Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Magazín pro Šťastné ženy

 

Srbský květák

Srbský květák

Potřebujeme:

1 pěkný, pevný  bílý květák

1 hrnek mléka

2 PL polohrubé mouky

Asi 1dl oleje

1 větší vajíčko

1 oloupanou středně velkou syrovou cibuli pokrájenou nahrubo

2- 3 (podle toho, jak jsou velké) sterilované sladkokyselé okurky

1 polévkovou lžicí hořčice (plnotučná nebo i kremžská)

Sůl

Asi 1 čajovou lžičku cukru

Event. mletý pepř

4 pěkná velká rajčata

4 bílé papriky (můžou být samozřejmě i kapie jakékoliv barvy, ale toto je původní recept)

Postup:

Květák rozdělíme na přibližně stejné růžice (ne moc nadrobno) a uvaříme do měkka ve slané vodě. Uvařený přendáme na prkýnko a necháme vychladnout.
Mezitím si uděláme majonézovou omáčku.

V kastrolku ve studeném mléku prošleháme rovnoměrně mouku, zvolna přivedeme za stálého míchání k varu a mícháme do zhoustnutí. Jako bychom dělaly klasickou dětskou krupičku. Pak odstavíme a vychladíme.
Teď ale potřebujeme mixér, bez něj se to nedá udělat jaksepatří hladce.
Do mixéru vklepneme celé vejce a na to nalijeme trochu oleje. Spustíme mixér a během mixování pramínkem seshora opatrně přiléváme zbytek oleje - pozor na postříkání! Mixujeme tak dlouho, dokud to nezhoustne a nezesvětlá, tj. cca 2 minuty. Pokud je omáčka stále řídká, přikápneme ještě další olej - s citem, nepřehnat! - a ještě promixujeme. Musí být hustá. Povede se vždy! Jen musí mít olej i vajíčko stejnou teplotu (z ledničky).
Když teď máme základní majonézu hotovou, necháme ji v mixéru a přihodíme cibuli a sterilované sladkokyselé okurky. Vymixujeme dohladka. Přichutíme hořčicí, osolíme, přidáme cukr k vyvážení chuti. K tomu nakonec přilejeme vychladlou mléčnou kaši a společně ještě pomixujeme.

Máme skoro hotovo! Teď ještě nadrobno nožem rozkrájíme rajčata a papriky , přidáme do omáčky a promícháme. Ještě ochutnáme, podle potřeby přidáme sůl, cukr a kdo má rád, tak i mletý pepř.

Touto omáčkou na talíři přeléváme uvařený květák.
Podáváme s pečivem.
 

Dobrou chuť Vám dnes přeje orinka



Linda


8.8.2014   Rubrika: Zelenina   |   Komentářů 18   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Srbský květák

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-18
sharon
sharon - 9.8.2014 9:18

orinka: smajlik - 68smajlik - 75

 
orinka
orinka - 8.8.2014 17:08

evropka: neboj, jak budu mít inspiraci, určitě pošlusmajlik - 54

 
orinka
orinka - 8.8.2014 17:07

sharon: nene, tvoje huba by tady scházelasmajlik - 25

 
sharon
sharon - 8.8.2014 16:08

achjo že raději nedržím hubu....smajlik - 68

 
evropka
evropka - 8.8.2014 14:24

orinka: neblbni,všechno nemusí chutnat všem a recepty dávej jooosmajlik - 75

 
Jarča*
Jarča* - 8.8.2014 11:57

orinka: taky už jsem dělala domácí tatarku, ale jinak jsem pohodlnej člověk a třebas na chalupě by se mi jí dělat nechtělo. Myslela jsem, že by to mohlo být dobré, i kdybych to trochu ošulilasmajlik - 72smajlik - 68

 
orinka
orinka - 8.8.2014 11:52

Asi to budu muset trochu vysvětlit. Ta omáčka má totiž speciální chuť a kupovanou tatarkou se prostě nahradit nedásmajlik - 26

 
orinka
orinka - 8.8.2014 11:50

ještě jednou vám pošlu něco dobrýho!!smajlik - 42smajlik - 68 Kdo nezkusí, dobře mu tak.smajlik - 33

 
sharon
sharon - 8.8.2014 11:24

denda04: rozmačkej jako na mozeček smíchej se žloutkama nakrájeným uzeným , sníh , koření a zapeč v zapékací míse.....smajlik - 57

 
denda04
denda04 - 8.8.2014 11:14

u nás taky jen smaženej ani mozeček néééésmajlik - 66smajlik - 68

ale jak piše evropka: nechat se pozvat smajlik - 58smajlik - 47

 
dadka
dadka - 8.8.2014 10:43

Mám ráda květák, ale jenom smažený.
Takhle běžně dělám majonézu, jak popisuje orinka.

 
sharon
sharon - 8.8.2014 10:10

Jarča*: to je to co i mě odrazuje....smajlik - 68

 
Jarča*
Jarča* - 8.8.2014 9:39

Láká mě to zkusitsmajlik - 47 Akorát se přiznám, že bych se s tím asi nemixovala, ale použila hotovou tatarku.

 
sharon
sharon - 8.8.2014 9:22

orinka: však říkám ...ochutnala bychsmajlik - 33......tatarka se dá vylepšit i zakysankou , nebo vůbec dělám ...zakysanku, trochu majolky a lžičku hořčice....a do toho co má kdo rád, česnek..cibulku, okurek.....a samo že sůl a pepř....smajlik - 26

 
orinka
orinka - 8.8.2014 9:15

Holky, já se dostala na diskusi až teď a zas musím pryč, věřte, že bych nedoporučovala nic, co by všichni nejedli. Chutná mladým starým, a je to lehce dietní, takže si nemusí odpírat ani dietáři.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-18
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77195.
    Archiv anket.