Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Magazín pro Šťastné ženy

 

Kynutá bábovka

Kynutá bábovka

Potřebujete: 25 dkg hladké mouky, 12,5 dkg másla, 5 dkg krystalového cukru, 80 ml mléka, 2 velká vejce, sáček sušeného droždí, plátkované mandle

Postup: Máslo nakrájejte na kousky a nechte změknout. Mouku prosijte do širší a vyšší mísy, přidejte krystalový cukr a špetku soli. Ohřejte mléko, aby bylo vlažné. V mouce s cukrem vytvořte důlek, mléko do něj vlijte a do něj vsypte sáček sušeného droždí. Nechte chvilku nabobtnat. Mezitím si rozklepněte vejce do hrnečku. Asi po pěti minutách, kdy by droždí mělo nabobtnat, přidejte do mísy vejce a kousky změklého másla. Zpracujte vařečkou v pružné těsto. Navlhčenou utěrkou přikryjte mísu a dejte na hodinu vykynout do teplého místa. Těsto má zdvojnásobit objem. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte plátkovanými mandlemi, těsto rovnoměrně rozprostřete do formy a ještě nechte asi 30 minut nakynout. Troubu předehřejte na 200 °C a dejte péci na 35-40 minut. Až je povrch zlatavý a okraje se odtahují od formy, vyndejte z trouby, nechte vychladnout a pak vyklopte na mřížku. 

Tip: podávejte s teplým kakaem

Lenka Moučková


24.11.2009   Rubrika:   |   Komentářů 14   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Kynutá bábovka

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
janadr
janadr - 24.11.2009 18:44

čím jednodušší, tím "lepšejší", tak proč si komplikovat bábovku

 
babkatapka
babkatapka - 24.11.2009 16:08

dělávám ji plněnou mákem, jen s mandlema mě připadá dost suchá, ale možná je dobrásmajlik - 26
Bridgetj: já dělám taky kynuté těsto nerada, ale pekárna to udělá za měsmajlik - 68

 
orinka
orinka - 24.11.2009 13:30

LenkaT: ale mně se to furt zdá málo. Jak je kynuté těsto neslané, nemá žádnou chuť a je nijaké. Těsto má být sladké jen trošinku, ale na 1/2 kg mouky rovná kávová lžička soli. Dožene se to sladkou náplní a pocukrováním. A hlavně dobře omastit, zalít nahoře rozpuštěným tukem, vsákne se, krásně se to upeče a je to pak křehké a křupavé.

 
Bridgetj
Bridgetj - 24.11.2009 13:08

tak tohle pro mě není. Já a kynutý těsto nejsme moc kámoši smajlik - 42

 
Pampeliška
Pampeliška - 24.11.2009 12:43

orinka: te´d jsem si vzpomněla, že jsem někde četla recept na buchtovou bábovku. Udělají se normální buchty z kynutého těsta s různými nápněmi (tvaroh, mák, povidla) a místo do pekáče se poskládají do bábovkové formy. Při krájení je to nádhera!!!Mńamsmajlik - 57

 
LenkaT
LenkaT - 24.11.2009 11:05

orinka: v ingrediencích sůl napsaná není, ale v postupu pak už ano,
"přidejte krystalový cukr a špetku soli." smajlik - 75

 
LenkaT
LenkaT - 24.11.2009 11:01

dělávala ji moje babička, plněnou, mák smíchaný s povidlama. Já ještě nikdy, ale připomněla jsem si její chuť a vyzkouším

 
štoudev
štoudev - 24.11.2009 9:51

Bábovka smajlik - 57

 
orinka
orinka - 24.11.2009 9:46

Pampeliška: do těsta bych to nedávala, nebyl by poznat, ale do těsta můžeš dát rozinky.

 
Linda
Linda - 24.11.2009 9:43

Na me je to pracný, ale hodit to vsechno do pekárny a nechat vypracovat testo, po vykynutí presoupnout do bábovkový formy a upéct... jo tak to uz je jiná. A navíc hladká mouka smajlik - 47... kdo ví mozná se rodina docká bábovky

 
Kveta
Kveta - 24.11.2009 9:09

taky ji dělám plněnou makem a nemá chybusmajlik - 57

 
Pampeliška
Pampeliška - 24.11.2009 8:57

orinka - bezva nápad a musí to chutnat jako makový buchty, který miluju a je to jednodušší. Udělám to. Díky. A co myslíš, bylo by dobrý přidat někdy pro změnu mák do těsta místo náplně?

 
orinka
orinka - 24.11.2009 6:48

áááá! V těstě výrazně chybí sůl, na tohle množství půl kávové lžičky, jinak to nebude mít chuť.

 
orinka
orinka - 24.11.2009 6:47

Kynutá bábovka je bezva. A ještě lepší je, když se kynuté těsto na vále rukama rozplácne do obdélníku, pomaže makovou náplní, svine jako závin a takhle posadí do vymaštěné bábovkové formy. Nahoře ještě zalít rozpuštěným máslem, ať je to křupavé. Náplň může být i jiná, ale maková u mě vede.

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77201.
    Archiv anket.