Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Magazín pro Šťastné ženy

 

Jak oslavit jubileum?

Jak oslavit jubileum?

Jedna ze čtenářek mě nedávno požádala, zda bych mohla jejím jménem napsat článek a požádat Vás o radu. V létě budou v její rodině slavit kulatiny a ráda by oslavenci připravila trošku netradiční oslavu. Sama jsem v Čechách nikdy moc neslavila, ale slíbila jsme jí, že napíšu jak se slaví v Dánsku. Možná něco z toho bude inspirací i pro ni.

Dánové jsou slavící národ a slaví cokoliv kdykoliv. Oslavy nebo jenom rodinný oběd či večeře v restauraci jsou cenově velice nákladné a tudíž zcela vyjímečné. V každé obci či městské části lze za poměrně příjemný peníz pronajmout společenskou místnost či dům se společenským sálem, vybavenou kuchyní a sociálním zařízením. Zde se oslavuje v podstatě všechno  – svatba, pohřeb, narozeniny, křtiny, biřmování a cokoliv dalšího. Hodně oslav se také přesunuje do letních měsíců a oslavuje se doma nebo na chatě na zahradě.

Na velké oslavy se najímají pomocnice, obvykle to jsou dívky ve věku 14-18 roků, můžou to být sousedé, vzdálené příbuzné, spolužačky vašich dětí apod. Platí se jim obvykle 50-80 korun na hodinu. Jejich úkolem může být doplňovat bufet, sebrat talíře a příbory a nacpat je do myčky, odnést do kuchyně zbytky hlavního jídla a naservírovat místo něho dezert, doplńovat led, uvařit kávu apod – prostě všechny drobnosti, ke kterým by jinak byla hostitelka nucena odbíhat a neužila si oslavy a hostů. Obvykle stačí 2 dívky na 40-50 hostů na první 3-4 hodiny nebo po dobu hlavního jídla.

Za 20 let jsem zažila slavnostní menu na 2 svatbách a jednom biřmování, všechno ostatní byly bufety. Takový bufet má hned několik výhod:

1) spousta pokrmů se dá připravit předem

2) pokud využijete služeb cateringové firmy můžete si nechat dodat jídlo i několik hodin předem (například pokud přijdete domů až společně s prvními hosty)

3) nemusíte řešit jak udržet všechno jídlo teplé – vždycky se najde něco co lze servírovat studené či pokojové teploty, v nejhorším lze pronajmout držáky jídla pod kterými se zapalují čajové svíčky na udržení teploty

4) vyhnete se problémům s tím co kdo má či nemá rád, problémům s dietami, vegetariány apod.

5) nemusíte řešit kdo a jak bude servírovat jídlo

6) většinu zbytků lze zamrazit

7) můžete požádat kohokoliv z hostů, aby něco přinesl

8) poměrně jednoduše lze obměňovat, takže neservírujete na každé oslavě stejné jídlo

Bufet může být směs studené kuchyně a k tomu košík různého pečiva. Nebo můžeme podávat různá masa a k nim míchané saláty či několik druhů smetanových brambor – velice oblíbené a jednoduché. Připravujeme je  den předem a před podáváním stačí přihřát 20 minut v troubě.

Velice praktické a jednoduché na tento typ oslav je grilování. Několik druhů masa naložíte den předem do různých marinád, jako přílohu vytvoříte několik salátů (některé lze opět udělat den předem), můžete ugrilovat i různou zeleninu, sýry apod. Při samotné oslavě si hosté můžou maso sami grilovat a vy pouze připravíte samoobslužný bufet s přílohami a dresinky. Pokud jste pozvali více hostů je dobré dohodnout se, aby někdo vzal s sebou vlastní gril – přece jenom dejme tomu 10-15 hostů na jednom grilu, ať vám poslední strávníci neumřou hlady než na ně dojde řada u grilu.

