evropka: vypadá to dobře, co to je?
TULI: prý to dělal i Láda Hruška v televizi, ale mně to přišlo mejlem, tak jsem to zkusila. Vajíčku jsem nožem odsekla špičku, vajíčko vylila bokem, skořápku vymyla horkou vodou a pak jsem tam sypala ty věci (salám, kukuřice, paprika, hrášek) a nakonec jsem to zalila želatinou a dala do ledničky do stojánku na vajíčka ztuhnout. Pak jsem jen oloupala skořápku a bylo to.
Anahir: jedu s tebou - na ty knedle
manka: nejdriv si dam to jedno aspik. vejce - vypada to mooc dobre - jak pak jsi to asi udelalala ?? a pak 2 truuubelky
sharon: koooočky
manka: my s alou už dávno nééééé nám to totiž sekne i bez dijéééty.....
evropka: nejsem lakota. myslela jsem, že držíte dietu do plavek
vyrazíme k babcetapce na oběd
taky trošku já
manka: to je dost lakoto
manka: dík, nepohrdnu...........
nabídněte si pár trubičeka z Velikonoc aspiková vejce
u nás dnes noky s vajíčkama a hlávkový salát
k snídani byl mřížkový koláč, zbylo i na odpoledne ke kávě
zítra budou domácí nudle s mákem a gulášovka
v neděli budou bramboráky plněné kuřecí směsí
u nás dnes plná velká remoska zapékané fleky s uzeným, žampiony , cibulkou a vejci , mrkvička strouhaná s jablíčkem , pomerančovou a citr. šťávou....dnes jím jen já takže bude i na zítra s okurkovým salátem.....a v neděli asi kuřecí čína.....
manka: tak v lidlu to neměli, ptala jsem se a prý to mají jen tehdy, když je to v akci. Ale našla jsem to v kauflandu u těch serepetiček na zdobení, tam jsem minule nehledala, takže díky za radu všem
akorát nám domů nechodí lidl leták, tak až to bude v akci, dejte vědět, prosím prosím, děkuji pěkně
Ten vanilkovy lusk se da take nalozit do vodky nebo jineho cisteho alkoholu (vodku nenavidim a jsem na ni alergicka) pouzivam domovinu z ovoce. Lusk se rozkroji podelne, vyskrabou se seminka a to cele seminka i otevreny lusk se da do male sklenicky a zalije alkoholem (dala jsem asi 1 dcl na 2 lusky). Necha se to 6 -8 tydnu stat na tmavem miste. Krasne se to vylouhovalo a da se to pouzivat do peciva tekute. (davam do kynuteho peciva a nebo kapnu do babovky atd) vsude kde pisou tekutou vanilku (tady u nas se pouziva hodne)
monja: Dekuju za receptik, vyzkousim
u nás dnes rajská polévka s rýží co zbyla...pečené kuřecí nohy + brambor + živej okurek se zakysankou...a nyní jsem zadělala na langoše....
monja: Dekuju za receptik, vyzkousim
choc_ivi: vždycky je to u těch akčních věcí, protože oni ji standardně nemají. dej vědět, jestli jsi sehnala.
batum: aha, no tak já zkusím a uvidím, každopádně díky za radu
choc_ivi - bylo to před týdnem v akci ....u nás (Letňany) jsem to našla na konci alkoholu, kde měli i skořici,zbytky polev na vaření a naproti vložky a přes průchod mají akce
andys:
já jí cítím..... asi mám dobrý čich....což mám, kuřáka poznám na sto honů....
batum: a v tom lidlu to najdu u koření? dnes jedu do města, tak bych se tam zastavila...
batum: no vidíš, to je on, mám jich vždycky koupených 10 balíčků a vystačí na dlouho. a lusky nevyhazuju, ale vkládám do dózy s cukrem a vyrábím si tak svůj voňavý cukr.
