Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Stravování zaměstnanců aneb Na co máte nárok

Stravování zaměstnanců aneb Na co máte nárok

To se vám náhodou sešli tři bývalí spolužáci a shodou okolností to byli všichni zaměstnanci. To se ví, že hovořili taky o práci a o svých zaměstnavatelích. Řeč přišla taky na jejich stravování. První ze zaměstnanců se pochlubil, že má zajištěno stravování v závodní jídelně. Může si denně vybrat ze tří chutných jídel a za oběd platí 30 Kč. Druhý podotknul, že si kupuje u svého zaměstnavatele stravenky v hodnotě 70 Kč, přičemž za každou stravenku platí pouze 35 Kč a stravuje se v provozovnách veřejného stravování. Třetí zaměstnanec poněkud smutně konstatoval, že si do práce nosí vlastní svačinu, zpravidla chleba s tlačenkou, který spořádá u stolu v šatně.

Naskýtá se tedy otázka: Je vůbec v zákoníku práce právně upraveno stravování zaměstnanců?

Samozřejmě, že je. Vraťme se na chvíli zpět k tomu obrazu zaměstnance, žvýkajícího u stolu v šatně chleba s tlačenkou. Je to vlastně minimum, které je povinen zaměstnavatel zaměstnanci v rámci stravování zabezpečit.

Zaměstnanci mají totiž obecně právo na to, aby jim zaměstnavatel umožnil během pracovní směny stravování. Pojem „umožnit stravování“ je nutno chápat tak, že zaměstnavatel je povinen zaměstnanci poskytnout pracovní volno a zajistit prostor pro stravování a to ve všech směnách.

Bylo-li však dohodnuto v kolektivní smlouvě, nebo stanoveno vnitřním předpisem, poskytuje se zaměstnancům stravování. Zároveň zde mohou být dohodnuty nebo stanoveny další podmínky pro vznik práva na toto stravování a výše finančního příspěvku zaměstnavatele. Dále může být dohodnut nebo blíže vymezen okruh zaměstnanců, kterým se stravování poskytuje, organizace stravování, způsob jeho provádění a financování zaměstnavatelem.

Pro určitý okruh zaměstnavatelů jsou záležitosti stravování upraveny zvláštním právním předpisem. Jedná se o vyhlášku č. 430 / 2001 sb. o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě v organizačních složkách státu a státních příspěvkových organizacích, v platném znění.

Někteří zaměstnavatelé poskytují svým zaměstnancům a někdy i bývalým zaměstnancům v oblasti stravování opravdový nadstandard. Bylo-li totiž dohodnuto v kolektivní smlouvě nebo stanoveno ve vnitřním předpise, může být cenově zvýhodněné stravování poskytnuto rovněž bývalým zaměstnancům zaměstnavatele, kteří u něj pracovali do odchodu starobního nebo invalidního důchodu. Dále pak zaměstnancům po dobu čerpání jejich dovolené a zaměstnancům po dobu jejich dočasné pracovní neschopnosti.

Stravování zaměstnanců bývá zaměstnavatelem zajišťováno několika způsoby. Tak například ve vlastním zařízení zaměstnavatele, jedná se o takzvané závodní kuchyně a závodní jídelny. Někdy se jedná o dovoz stravy od jiného dodavatele a její výdej ve vlastním zařízení zaměstnavatele, častým způsobem je taky na základě zakoupených stravenek stravování zaměstnanců v restauracích a provozovnách veřejného stravování, tedy mimo sídlo zaměstnavatele.

 

Soubor nejčastějších otázek a odpovědí z pracovního práva,zdravotního pojištění a sociálního a důchodového pojištění najdete na www.pravozadarmo.cz .

Mgr. Jiří Glet


2.7.2009   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 25   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Stravování zaměstnanců aneb Na co máte nárok

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-25
kikina01
kikina01 - 15.11.2009 19:17

no?? a jak se vypořádat se zaměstnavatelem,který vám řekne,děláš v kuchyni,určitě tu jíš,budu ti strhávat pade každou tvoji směnu..