Metodu bufetu doporučuji i na dezert. Samozřejmě pokud slavíme narozeniny je moučník jasný, ovšem při obyčejné oslavě může hostitelce pěkně zamotat hlavu. Z vlastní zkušenosti můžu doporučit dvě možnosti. Buď něco sladkého, nějaký koláč, ovocnou fromage apod., navíc v tomto případě lze zaměstnat i ostatní a požádat několik hostů, aby vzali nějakou sladkost s sebou, stačí malý pekáček či pár muffin. Tímto způsobem se nikdo z hostů nezalekne, že by měl péct moučník pro celý regiment a zároveň se nám sejde zajímavá směska moučníků, ze které si každý vybere. Druhá možnost je zmrzlinový bar. Koupíme několik různých zmrzlin (nejlépe ty, které máme samy rády, aby nebyl problém s dojídáním zbytků), k nim nakrájíme různé ovoce, přikoupíme sladké sušenky , nějakou posypku a zmrzlinovou polevu a každý ať si nandá dle libosti. V tomto případě ovšem nezapomeňte tak po hodině vše sklidit.

Další vychytávkou je termoska, čím víc tím líp. K bufetu s dezertem postavte několik termosek s čerstvě uvařenou kávou, minimálně jednu s  horkou vodou, k tomu postavte cukřenku,  různé čaje, šálky a lžičky a opět tím hostitelce odpadne běhání a vyptávání se kdo si dá kávu teď a kdo na ní bude mít chuť až za hodinu. Pokud nevlastníte dostatek termosek můžete požádat hosty či dobré přátele, ať vezmou s sebou (skoro každý má doma aspoň jednu).

Stejným způsobem jako podávání kávy lze vyřešit i ostatní nápoje. Opět postavíme někam do stínu stůl s ruzným alkoholem a džusy, k tomu přidame misky s nakrájeným citrónem a bylinkami, pokud máme tak i termomisku s kostkami ledu. Nealkoholické nápoje a pivo můžeme pravidelně  v malém množství doplňovat studenými z ledničky. Nebo pokud máme můžeme přistavět starou ledničku a naplnit ji. Osobně se mi jako dobrý nápad osvědčilo postavit do stínu a nebo pod slunečník nafukovací dětský bazének, přivádět do něho hadicí studenou vodu (pokud nelze tak si předem v dostatečném množství namrazit led, který postupně přihazujeme) a tímto způsobem chladit limonády a pivčo.

Poslední rada je pokud jsou mezi hosty i malé děti, prizpůsobte část menu / bufetu i jim. Nebojte se ony přežijou jeden den o zdravým neoplývající stravě (jejich rodiče včas opijte).

V dohledné době se budu snažit v receptech dne uveřejňovat vyzkoušené recepty vhodné právě pro takovéto oslavy, tak prosím nekruťte hlavou nad postupem typu: dva dny předem naložíme do marinády.

Tak a teď je řada na Vás – jakou zkušenost či postřeh doporučíte naší čtenářce Vy?

Linda


28.4.2014   Rubrika: Společnost   |   Komentářů 20   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,8/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Jak oslavit jubileum?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-20
Barca1988
Barca1988 - 2.11.2020 20:25

Ze své zkušenosti ti mohu doporučit super stránku www.mojechaty.cz

 
Aspen Ladd
Aspen Ladd - 30.10.2020 16:01

Cizina nepřipadá v úvahu tady v této době.Chtěla bych na pronájem nějakou pěknou chatu tady u nás v ČR.Nejlepší by úplně bylo kdyby ta chata byla v Krkonoších jelikož všichni milujeme lyžování.

 
Barca1988
Barca1988 - 26.10.2020 14:58

Hledáš tady něco u nás a nebo nějakou cizinu?

 
Aspen Ladd
Aspen Ladd - 22.10.2020 10:06

Dejte mi prosím nějaký tip kde bych mohla s kamarády oslavit Silvestra.

 
AlenaP
AlenaP - 25.2.2020 20:10

MargaritaD: super moc děkuji vypadá to tam moc hezky, budeme muset dát rodinnou debatu!

 
MargaritaD
MargaritaD - 23.2.2020 20:00

AlenaP: Mrkni tady https://www.resort-snezne.cz/, nádherné ubytování v přírodě, kamarádka zde měla svatbu a moc si to tam chválila!

 
AlenaP
AlenaP - 22.2.2020 11:27

Ahoj naši budou mít 40 výročí svatby a chtěli bychom jim se sourozenci uspořádat oslavu, rádi ba jsme, aby si to užili a potřebovali bychom k tomu i ubytování. Díky

 
donalabuznikova
donalabuznikova - 22.12.2019 18:59

To moje maminka nedávno slavila padesátiny, takže jsem jí chtěla uspořádat opravdu velkou oslavu a sezvala jsem rodinu z celé naší republiky. Pronajala jsem si velký sál, zařídila dokonce i fotokoutek od https://fotokoutek.fun/ a musím říct, že to bylo opravdu skvělé. Díky fotokoutku máme navíc spoustu nádherných fotek, ke kterým se moc ráda vracím.

