jeste jine maso a to bylo fajn. Tady s tim problemy nemaji, kdyz to smrdi, dostanes penize nazpatek. Videli cedulku kdy bylo koupene a do kdy se melo spotrebovat (to bylo do stredy). Takze tohle tu je vpohode.
Ivi - Vánočka se Ti moc povedla .
SvetlaH: Díky! Monika Brýdová má dobré recepty. Já dělala podle podobných receptů, ale zpětnou vazbu jak chutnala vánočka budu mít až zítra.
Renda68: Ten koláč vypadá dobře, asi ho někdy zkusím!
Veronaska: V Praze je hodně obchodů s asijskými potravinami. Často sousedí s čínskými restauracemi. A mimo Prahu vídám asijské potraviny v asijských obchodních centrech. A mívají tam leckdy překvapivě velký výběr. Možná se rozhlížíš na nesprávných místech - v supermarketu tyhle speciality nedostaneš (a pokud náhodou ano, tak za nehoráznou cenu).
Linda: dneska noky s ragu a vepr. maso s mrkvou
vcera vepr. panenka, rukola, pec. brambory
zitra bude losos a smaz. kalamary .....
v sobotu grilovat maso na ohynku ....a v nedele oblozeny rohlik , nebot vezeme synatora naa fotbal a pres obed nebudeme doma ... vecer jeste nevim .... jo a zitra vecer bude pizza ...
Linda: dnes jsem vařila na dva dny, měli jsme zeleninový vývar s domácími nudlemi a kvasnicovými knedlíčky, klasickou sekanou pečeni, bramborovou kaši a salát z pekingského zelí. Na neděli uvažuju koupit slepici, ale tu těžkou, že bych udělala polévku a rizoto. Anebo koupit velké kuře, vykostit a udělat z něj roládu. Plním strouhaným celerem s vajíčky, je to moc dobré. (usmažím cibuli, na ní orestuju nastrouhaný celer. Pak zamíchám 3 vejce. Opepřit, osolit). V tom mase je opravdu výborný a na řezu i pěkný. Příloha - rýže. Ale taky bych měla chuť na klasickou rajskou omáčku s knedlíkem. Ještě uvidím, něco uklohním určitě.
YXH: hele, kdybych koupila chlazené maso v pátek a nechala je v lednici do pondělka, to bych měla důvodné obavy, že jsem to tam nechala moc dlouho, a proto je cítit V ledničce nechávám maso nanejvýš den, pak hned spotřebuju. Jinak do mrazáku. Máš kliku, že ti ho vzali zpátky, to bych si netroufla, po třech dnech.
ivi: pradadni vanocka
Linda: Vcera cina, predevcirem brokolicova polevka se syrem a topinky se syrem (grilled cheese sandwich).
Chtela jsem delat zebirka, koupila v patek, dala do lednice, v pondeli rano vyndala, ale nelibily se mi, a nevonely nejlip, tak jsem je odnesla zpatky do kramu, penize vrati bez problemu, ale na zebirka uz delsi dobu chut mit nebudu
Dytriska: díky za reakci :) Pořád koukám po obchodech, ale prostě nemůžu sehnat, co potřebuji :( může se zeptat odkud máš ingredience ty?
Jablečný koláč :
200g másla
200g krupic. cukru
225g polohrubé mouky
prášek do pečiva
3 celá velká vajíčka
150g nasekaných ořechů
150g hrozinek /dávám na půl s brusinkama/
2 lžíce rumu
špetka soli
3 jablíčka
Povolené máslo utřít s cukrem, přidat jedno po druhém vajíčka a pořádně promíchat. Dále mouku s práškem do pečiva, hrozinky, ořechy, 1 jablíčko na kostičky, rum, případně crcnout mléka. Ale těsto má být hutné. Přendat do formy /já peču věnec/, nahoru do těsta zapíchat plátky jablek, posypat krystalem /asi 3 lžíce/ a skořicí. Původně mám být tlučený hřebíček. Péct na 160 a trošku hlídat. Cukr začne karamelizovat,tak aby se nespálil - když začne hnědnout, přikryju formu peč.papírem. Po upečení se má původně rozležet do druhého dne, ale za ten měsíc, co mám recept, jsem ho pekla 3x a ještě nikdy nevydržel
Linda: u nás budou "červený" špagety a koláč s tvarohem a povidlím. Udělala jsem jeden veliký na plech, k malým jsem se nějak nedonutila . A zítra pečené uzené koleno, bramborová kaše a nějaký salát. Pro zítra místo masa květák. V sobotu jdem na oslavu a v neděli bych chtěla udělat znojemskou s rýží a jablečný koláč. Našla jsem úplně úžasný recept. Podělím se. Jdu ho vytáhnout