Dneska jsem koupila v Lídlu vanilk.lusk baleno po 2 za 29,90.....voníííí
Děvčata ukažte na dnešní potravinu, která není podvod. Vše drahé a kvalita nikde.
manka: jo,jo je to tak
Ivi: to je pravda a nic s tím nedělají a ví ,že je to vše podvod i ten vanilkový není tam tolik kolik má být vanilky
sharon: To ani není o gurmánství, jako spíš o tom, že výrobce slibuje něco, co nedodává. Já bych měla chuť to nazvat podvodem na zákazníky. Taky mám doma ještě pár tmavohnědých pytlíků vanilkového cukru (ten myslím dopadl úplně ze všech nejhůř) a docela mám vztek, protože to vůbec nebyla levná záležitost. Já používám tu mletou vanilku proto, že vanilínový a vanilkový cukr nějak přestal z těsta vonět.
já kupuju jak vanilkový tak vanilinový a je mi to šumafuk....my nejsme až takoví gurmáni...
IVUSKA 56: a proc nereknes segre??? Ja teda vozim pro vsechny znamy a pribuzny cisty vanilkovy cukr
Ivi: Tak Brno je asi 400 km, ale krámek s kořením tady máme tak to zkusím. Z Lidlu mám taky v zásobě, ale dávám jen do slavnostnějšího pečení.
IVUSKA 56: Vanilkový v tom testu vyšel ještě hůř než vanilínový. Já si kupuju lusk taky většinou na akcích v Lidlu, mají tak dvakrát do roka. Jinak peču i bez vanilkového cukru a místo toho přidávám mletý vanilkový lusk (http://www.koreni.cz/obchod/jednodruhove-koreni/vanilka-mleta). Nevím odkud jsi, ale např. v Brně je taky obchod s kořením - třeba bys tam dostala. Já tu mletou kupuju občas od Antonína.
IVUSKA 56: Koukni se tady:
http://www.stream.cz/adost/10001802-vanilkove-a-vanilinove-cukry#!/adost/10001659-adost-detska-nositka
evropka: tak to je teda blbý
IVUSKA 56: i ten vanilkový v testu "A DOST"vyšel katastrofálně
choc_ivi: jo jo, vždy když je akce na věci na pečení, většinou před Vánocema. To mají za výbornou cenu, dva lusky za 29 kaček a já si vždy nakoupím deset balení a mám vystaráno. Vanilínový cukr nikdy nekupuju.
choc_ivi: je cukr vanilkový a vanilinový. Ten druhý je náhražka, ale ten první by měl být s pravou vanilkou, taky je o dost dražší, ale nikdy jsem to moc nestudovala, tak fakt nevím.
Linda: já bych chtěla vanilkový cukr, ale v obchodě jaksi nemají vanilkový cukr, ale jen předražený hnus (aspoň podle streamu), tak všechny sáčky letěly do koše a já hodně peču, tak jsem chtěla vanilkový cukr opravdu vanilkový....
Muzu byt zvedava? Na co potrebujete vanilkovy lusk?
manka: v lidlu? vidíš, tam chodím, musím se častěji dívat na akce
sharon: nene, vanilkový lusk mají v Globusu u koření, většinou úplně dole.
choc_ivi: já vanilkový lusky kupuju ve velkém v Lídlu, když je mají v akcích. Mají výborné. Ale jinak stejně v super hyper dáš za jeden lusk kolem 50,-
monja: taky tak děláme, ale z kila mouky je alespoň na dva plechy, ne?
monja: tu focacciu zkusím, mňam
monja: proč? Vaření jako pečení...ale recept si s dovolením uzmu
monja: to musíme projednat na gremiu
choc_ivi: já bych řekla tam jak mají vanilkový cukr , prdopeč , pudinky a pod.......v Globuse, Tesco,,,,,,
omlouvám se, patří to pod jinou diskusi ... prosím o shovívavost
Foccacia podle naší babičky - moc dobrá a vyzkoušená - dcera si ji od ní vozí do Brnečka
kilo hladké mouky, kostka kvasnic, moka lžička cukru, moka lžička soli, 6 lžic dobrého olivového oleje, 1/2 l vody, černé olivy, sušená rajčata, rozmarýn, mořská sůl.
