Srbský květák
Potřebujeme:
1 pěkný, pevný bílý květák
1 hrnek mléka
2 PL polohrubé mouky
Asi 1dl oleje
1 větší vajíčko
1 oloupanou středně velkou syrovou cibuli pokrájenou nahrubo
2- 3 (podle toho, jak jsou velké) sterilované sladkokyselé okurky
1 polévkovou lžicí hořčice (plnotučná nebo i kremžská)
Sůl
Asi 1 čajovou lžičku cukru
Event. mletý pepř
4 pěkná velká rajčata
4 bílé papriky (můžou být samozřejmě i kapie jakékoliv barvy, ale toto je původní recept)
Postup:
Květák rozdělíme na přibližně stejné růžice (ne moc nadrobno) a uvaříme do měkka ve slané vodě. Uvařený přendáme na prkýnko a necháme vychladnout.
Mezitím si uděláme majonézovou omáčku.
V kastrolku ve studeném mléku prošleháme rovnoměrně mouku, zvolna přivedeme za stálého míchání k varu a mícháme do zhoustnutí. Jako bychom dělaly klasickou dětskou krupičku. Pak odstavíme a vychladíme.
Teď ale potřebujeme mixér, bez něj se to nedá udělat jaksepatří hladce.
Do mixéru vklepneme celé vejce a na to nalijeme trochu oleje. Spustíme mixér a během mixování pramínkem seshora opatrně přiléváme zbytek oleje - pozor na postříkání! Mixujeme tak dlouho, dokud to nezhoustne a nezesvětlá, tj. cca 2 minuty. Pokud je omáčka stále řídká, přikápneme ještě další olej - s citem, nepřehnat! - a ještě promixujeme. Musí být hustá. Povede se vždy! Jen musí mít olej i vajíčko stejnou teplotu (z ledničky).
Když teď máme základní majonézu hotovou, necháme ji v mixéru a přihodíme cibuli a sterilované sladkokyselé okurky. Vymixujeme dohladka. Přichutíme hořčicí, osolíme, přidáme cukr k vyvážení chuti. K tomu nakonec přilejeme vychladlou mléčnou kaši a společně ještě pomixujeme.
Máme skoro hotovo! Teď ještě nadrobno nožem rozkrájíme rajčata a papriky , přidáme do omáčky a promícháme. Ještě ochutnáme, podle potřeby přidáme sůl, cukr a kdo má rád, tak i mletý pepř.
Touto omáčkou na talíři přeléváme uvařený květák.
Podáváme s pečivem.
Dobrou chuť Vám dnes přeje orinka
8.8.2014 Rubrika: Zelenina | Komentářů 18 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Srbský květák
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.orinka:
evropka: neboj, jak budu mít inspiraci, určitě pošlu
sharon: nene, tvoje huba by tady scházela
achjo že raději nedržím hubu....
orinka: neblbni,všechno nemusí chutnat všem a recepty dávej jooo
orinka: taky už jsem dělala domácí tatarku, ale jinak jsem pohodlnej člověk a třebas na chalupě by se mi jí dělat nechtělo. Myslela jsem, že by to mohlo být dobré, i kdybych to trochu ošulila
Asi to budu muset trochu vysvětlit. Ta omáčka má totiž speciální chuť a kupovanou tatarkou se prostě nahradit nedá
ještě jednou vám pošlu něco dobrýho!! Kdo nezkusí, dobře mu tak.
denda04: rozmačkej jako na mozeček smíchej se žloutkama nakrájeným uzeným , sníh , koření a zapeč v zapékací míse.....
u nás taky jen smaženej ani mozeček néééé
ale jak piše evropka: nechat se pozvat
Mám ráda květák, ale jenom smažený.
Takhle běžně dělám majonézu, jak popisuje orinka.
Jarča*: to je to co i mě odrazuje....
Láká mě to zkusit Akorát se přiznám, že bych se s tím asi nemixovala, ale použila hotovou tatarku.
orinka: však říkám ...ochutnala bych......tatarka se dá vylepšit i zakysankou , nebo vůbec dělám ...zakysanku, trochu majolky a lžičku hořčice....a do toho co má kdo rád, česnek..cibulku, okurek.....a samo že sůl a pepř....
Holky, já se dostala na diskusi až teď a zas musím pryč, věřte, že bych nedoporučovala nic, co by všichni nejedli. Chutná mladým starým, a je to lehce dietní, takže si nemusí odpírat ani dietáři.