 
JarkaK2102
JarkaK2102 - 18.11.2014 10:18

Ahoj, my s manželem na nějaké oslavy nejsme, ale tchyně...ta je jimi posedlá. Je schopná ve velkém slavit každou hloupost...ale já pak půl dne strávím v kuchyni.Naštěstí se vždy sejde max. 10-13 hostí tak to jde, ale přiznám se , nejčastěji děláme řízky s bramborovým salátem, či pečené kuře či kachnu. Do nějakých větších akcí se už nepouštím.
Naposledy jsme oslavovali 40 výročí svatby tchyně, a napadlo nás jít si sednout do hospůdky a výsledek?? Bylo to super, byla jsem ušetřena haldy špinavého nádobí a po dlouhé době jsem si oslavu užila.
Ségru napadl k tomu výborný nápad, koupili jsme lampiony štěstí (http://www.usporanatisku.cz/lampiony-stesti-gumicky-loom-bands/lampiony-stesti-10-ks-mix-barev.html) a večer jsme je pouštěli, byla to nááádhera, určitě doporučuji vyzkoušet!!!
Pro inspiraci ještě přidávám video: https://www.youtube.com/watch?v=2gJH22WNqyM

 
YXH
YXH - 4.5.2014 16:44

Linda: Slavime takhle vetsinu narozenin i nekulatych smajlik - 68 . Bufet je pro mne nejjednodussi reseni. Kazdy si da na co ma chut a kolik chce. Kafe delam do jedne vodu na caj do druhe termosky, na stul nandam hrnecky, sklenicky, na vino a dalsi na pivo, pop ci michane napoje. V zime je pitivo v lednici doma a led si kazdy nanda podle potreby z lednice. V lete mame kempovaci izolovane bedny s ledem a co ma byt studene se nastrka do toho. At se lidi obslouzi, ja mam dost prace s pripravou smajlik - 68 obcas mrknu co dochazi, tak pridam a je to. Tady casto lidi delaji potluck, kazdy donese neco, at uz na zub nebo na piti. To se vetsinou domluvime co kdo donese a je to vsechno v pohode.

 
thePlacheck
thePlacheck - 29.4.2014 23:05

Čím jsem starší tím míň slavím.Čtyřicítku sem třeba neslavil vůbec.Proč taky slavit že má člověk skoro polovinu života za sebou???

 
Petruša
Petruša - 28.4.2014 21:51

my slavili zrovna včera...já to moc nemusím, v kuchyni zdatná nijak nejsem a hlavně mě to nebaví. Strašně ráda se s rodinou sejdu, ale radši u někoho než u nás smajlik - 68 (fuj jsem já to ale potvora, já vim. Nejsem ale ta správná hostitelka. Snažím se teda aby měli co pít, občerstvení samozřejmě taky udělám, ale není mi to přirozený smajlik - 72 )

 
janas
janas - 28.4.2014 13:35

u nás se díky rozptylu příbuzenstva rodinné oslavy moc nedělají, ale s kamarády je to něco jiného. Tak kolem pětadvaceti se naše chlastačky přetvořily ve žranice. Rozhodně to nění nic extra slavnostního - vždycky jde o grilovačku, kam se každej oblíkne tak, že když si něco pokecá, není to tragédie. Každá rodina dodá něco sladkýho a tak po dobrém mase je z čeho vybírat. Jen nám pořád přirůstá počet účastnících se dětí smajlik - 68, tak už musíme zahrnovat i náhradní dětské menu.

 
sharon
sharon - 28.4.2014 10:19

u nás se slaví docela často protože je nás moc...většinou v hospůdce s obědem a bez oběda u nás doma.....slavíme tak jsk jsme zvyklí, nejde o hory jídla ale o to se sejít , popovídat a potěšit s vnoučaty.....smajlik - 26

 
orinka
orinka - 28.4.2014 9:53

Linda: kdepak, já žiju tady a tohle bych dohromady nedala. Pravda je, že pokud se něco slaví, tak asi do 10 lidí a to se dá klidně zvládnout i v malé kuchyni a doma v bytě.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-20
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77195.
    Archiv anket.