Dopřejte dětem středomořskou kuchyni
Středomořská kuchyně je považována za jednu z nejzdravějších, ne-li nejzdravější světovou kuchyní vůbec, a to díky využívání olivového oleje. Ten je známý svým vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, jež jsou našemu zdraví nadmíru prospěšné.
Určitě to není poprvé, co slyšíte o nenasycených mastných kyselinách. Jejich největší předností je nedocenitelný vliv na srdce a kompletně cévní soustavu. Mezi nenasycené mastné kyseliny patří dnes tolik žádané omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny. „Tyto kyseliny jsou esenciální, pro naše tělo nezbytné, ale lidský organismus si je neumí vytvořit sám. Proto je musíme přijímat ze stravy stejně jako například většinu vitaminů,“ vysvětluje odbornice na výživu Hanka Nechvátalová. „Prokázalo se, že se příjem těchto nenasycených mastných kyselin v kojeneckém věku příznivě projevuje i v dalším vývoji a dospělosti,“ pokračuje expertka.
Hlavní zdroje nenasycených mastných kyselin
Nejvíce nenasycených mastných kyselin naleznete v rybách – zejména v tučných mořských rybách – dále v rostlinných olejích, semínkách a ořeších.
„Semínka a ořechy se však kojencům a malým dětem z důvodu možné alergie a aspirace rozhodně nedoporučují, proto jsou optimálním řešením příkrmy s obsahem ryb a olivového oleje,“ vysvětluje paní Nechvátalová. „Nenasycené mastné kyseliny jsou rovněž přítomny v mateřském mléce a dle tohoto vzoru jsou také přidávány do náhradní kojenecké mléčné výživy.“
Mateřské mléko nebo náhradní mléčná kojenecká výživa má být pravidelnou součástí jídelníčku kojence - alespoň 1000 - 500 ml denně dle věku kojence. Díky konzumaci mléčné výživy a příkrmů s obsahem olivového oleje a rybího masa zajistíte příjem žádoucích nenasycených mastných kyselin.
V čem je ještě středomořská kuchyně tak přínosná?
Mezi základní složky středomořské kuchyně patří samé zdravé přísad,y jako zelenina, bílé maso (drůbeží, krůtí), dále telecí, rozhodně nechybí ryby, které se doporučují pravidelně zařazovat i do jídelníčku malých dětí.
V Čechách stále panuje spíše trend sytější, tučnější a z nutričního hlediska méně vyhovující stravy. Nicméně celoroční dostupnost čerstvé zeleniny, ryb a bílého masa dává podnět ke změně stravovacích návyků. „Jelikož má kvalita stravy významný vliv na růst a vývoj dítěte již od prenatálního věku, je třeba vhodně zvolené stravě věnovat náležitou pozornost,“ pokračuje specialistka přes výživu. „V současné době mají maminky situaci ulehčenou tím, že je na trhu běžně dostupná kojenecká strava, která tyto nároky na stravu plně splňuje. Např. příkrmy Sunárek Středomořská kuchyně obsahují nejen vysoký podíl zeleniny a bílého masa včetně ryb, ale rovněž přínosnou kapku olivového oleje,“ vysvětluje odbornice.
Jezte zdravě už odmala
Protože stravovací návyky v raném věku ovlivňují zdraví a způsob stravování v dospělosti, neměli bychom nic zanedbat a začít s vhodně zvolenou stravou na začátku. Vzhledem k tomu, že maso a čerstvá zelenina v ochodech nemusí plně kvalitativně vyhovovat přísným požadavkům na kojeneckou výživu – zejména možné zvýšené hodnoty dusičnanů v kupované zelenině, případně nesprávně skladované a nedostatečně tepelně upravené maso, je pro zdraví dětí vhodnější začít s příkrmy speciálně vyráběnými a určenými přímo pro danou věkovou kategorii kojenců a malých dětí. Masozeleninové příkrmy připravené dle vzoru středomořské kuchyně jsou dobrým řešením.
Řada maminek řeší otázku, od kdy a zda vůbec zařazovat rybí maso do jídelníčku malých dětí. „V dřívějších dobách se rybí maso doporučovalo podávat nejdříve od 1 roku. Na základě dlouhodobých výzkumů bylo zjištěno, že pozdní podávání ryb může vést k jejich odmítání v dospělosti,“ upozorňuje nás odbornice.
Rybí maso obsahuje vysoký podíl nenasycených mastných kyselin (zejména nenasycené omega 3 mastné kyseliny), vyznačuje se vysokým obsahem vitaminů a minerálních látek jako např. jodu, selenu, vápníku. Ryby jsou rovněž bohaté na kvalitní bílkoviny, které jsou pro dětský organismus lehce stravitelné.
