Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Julefrokost - dánský vánoční oběd

Julefrokost - dánský vánoční oběd

Jak už jsem psala, Dánové jsou nesmírně společenský národ a cokoliv je důvodem ke slezině. A co teprve takový julefrokost, v doslovném překladu to znamená vánoční oběd. Ve skutečnosti se pod tím názvem skrývá jakákoliv slezina v podobě oběda nebo večeře v období od poloviny listopadu do Silvestra.

Může se sejít rodina nebo přátelé na pozdní oběd. Jídlo je nejčastěji studený buffet, jehož základem je několik druhů celozrnného chleba a k němu si každý vezme, co hrdlo ráčí. Obvykle se podává několik druhů nakládaných slanečku – nakyselo, v kari, v kořeněné směsi nebo pečené obložené cibuli, obalované opečené plátky filé s citronem, vlažná paštika obložená opečenými žampiony a plátky slaniny, natvrdo vařená vajíčka s krevetkami a majolkou, vepřová pečené s kůrčičkou a červeným zelím (ano, i toto se dá naložit na chleba), uzený losos, několik druhů uzenin, mísa různých sýru se slanými krekry a v podstatě cokoliv, co hostitel nakoupí. Zapíjí se linda vánocespeciálním vánočním pivem, které se prodává pouze v tomto období. Je charakteristické vyšším procentem alkoholu. A nebo šnapsem, což je druh pálenky s různým kořením. V rámci rodiny lze toto podniknout i několikrát za sezónu, protože to, že sezvu rodinu na příští víkend, neznamená, že kdokoliv z rodiny nemůže pozvat zbytek na podobnou sešlost za 14 dní k sobě.

Podobný oběd, ale bez alkoholu, lze zažít i jako poděkování zaměstnancům ve státní správě. Tam je to ale výrazně omezeno financemi. Sama jsem se zúčastnila před sedmi lety podobného oběda na obecním úřadě a v podstatě jsme dostali normální oběd jako v jiný den, jenže tentokrát zadarmo.

Pokud člověk pracuje v soukromé firmě, navíc prosperující firmě, očekává se od něho v rámci julefrokostu něco úplně jiného. Nejčastěji firma pozve zaměstnance i s partnery na víkend někam do hotelu, lepšího hostince, nebo pronajme část nějakého zámku, který slouží jako hotel. Někdy je to dokonce spojeno i s kulturním zážitkem jako revue nebo návštěva divadla. Zaměstnavatel tím dává najevo, jak si považuje vaší práce, ale naopak od vás chce společenskou aktivitu.

Z takovéto akce ani vlastní smrt neomlouvá – manžel se jednou účastnil 3 dny po operaci žlučníku, a protože v té době jsem neměla řidičák, šéf pro nás poslal taxíka. Očekává se společenské oblečení, společenská nálada, ochota účastnit se tance, zpěvu a podobných laškovných akcí vymyšlených panem šéfem. Obvykle se sobotu odpoledne sejdeme v hotelu, jsou nám přiděleny pokoje, odpoledne je kratší společný program, jako například sklenička něčeho silnějšího, šéfův proslov, že nám děkuje za účast, poděkování za pracovní úsilí a pak máme rozchod a až do večeře volno.

Před samotnou večeří je přípitek, pak ke stolu podle zasedacího pořádku, menu je někdy buffet a někdy porce, linda vánoce2ale vždycky je to ve stylu ústřice (ty teda nemusím), raci (mňam), různé mořské potvůrky, potom následují různí opeřenci a hektolitry vína. Uprostřed večeře má šéf opět proslov a tentokrát i rozdává vánoční bonusy (pokud jsme si na ně vydělali, letos to ale vidím dost černě). Taková večeře klidně trvá i několik hodin. A pak následuje zábava až do ranních hodin, někdy tanec, jindy šéf vymyslí nějakou děsně zábavnou společenskou hru. Někdy se vice menších firem dohodne na společné akci a pronajmou si celý hotel.

Každá firma má svůj vlastní salónek na odpoledne a večeří se pak ve společné jídelně, kde ale opět každá firma má vlastní stůl a vlastního číšníka/číšníky. Společné zorganzují standup komika, hudbu k tanci a podobně. A ráno je anglická snídané a la buffet a odjezd domů. Po takovémto víkendu zbytek neděle obvykle trávím v komatu na gauči.