 
Pusina
Pusina - 5.7.2009 9:08

my máme fantastický Eurest... výběr asi ze šesti jídel, vždycky navíc ještě salátový bar, těstovinový bar, grilovaná kuřata, teplá zelenina, snídaně, čerstvé houstičky, prostě na co si žaludek vzpomene....a často míváme i národní týdny, kdy nám třeba vaří Číňan, nebo Španěl, měli jsme nedávno týden balkánské kuchyně.... fakt si není vůbec na co stěžovat... a ceny slušné, přijatelné.. zaměstnavateli líbáme tlapky...smajlik - 24

 
sharon
sharon - 4.7.2009 11:37

JarkaP: máš pravdu, remcá většinou ten kdo neví kolik dá takový kompletní oběd práce a potu.....já snědla vždycky všechno , i polévku, ta je přece grunt !smajlik - 60smajlik - 47

 
Jarča*
Jarča* - 3.7.2009 11:23

Haninka: přesně taksmajlik - 75

 
Haninka
Haninka - 2.7.2009 20:31

JarkaP: já zase, když jsou třeba šišky s rozinkama, vdolky apod. beru domů dětem, mám v podstatě nárok na tolik obědů, kolik je v měsící pracovních dnů, takže někdy nemám žádný, někdy mám dva, kdo by se s tím doma ve všední dny klohnil, ne?

 
orinka
orinka - 2.7.2009 13:41

JarkaP: tak to by se mi líbilo takysmajlik - 68

 
Jarča*
Jarča* - 2.7.2009 13:31

Haninka: U nás podobně, vozí nám obědy ze školní jídelny, můžem si vybrat ze 4 jídel od 21 do 34 Kč a řekla bych, že vaří dobře - sice chlapi někdy nad něčím remcají, ale myslím, že jsou pěkně rozmlsaní, já jsem spokojená, že přijdu k hotovémusmajlik - 68 A ještě jsem to dovedla k dokonalosti - protože jsou velké porce a polévky kolik chceme, chodíme s kolegyní napůl na její oběd a já ten můj nosím domů tatťkovismajlik - 47

 
Haninka
Haninka - 2.7.2009 12:58

kareta: moje asi taky, ale záleželo by asi na tom, z čeho by byl výběr

 
kareta
kareta - 2.7.2009 11:54

Haninka: moje děti by si rybu daly zcela jistě, milujou ryby

 
Haninka
Haninka - 2.7.2009 11:45

sharon: taky si občas nevyberu, navíc teď v létě si hodně nosím saláty z domova, ale docela často bývají ryby, takový losos na másle i jinak..., to mě docela udivuje, že ho ve školní jídelně dělají a dobře. Jen by mě zajímalo, koli dětí si ve škole tu rybu dá smajlik - 68.

 
Haninka
Haninka - 2.7.2009 11:43

orinka: polévky taky v poledne nemusím, je nás tady takových víc, tak si každý den odnáším 1,5l dózu polévky domů. Na to, že jsou školní, tak jsou dobré (většinou, takový boršč smajlik - 66). Doma jsem za vzornou matku, protože děti je mají rády.

 
kareta
kareta - 2.7.2009 11:41

Almega: nápodobně, nikde mi nechutná, tak si vařím

 
štoudev
štoudev - 2.7.2009 11:34

Né hady, hLady!smajlik - 34 Hady tady zatím ještě nemámesmajlik - 16

 
štoudev
štoudev - 2.7.2009 11:26

U nás máme menzu, ale ta je prakticky nepoužitelná. Za prvé chtějí za oběd už myslím 73 korun, a za druhé je to nepoživatelné. Jak jsem zvyklá sníst prakticky cokoliv a bez protestů, tak tohle se nedá. Kdyby nebohá zvířata věděla, jak budou v naší menze zneuctěna, spáchala by sebevraždu dobrovolně a dřívsmajlik - 42.
Tak jsme si vyběhali, že budeme dostávat gastroturky. Je to fajn, jen tady v blízkosti není nic, kde by je člověk mohl použít. Nejbližší obchod je tři stanice tramvají a nejbližší restaurace asi 20 minut pěšky. Takže do práce si všichni jídlo taháme nebo trpíme hady, ale pořád lepší, než se nechat otrávit v menze za 73 smajlik - 34

 
orinka
orinka - 2.7.2009 11:15

já mám zatím, protože pracuju na odlehlém pracovišti, stravenky, ale budeme se stěhovat, kde možnost stravování je. I nadále ale budu nosit svoje výtvory v krabičce, protože to, co mi nejvíc vadí je, že musím ve vymezené krátké době do sebe nacpat kompletní oběd a já potřebuju menší množství. Polévky beztak nejím, tak proč to platit celé...

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-25
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77195.
    Archiv anket.