takto upečená vánočka je sice hranatá, ale velmi chutná, mohu jen doporučit
sestra a známí říkají, že mnou upravená verze je chutnější, asi to bude tím rumem
Pokud je ještě aktuální požadavek na vánočku, tak toto je recept od Moniky Brýdové:
suroviny:
200 ml mléka
3 žloutky rozkvedlané v mléce (já dala 2 celá vajíčka, protože co s bílkama)
200 g rozpuštěné Hery (dala jsem jen půlku, ale zato jsem přidala 2 lžíce rumu na vůni a tak )
100 g krystalového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička soli
2 lžičky citrónové kůry
špetka muškátového oříšku
500 g polohrubé mouky (dala jsem hladkou OO, protože jsem to přehlédla )
1,5 lžičky sušeného droždí
60 g rozinek (ty jsem neměla, ale za to jsem měla doma ještě plátkované mandle, tak tam šly)
nastavení pekárny: program Základní nebo Toustový (já dala toustový), stupeň propečení kůry Světlý, velikost Velký
Ivi: ta vypada nadherne ..... me se vzdycky rozjedou i kdybych do nich narvala cely balicek spejli
Co porad varite? U nas predevcirem karbanatky s pecenym bramborem a tzatziki, vcera domaci pizza, dneska ??????
Ivi:
TULI: Chicht! Mělo tam být ušmudlila.
Ivi: a jak se to SKUDLI ????
nadherna, vystavni
Ivi: a jak se to SKUDLI ????
nadherna, vystavni
Ivi:
Tak jsem uškudlila vánočku. Pekárna zapracovala jako vždy perfektně, výsledný kus je obrovský a doufám, že bude i jedlý.
Před pečením:
Po upečení:
orinka:
Ahojte, dávám recept na dýňovo-mrkvovou bábovku s ořechy :) Je fakt mňamkózní :)
120 g dýně hokkaido
1 středně velká mrkev
2 vejce
50 ml obilného "mléka"
50 g vlašských ořechů
100 g hladké špaldové mouky
1/2 prášku do pečiva bez fosfátů
2 polévkové lžíce medu
2 lžíce řepkového oleje
našla jsem to na stránkách světa zdraví - http://www.svet-zdravi.cz/recepty/dynovo-mrkvova-babovka-s-orechy
Anahir: děkuju, teprv teď mi napadlo sem nakouknout.
Veronaska: Ahojky, taky ráda zkouším nové věci a je pravda, že většinu věcí scháním přes net. V normálním obchodě se nechytám.
Marol: Díky moc! Vyzkoušený recept je poklad. Ještě jsem dostala jeden vyzkoušený recept do vzkazů, tak porovnám a pak dám vědět, jak akce dopadla.
Ivi - Můj ověřený a dobrý recept na vánočku.
Všechno pokojová teplota.
2 dl mléka, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, trochu soli, citronová kůra, panák rumu, 10 dkg cukru krupice, 10 dkg másla, 1/2 kg polohrubé mouky, 3/4 kostky droždí, máčené rozinky v rumu.
Upletenou vánočku, potřu vajíčkem a posypu lupínky mandlí.
Milda3: Najít recept si umím sama, jsou jich mraky. Ale neumím z toho vyčíst, která je OPRAVDU DOBRÁ. Proto chci nějaký vyzkoušený recept na těsto.
Ivi: třeba tady je i s videoreceptem
http://ekucharka.net/vanocka-video-a-obrazek
jinak je tam dost receptů,stačí jen zadat do vyhledávače
Kuchařky, potřebuju pomoc! Chce se po mě upéct vánočka do práce. Musím ji upéct zítra, protože ve čtvrtek pojede z domu. Kdo z vás má nějaký o s v ě d č e n ý r e c e p t ??? Moc prosím, napište mi některá, která vánočky pečete. Já je dělala jen párkrát, protože každoročně dostávám od tchýně, takže nemám skoro žádné zkušenosti a na experimenty nemám čas.
Anahir: presne tak - jak to pises
je to jednoduche ale moc hezke ...
TULI:
Ivi: diky
Linda: http://www.recepty.cz/recept/gyros-s-tzatziky-64587
http://www.vasevyziva.cz/news/tzatziky-s-kurecim-masem/
http://recepty.vareni.cz/salat-s-kurecim-masem-a-tzatziky/
http://dify.cz/sendvic-z-celozrnneho-chleba-s-kurecim-masem-a-tzatziki/
-- Kompletní archiv diskuse --