Linda

Linda v Dánsku:


18.12.2009   Rubrika: Život a vztahy   |   Komentářů 15   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Julefrokost - dánský vánoční oběd

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
sarobrouk
sarobrouk - 20.12.2009 23:04

Tak to je jak unás po celý rok. Je potřeba slavit stále a důvod se vždycky najde, tak vy tam máte měsíc slavení v prosinci. To je dobrý nápad. A tys to zas moc hezky napsala smajlik - 60

 
kubikm
kubikm - 18.12.2009 17:42

Linda: smajlik - 5opět moc hezky a zajímavě napsané
já bych prosila něco o zdravotnictví....

 
štoudev
štoudev - 18.12.2009 14:51

Z ústřic jsem měla už dvakrát pěknou otravusmajlik - 70, ale jinak potvory miluju. Zvláš't dobrý olihněsmajlik - 57

 
Almega
Almega - 18.12.2009 14:46

No ,jednou za rok bych to nějak přežila...Já jsem celý rok sama v kanclu,už mnoho let,tak někdy by se mi nějaká společnost možná líbila.Mušle nebo ústřice nejím,asi bych se tomu musela nějak vyhnout...A alkohol už taky ne,bylo by mi akorát hrozně zle...

 
orinka
orinka - 18.12.2009 11:44

Linda: šmarjá, to byla nějaká snobárna, když už to bylo tak drahé, jakože bylo, mělo by to být aspoň poživatelné.

 
Linda
Linda - 18.12.2009 10:41

Me ryby a morská havet nevadí, az ná ústrice, ty teda fakt nemusím. Ale vsechny tyto potvory se nastestí v 99% podávají jako bufet, takze si clovek muze vzít co chce a decentne vynechat co nechce. Letos me manzeluv séf pekne podrazil.... zádný bufet se nekonal ale hezky predkrm (jakási blíze neidentifikovatelné luxusní polévka), jelenní pecene s pecenou korenenou zeleninou a lehce korenenými brambory (pecene upecené do krvava a to je jedno z mála co absolutne nepozru navíc i kdybych chtela bylo to nerozkousatelné a lehce korenené brambory mi vydensifikovaly zazívací ústrojí) a jako dezert jablecná zmzlina s neuveritelne sladkým dezertním vínem. Nastestí byl vína dostatek smajlik - 47

 
Florencie
Florencie - 18.12.2009 10:28

Majucha: na to platí se netěšit a pak jsou ty akce úžasný smajlik - 38smajlik - 75

 
štoudev
štoudev - 18.12.2009 9:57

To by mě zabilosmajlik - 80. Nesnáším organizované veselísmajlik - 42

 
Florencie
Florencie - 18.12.2009 9:50

kat: kapr je taky oblíbený český jídlo a co čechů ho nejí smajlik - 58

 
kat
kat - 18.12.2009 9:44

Florencie: njn, když se tam ale narodiš, tak je to asi jiné ne? Já třeba neznám žádného čecha co by nejedl svíčkovou..tedy pokud není na redukční dietěsmajlik - 42smajlik - 34

 
Juana
Juana - 18.12.2009 9:04

Až na ústřice jím mořské potvory ráda. Dodnes vzpomínáme na humra, co jsme si s manželem dali za neuvěřitelných 7 kanadských dolarů někde na východním pobřeží - asi 140 Kč za porci. Prostě pro nás středoevropany bez moře neuvěřiteln láce, a když jsme se ptali, proč to nikdo v hospodě nejí, tak nám bylo řečeno, že většina lidí se lovem /nebo spíš pěstováním, v takových klecích/ humrů živí a že je raději prodají, aby měli na normální levné jídlo.

 
Florencie
Florencie - 18.12.2009 8:47

kat: to bych byla dobrovolně podvyživená smajlik - 76smajlik - 68

 
orinka
orinka - 18.12.2009 8:37

Jé, to jsem ráda, že na povinné veselí nikam nemusím! Teda na podnikové či firemní. Zrovinka dneska máme večírek, ale sejdeme se přátelé, co jsme stejné nebo aspoň podobné krevní skupiny. Smát se "povedeným" taškařicím svého šéfa, to by byl můj hrob, pokud by to bylo na povel. No, a pokud by na tom večírku podávali většinou ryby a mořskou havěť, tvářila bych se asi jako Růžičková v Itáliismajlik - 76smajlik - 68

 
kat
kat - 18.12.2009 8:08

Florencie: když to tak čtu, tak to musí jíst všichni povinněsmajlik - 42smajlik - 34
Linda:smajlik - 47

 
Florencie
Florencie - 18.12.2009 7:55

Lindo, zase ta nádherná knížka! Nešlo by mi taky jednu poslat? sííím smajlik - 81
Moc hezky napsaný smajlik - 47 Koukám, že naprostou nezbytností jídla jsou ryby nebo mořský potvory. To je opravdu cpou všude? A jak se tváří na lidi, kteří to nejí?

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77182.
    Archiv anket.