Z vody, cukru, lžíce mouky a kvasnic nechat vzejít kvásek, pak zadělat těsto, zabalit do mokré utěrky a nechat kynout, tak 2-3x přemísit a nakonec prostřít na pečící papír na plech, rukou do těsta vtlačit pokrájené olivy, prstem udělat po celé ploše důlky, notně pokropit olejem, posypat hrubou solí a pokrájeným rozmarýnem a péct v rozpálené troubě asi 20 minut - dorůžova. Je to ohromná dobrota :-)
choc_ivi: v Globusu určitě mají , kupuji ho tam , cena ale 49,- Kč. Je od Kotány a mívají ho dole pod kořením.,
Ivi: Linda: aha, díky za rady, tak při příštím nákupu mrknu znova, díky moc
choc_ivi: Jak píše Linda, je to u přísad do sladkého pečení. Není to v klasickém rozměru sáčků s kořením, ty sácky bývají úzké a dlouhé, průhledné i neprůhledné a často to bývá to balené i v krabičce nebo v takové jakoby zkumavce.
choc_ivi: sladky koreni = vanilka, prasek do peciva, ruzny sladky posypky apod. Proste drobny prisady do peceni. U nas obcas mivaji vanilkovy lusky i ve spesl prodejnach na koreni a caje a kafe - tam co se delaji darkovy kose s necim k snedku.
Ivi: hledala jsem právě v tescu i hypernově, a nenašla.... sladké koření? to je u koření? nenašla jsem
choc_ivi: Zkus nějaký supermarket, např. Kaufland nebo Tesco. Mají to u "sladkého" koření.
Tak jsme nakonec cely vikend grilovali .
Dneska kureci prsicka s testovinami a brokolici - smicham vsechno dohromady a necham chvilku zapect v troube.
holky, poradíte mi, kde koupit vanilkový lusk? na internetu jsem ho našla, ale nechce se mi dávat za poštovné....
manka: YXH: evropka: Tak dámy roštěnka byla úžasná. Udělala jsem jí v troubě a byla daleko lepší než když jí dusím na sporáku. Začátek na sporáku a potom v troubě a nemělo to chybu. Dělám takhle burgundskou, tak jsem to chtěla vyzkoušet a fakt se povedlo.
minulý týden jsme grilovali pstruhy...pro změnu tento víkend pstruh v bohdanči u rybníka
sharon: Dekuju byly moc dobre, dala jsem si k snidani
u nás oběd ze včerejška a vrtí se mi těsto na tvarohové koláče s povidlím a drobenkou...... podobné těmto ze starší fotky...
plněné papriky
děkuji
Jehlička: tyjo, kdybys upekla naší toyotku, asi bych měla problém ji sníst, ta se má líp než my
sharon:
evropka: sežrala bych všechny......óó bože....
Jehlička: máš to tak dokonalé až bych čekala, že se na stole rozjede!
Jehlička:
pěkný den vespolek
tak po delší době zase dortík
IVUSKA 56: roštěnou na houbách jsme měli minulý týden, mňam, miluju hovězí
Vcera varili v restauraci, byla jsem lina
Dneska vajickova pomazanka, zitra podle pocasi, kdyz bude hezky tak burty na ohni, budeme makat venku. V nedeli nevim ale Ivus, ta rostena na houbach zni moc dobre budu nad tim uvazovat, jestli bude hezky mohla by se soupnout do pomaleho hrnce nebo taky ptacky.
IVUSKA 56: JÁ BYCH SI DALA ROŠŤENOU
Tak já zítra šťouchačky a plátek s pepřovou omáčkou a v neděli roštěná na houbách a po oba dny kuřecí polévka s nudlemi a játrovými knedlíčky
u nás dnes noky s vajíčkama a náš domácí hlávkový salát, zítra grilovačka, v neděli svíčková
pro velký úspěch asi toto ale dál nevím..dnes bulgur se zeleninou
Co budete varit o vikendu???
U nas vcera mexicke tortilly a na dnesek chystam veprovou peceni s bramborem a cervenym zelim . ... A dal netusim
Odmítám vařit.
u nás dnes zbytky...... a na zítra právě peču na remosce velkou šíšu sekané.......
