Jak je to skutečně s mýty o mléce? – 1.díl
Říká se, že mléko je člověku nejvlastnější potravina - vždyť je to přece pokrm miminek. Mléko a mléčné výrobky jsou rozhodně jedněmi z nejkvalitnějších a přitom nejlevnějších zdrojů živočišných bílkovin. Přesto o nich kolují různé mýty.
Jejich argumentace bývají však většinou pseudovědecké, řada faktů je vytržena z kontextu, často se používají klišé a akcentují výjimečné případy. Především se rozšiřují různé neopodstatněné mýty. Je si potřeba ale také přiznat, že některé z argumentů proti mléku dnes rozšiřuje až 1/3 lékařů (většinou ve vztahu k záležitosti alergií).
Společně si s předním českým odborníkem přes mléko a mléčné produkty Ing. Jiřím Kopáčkem CSc. nejčastější „mléčné" mýty uvedeme na pravou míru. V materiálech byly využity výsledky průzkumu provedeného agenturou STEM/MARK v lednu a únoru 2008 na reprezentativním vzorku tisíce respondentů různých věkových kategorií ve všech regionech České republiky.
Mýtus č. 1 - Mléko není pro člověka vhodné (21 % respondentů)
Člověk je živočišným druhem, jehož stravování se od jiných savců podstatně liší, a je jediným, jehož mládě vyžaduje velmi dlouhou péči. „Lidský druh vstřebává potřebné množství vápníku právě a nejsnáze z kravského mléka, a to po celý život,“ upřesňuje Ing. Jiří Kopáček CSc. „Pokud má člověk potíže s trávením kravského mléka, jedná se o anomálii jedince, nikoliv lidského druhu.“
Tato tzv. „laktózová intolerance" se vyskytuje v průměru jen asi u 2- 10% Evropanů. Výzkumy navíc dokazují, že lidská evoluce za posledních pět tisíc let udělala největší skok v lidské historii a velmi se zrychlila. U Evropanů byl v rámci těchto změn relativně nedávno objeven gen, který jim v dospělosti pomáhá lépe trávit mléko.
Lékaři upozorňují, že vápník, jehož jsou mléčné výrobky nenahraditelným zdrojem, je nezbytný pro pohyb svalů, přenos signálů v nervovém systému, umožňuje srážení krve a je na něm závislý například i pohyb spermií. Kromě toho mléko obsahuje také řadu vitaminů A, D, B12, nebo B1. „Mléko také obsahuje selen, který zpomaluje proces stárnutí a přispívá k ochraně imunitního systému,“ zmiňuje odborník další přednosti mléka. „Je také prokázáno, že zakysané výrobky upravují poruchy trávení, chrání před infekcemi nebo třeba zlepšují pleť.“
Pití mléka není vhodné ke konzumaci pouze pro osoby s alergií na mléčnou bílkovinu či u osob s nesnášenlivostí mléčného cukru.
Mléko vytváří na sliznici trávicího traktu ochranný film (emulze tuku a vody), který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny. „V minulosti se naopak této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu. Vždyť již naše babičky podávaly při nachlazení teplé mléko s medem nebo mléko s Vincentkou pro lepší odkašlávání,“ uvádí na pravou míru tento mýtus specialista.
Obsahy proteinů, vitaminů a minerálů se téměř neliší! Tepelným ošetřením se z mléka ztrácí maximálně 10% výživných látek.
U trvanlivého a pasterizovaného mléka je garantováno, že je bezpečné, a žádné choroboplodné zárodky neobsahuje.
Při výrobě trvanlivého mléka se v žádném případě do mléka přídatné látky nedávají. Trvanlivost je dosažena výlučně díky tepelnému ošetření - v případě trvanlivého mléka metodě UHT („ultra heat treatment") a pak také díky speciálnímu složení obalu, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu. „Ani v případě výroby čerstvého pasterovaného mléka nejsou používány jakékoliv konzervanty. Kratší doba udržitelnosti je dána pouze nižší teplotou ošetření,“ dodává Ing. Jiří Kopáček CSc.
Více informací na www.bileplus.cz
Mýty o mléce:
11.2.2011 Rubrika: Nemoci a prevence | Komentářů 15 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Související odkazy:
- Je krabicové mléko ještě stále mléko?
- Mléko, sýry, tvarohy v naší kuchyni
- Velbloudí mléko přišlo o označení "hypoalergenní"
Diskuse ke článku - Jak je to skutečně s mýty o mléce? – 1.díl
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Kassy: Moje řeč, naprostý SOUHLAS!!! Taky miluju mléko, snídám ho celý život, pěkně teplé s rohlíkem nebo chlebem, a stále se stejnou chutí. mňam.