28.5.2010 Rubrika: Zdraví a krása | Komentářů 12 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Dopřejte dětem středomořskou kuchyni
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.dadka: ja cely zivot nevzala spoustu veci do huby, aniz jsem je ochutnala - vzdy jen vsechne libove. I na navsteve jsem tatinkovi delala ostudu, tim ze jsem oloupavala rizky od strouhanky, abych videla, zda nejsou z tlustsiho masa. A pak diky sousedum, kteri kazdorocne zabijeli, zacalo chutnat krome prdelacky ledacos a divila jsem se, jake dobrotky jsem si odpirala. Ale tluste mazlave v puse -, natahne se mi v jicnu neco a ptrcham to vyblit. Ovsem takova angl.slaninka posypana paprickou, pekne vychlazena, nebo dobry spek I ta kolena jsem uz jedla v bavorsku na vylete v restauraci s jejich jednim velkym knedlikem a vybornym zelim, opravdova mnamka. A v Madarsku jejich pecene kaceny s dvojim zelim + dobre pivko - to nemelo chybu. Ty potvory se naucim pomaloucku taky jist, ale v kramech, jak lezi na pultech na snehu, okate, chlupate, s paraty a chapadly -brrrrrrrr
YXH:
S tou krvavou tlačenkou to bude u mě možná tak, jak to bylo s pečenáči. Dlouho jsem je nemohla jíst, vypadaly, jak kdyby byly zkažené a už je někdo jedl přede mnou. Kamarádka jednou říkala, že mně dá ochutnat, ať zavřu oči, abych si to neošklivila. No a od té doby je jím. Jen tam teď nejsou jikry a mlíčí, což na nich je to nejlepší.
dadka: No nevim, zlucnik by ten olivovy olej na lacno mozna snesl, ale zachod by si asi stezoval na pretizeni. Teda pokud bych vubec dosla
Jo ty rybicky v rajskem protlaku jsme mivali taky radi, v dobe puberty jsme jim rikali trochu nehezky "kramovky"
No rybi oci teda nemusim a ryby co maji hodne jemnych kosti taky ne. Ale lososa, male chobotnicky a krevety kdyz jsou uvarene tak mam rada. Taky salat z meduzy, ale musi byt dobre udelany. Sice to zni seredne, ale je to dobry. A po krvave tlacence se muzu utlouct, jenom prdelacka mi uz nedela dobre, je to asi moc tucne, zlucnik stavkuje.
martus:
Krvavou tlačenku jsem ještě nejedla, dělá se mně špatně, jen to vidím. A mořské potvory...ty jsem taky ještě neochutnala.
Pamatuju si, že na vánoce připravoval večeři vždycky otec, ten taky miloval ryby a dělal výbornou rybí polévku a dával do ní sobě i mně rybí oko. Bylo to dobré, ale mamka omylem jednou vyměnila talíře a čumělo na ni z polívky oko, ten večer už s námi nejedla. Dnes už bych to asi taky nepozřela.
dadka: to je teda zdrazeni, ja myuslela, ze se zdrazilo vse jen tak 10-15krat. Casto vecerim nebo snidam tunaka v oliv.oleji (to ma rad i muj, aspon mu s tim pokapu granule),i vsechny mozne rybicky v tomate ap. Jen jednou jsem se blbe divala a koupila tri plechovecky v jednom baleni a .... prvni sousto bylo velmi chutne, pak jsem se koukla-ono to melo oko byla to slavka jedla v tomate, pritom napsano a vyfoceno na obalu - mela bych se naucit jist i morske potvory, ale kdyz mi se zveda zaludek jako po cerne tlacence - takze mel hody a ja chlebik s margarinem.
Mám ráda i pečenáče a rybí závitky v aspiku, ale kvůli EU se už neprodávají na váhu a kupte si dvoukilovou krabici, když ryby jím doma jen já!
martus:
No já vypít každé ráno skleničku oleje, tak mám permanentně žlučníkový záchvat.
Pamatuju si z dětství na řízky z filé, několikrát jsem se o ně pokoušela, ale pořád se to rozpadá.
Ten panganius je moc dobrý i na másle.
A co jsem ještě jako dítě milovala, byla Antipasta, rybičky se zeleninou a rajským protlakem. Stálo to 4 koruny, dnes to mají v Kauflandu v poloviční velikosti za 51 korun.
Milda_1: co prodávali velrybí maso, to bylo tmavé, jako hovězí...to filé bývalo z tresky...ale nemleli do toho všechno, jako dneska...
martus: ryby taky rád ,kosti mě nevadí,rybí tuk fuj ten jsme dostávali ve škole ,ale přežili jsme to ale stále nemůžu zapomenout na tu nádhernou vůni a chuť pravého filé asi z velryby,s tím co je teť se to nedá ani srovnat
dadka - souhlas, jen at nemaji kosti, kdo by se s tim piplal?(vyborne chutna Panganius-bez kosti, skvela chut). Ale ten udajny zvyk Spanelu vypit po ranu sklenicku oliv.oleje nejak nemohu prijmout za vlastni - on ma tak strasnou chut (pry ho piji s pomerancovou stavou-taky je to nedobre), moc mi pripomina rybi tuk z dob meho detstvi. Ale na salaty atd. ho pouzivam stale - jenze detstvi uz je pryc, zda to na stara kolena necemu pomuze
dadka: jestli mořská vydra, tak ty jedí spíš nějaké škeble
Ryby miluju v jakékoliv podobě. Můžu je jíst i 3x denně. V minulém životě jsem byla asi vydra.