Anahir:
Palačinky plněné jahodami a nutelou
my dnes oběd v Globuse ...zítra vejce s žampionovou omajdou ....
Dneska zbytky z velikonoc - burgundské hovězí, králík konfitovaný ve smetaně a velikonoční nádivka.
Vcera smes ve woku - cervena kari pasta s kokosovym mlekem
Dneska rizky a nevim co k nim (me by stacilo maso )... asi udelam trosku smetanovych brambor
Na zitra chystam veprovou peceni s bramborem a cervenym zelim
Dneska bude znojemská a rejže.
Zítra taky.
A v troubě je banánovo - medová bábovka.
Anahir: to si piš
IVUSKA 56: kalorický bomby bývaj nejlepší
Dělala jsem na velikonoce králíka konfitovaného ve smetaně - dámy mana nebeská. je to podle receptu Kašpárku vař, vařil to minulý týden s hlavičkovým knedlíkem. Já udělala karlovarský, ale fakt úžasné, ale nic pro dietářky, naopak kalorická bomba, ale té omáčky se moc nesní, takže možná ani ne.
Zase mi dneska blbne pocitac
babkatapka: To je vyber hned po ranu, s dovolenim si dam ty povidlace masa mam uz dost. Vcera husa a br knedle se zelim. Nejak to foceni nevyslo,
babkatapka: To je vyber hned po ranu, s dovolenim si dam ty povidlace masa mam uz dost. Vcera husa a br knedle se zelim. Nejak to foceni nevyslo,
babkatapka: zvlášť ty knedlíky s mákem, to bych mohla jíst denně!! Maso ani tolik ne, i když i obědy s masíčkem jsou lákavé
a ve čtvrtek byl špenát, ale zapomělo se fotit
Ivi: Jo nekde se tomu rika velikonocni bochanek, nekde mazance. Delam mensi, ruchlejs se sni a neosychaji tak jako velike, navic kdyz nekomu chci dat mazanec tak dostane cely.
Anahir: CHÁPEŠ TO SPRÁVNĚ....
YXH: Takže něco jako malé mazance! Ale vypadá to ohromně! Díky za recepis!
Ivi: Ty velke jsou obycejne velikonocni bochanky z kynuteho testa a ty male v troube jsou venecky.
Kynute delam bajvoko
asi 1,5 kg mouky, 4.5 lzice suseneho drozdi rozmocim v teplem oslazenem mlece (asi 1/2 litru a pak pridavam jak je treba, podle mouky),
Usleham 20 dkg cukru asi 30 dkg masla, pridam 5 velkych vajec, rozmicham, dam do mouky, pridam kvasnicovou smes, sul podle chuti, citronovou kuru z 1 citronu, 1/2 nastrouhaneho muskatoveho orisku. Predam manzelovi na umichani nakonec namicham rozinky namocene v rumu a mandle (podle chuti). Necham kynout a pak udelam bochanky. Potru nekdy vajickem a posypu mandlemi, pecu v troube na 180C az se spejle nechyta. Bylo jich celkem 7 asi 25 cm v prumeru.
Zloutkove venecky
250 ml vody, 110g masla a spetku soli, privedeme k varu namichame 150g mouky (hladke, ma byt polohruba ale tu nemam ).prevarime jako hustou krupicovou kasi, az se to nelepi na hrnec. Necham vychladnout a pak do toho zamicham 5 velkych vajec. Poradne to nasleham, je to jako ridsi krem na dort. Dam do sacku na zdobeni, nadelam venecky na pomasteny plech. Pecu v teplejsi troube asi 190C a kdyz vyskoci tak troubu stahnu, nakonec vypnu a necham je dojit. Zkusim jeden jestli jsou propecene a necham je v troube jakoby trochu dosusit.
Vychladle rozkrojim a plnim pudinkovym kremem, navrch pak cukrovo rumova poleva.
YXH: Ty bochánky vypadají moc dobře! Co to je? Dala bys recept, prosím!?
-- Kompletní archiv diskuse --