Já mléko ráda, studené i teplé (s medem nebo třeba kakao, mňam). Na to, co je zrovna teď moderní o něm tvrdit, kašlu. Ten argument, že jsme "jediný živočišný druh, který..." mi neprůstřelný nepřipadá. Jednak jsme ve spoustě věcí jediný živočišný druh, který je dělá (neznám třeba jiný, který by si na nohy navlékal sešité kusy kůže jiného živočišného druhu), tak proč by zrovna pití mléka mělo být pro nás špatně, když ty ostatní věci jsou OK. A druhak to třeba taky může být tím, že jsme jediný živočišný druh, který dokážu krávu vzít, zavřít do ohrady a denně podojit. Těm ostatním by svoje mléko musela dát dobrovolně a proč by to dělala? Příkladů toho, že jeden živočišný druh využívá ke své obživě produkt druhu jiného, se v přírodě určitě najde víc. Takovým mravencům by třeba někdo měl vysvětlit, že by měli přestat sát tu sladkou šťávu, co produkují mšice. Jsou jediný živočišný druh, který to dělá, tak to asi nebude dobře...
Almega: To jsi zaspala. Nevšimla sis reklamy na rybí olej v kapslích?
Jsem zvědavá,kdy se začne s rybím tukem....To bylo naše dětství-celaskon už vytáhli do boje,tak ještě ten tuk.....!!!!
Riki: A to ti do toho babička nedávala k medu ještě máslo a vincentku. Jak já to nenáviděla! Tak moc, že jsem tím svoje děti nikdy neléčila.
Vzhledem k tomu, že lidstvo úspěšně přežívalo i v dobách, kdy hovězí ještě nebylo domestikováno, a tudíž nebylo kravské mléko běžně k dispozici, nepřeceňovala bych význam mléka pro výživu všehomíra. Ostatně i dnes jsou na zeměkouli oblasti, kde člověk krávu nepotká, a taky tam lidi nevymřeli na nedostatek vápníku. Osobně mléko nepiju a pít nebudu, dokud budou jiné možnosti, třeba víno či pivo. A k tomu si přikousnu sýr, to je přijatelná varianta zdroje vápníku, když už to musí bejt. Mléko s medem, které se občas snažila i moje babička vnutit, pokládám za týrání neviňátek, která se proti babičkovské autoritě nemohou či neodvažují bránit.
Almega: přesně...
To,co se tvrdí dnes,nemusí už zítra platit....Takových tvrzení už bylo za posledních 50 let....Kolikrát se změnily názory na to,co je zdraví prospěšné a co ne...A kolikrát se něco,co se začalo považovat za "babské" pověry po letech vytáhlo,prověřilo a ejhle: ono to fungovalo...viz např. si počůrat zraněný prst...Asi takhle: nebrat nic příliš vážně a používat svůj vlastní mozek!!!!
Bellana: jojo, to je taky pravda.
Já jsem jen napsala, že jsou to názory z jedné knihy a že mi přijdou neprůstřelné - netvrdím, že je to názor můj a že se jím řídím. Kdybych se tím řídila, tak jsem vegan co nepozře ani vejce ani sýr ani jogurt.
A vegan teda nebudu ani náhodou
Anahir: Člověk je jediný živočich na planetě, který jí tepekně upravené potraviny. Neznám jiný živočišný druh, který by nejprve dal maso na oheň, který by zrní rozemlel, pak smíchal s vodou a pekl na ohni. Protimléčná liga není důsledná. Kromě toho víme, že jsou národy, které alkohol odbourávají s minimálními problémy, a jsou jiné, které ho odbourat nedokáží. Je to sice zjednodušené, ale připadá mi, že severnější národy s mlékem problém nemají, zatímco rovníkové ano. Je zcestné tvrdit, že mléko lidem škodí jen kvůli tomu, že Číňani neumějí trávit mléko.
Kaslu na mýty, zdraví / nezdraví.....kdyz mám chut dám si sklenicku studeného mléka , kdyz chut nemám nedostane ho do me nikdo.
PS. jsme fakt jediný tvor na planete, který pije mléko celý zivot a jeste ne svoje vlastní - to by me zajímalo zda to byla myslenka a nebo jestli se matka príroda sekla
Člověk je jediný živočich na planetě, který i v dopělosti pije mateřské mléko jiného druhu.
Neznám nikoho, kdo by v dospělosti dobrovolně pil lidské mateřské mléko a přesto chlemtáme mléko jiného druhu.
Tak toto, jsou názory z jedné knihy o výživě. Ať to vezmu z jakékoliv strany, musím přiznat, že jsou to názory celkem neprůstřelné.
Ale jinak mléčné výrobky jím ráda, jen mléko nepiju - pouze v kávě. A samozřejmě je potřeba při pečení.
Nika1: přesně takhle snídala moje babička
Já mám s mlékem problém. Od mala ho nesnáším, smrdí mi a prostě nepolknu ani kousek samotného mléka. Kojená jsem nebyla, jen sunar, prostě jsem prý mléko pít nechtěla. Jako dítě jsem prý odmítala i jogurty, šlehačku na poháru atd. Jen žervé s jablkem do mě mamka dostala. Teď už šlehačku ráda mám, bohužel. Jogurty a různé tvarohy jím, ale mléko, neochucený kefír atp. nedám. Jinak snídaně mé prababičky (94 let) byla chleba a melta s mlékem - celý život.
mám taky ráda mléko, často si večer dávám horké mléko s medem a při nachlazení nepozoruji změnu k horšímu, co se týká zahlenění, takže tomu jsem nikdy nevěřila.
Miluju mlíko. Mohla bych klidně vypít každý den litr. I kafe si dělám s hodně mlíkem. Naši vždycky říkali, že by se u nás uživila kráva