Vypadá jako rajče, tváří se jako rajče a chutná jako umělá hmota
Moje tchyně bývala před nějakými dvaceti pětadvaceti lety velice zdatná rodinná nákupčí. Měla perfektně zmapované všechny možné obchody a krámky po celé Praze a několikrát do týdne se vydávala na své zásobovací mise. Pro maso na Pavlák, pro zeleninu na Tylák, pivo zásadně jen z Gastronomu a pečivo z pekárny na Proseku. Tehdy jsem její počínání sledovala tak trochu s despektem a její nákupní bláznovství mi připadalo až směšné.
Co bych dnes dala za to, kdybych měla tu samou možnost jako ona tehdy. Neboť ať bylo její šílenství humorné, či ne, úlovky, které posléze nosila domů, stály vždycky za to. Maso bylo krásně libové, zelenina jako malovaná a navíc skutečně chutnala tak, jak člověk od daného druhu očekával.
Dnes je to úplně jinak. Regály všech možných obchodů se pod širokou nabídkou jen prohýbají a můžeme si koupit v podstatě kdykoli cokoli, avšak alespoň já z toho moc velkou radost nemám. Mnohem radši bych si rajče dopřála jen v létě, kdy je jeho sezóna, protože bych věděla, že bude chutnat jako rajče. Ta současná, která se dají nakoupit, mají totiž do poctivé rajčatové chuti hodně daleko. Když je člověk jí, žvýká v podstatě jen jakousi nevýraznou hmotu, která se barvou, tvarem a konzistencí jako rajče tváří.
A tak je to téměř se vším. Obchody jsou plné, výběr široký, útok na naše peněženky velký. A mnoho potravin – a nejen ovoce a zeleniny – je na tom s chutí poměrně na štíru. Když už člověk objeví něco, co mu chutná, může se téměř stoprocentně spolehnout, že dříve či později se výrobce vytasí s nějakou inovací, která z vaší oblíbené lahůdky udělá jen další ušlý kousek, po kterém už ani neštěknete.
A tak mi začíná být docela líto, že už dneska neplatí „zelenina z Tyláku a maso z Pavláku“. Všechno, co potřebuji, nakoupím v podstatě v jednom obchodě a je úplně jedno, ve kterém. Všude je to stejné, sterilní, rychlené, bez barvy, bez chuti, bez zápachu.
Jaké jsou vaše zkušenosti se současným nakupováním a hlavně s chutí ovoce a zeleniny či dalších výrobků? Jste spokojeni? Máte nějaké své osvědčené krámky a tržnice, kde seženete zaručeně kvalitní a poctivé potraviny?
16.7.2010 Rubrika: Život a vztahy | Komentářů 54 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vypadá jako rajče, tváří se jako rajče a chutná jako umělá hmota
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Holky souhlas. Farmářské trhy jsou perfektní. Strašně ráda tam nakupuju, protože pak opravdu vím co jím. Chodím pravidelně v Praze na farmářské trhy https://ceskyfarmarskytrh.cz/ Mají tam krásnou a čerstvou zeleninu.
Ani ty tržnice nejsou všespasitelné....pokud člověk nedostane echo od koho si tam vybrat. Ale v sezóně tam určitě mají lepší jahody, třešně i rajské nebo jabkla. V supermarketech je to bohužel hrůza. Dobrá jablka (ne rajská)jsem naposledy koupila čirou náhodou od Vietnamce. Stála sice asi 70 Kč za kilo, ale byla vynikající. Ono taky jak to může být čerstvé, když to od utrhnutí musí přežít cestu, sklady a pak teprve, řádně prochlazené a zastaralé, to dají na pulty.
Tedy rajčata už dlouho nechutnají nijak .... hmota bez vůně rajčat. Čím to je ?
Sklízejí to zelené? Mrkev brzy uschne... zelenina je prostě divná :-(
Zase se obnovují tržnice, kde budou malopěstitelé prodávat zeleninu a ovoce ze zahrádek. Na to se těším tam koupím i čerstvý kopr např. ..... Meryl: když ti nechutná "umělý rajče" tak si ho nekupuj
dadka: A pozor, moje kolegyně tvrdí, že i ocet neoctuje
Mně to zase tak strašné nepřipadá. Letošní jahody voněly jako jahody, byly sladké, meloun taky, banány, když doma přezrají, tak voní po celém bytě, dušené papriky taky,,rajčátka kupuji jen cherry.
Klidně si v létě udělám instantní polévku ze sáčku a netrýzním se éčky.A že sůl nesolí a cukr nesladí...to už je přehnané.
Bellana: já ujíždím na želatinových sladkostech.Ale hadi nebo žužu mého dětství vysoce ční i nad haribem.V Rakousku si kupuji půlkilový pytlík směsky, která jediná mi chutná,hlavně je tam minimum kolových lahviček. Bohužel do ČR se nevozí, tady by to zákazníci nezaplatili.
ijaku: už ano
1234-5: Sůl solí, cukr sladí, některá mouka je dobrá a některá ne, pivo má univerzální kvalitu, pasterizovanou, ale lepší je nepasterizované. Výběr je velký, ale čerstvý jogurt z mlékárny za rohem a ty želatinové blafy, to se prostě nedá srovnat. Jenže želatinové blafy lidi kupují, protože jsou levné a mají dlouhou trvanlivost, zatímco ten čerstvý jogurt byl třetí den nahořklý a pátý den na vyhození. Taky risk pro obchodníka. Salát z pole a salát z hydroponie, to se prostě nedá chutí srovnat. Co je nepochybně lepší, je kosmetika, mýdla, šampóny, zubní pasty, prací prostředky. Ale jídlo ne. I ty cukrovinky se zhoršily, jsou přeslazené. A to říkám jako sladkomilka.
a všimly/i jste si, že i sůl nesolí a cukr nesladí ???? je to nějak jinak zpracováno nebo co. prostě hnus velebnosti.
Kočkomilka: Ty cherry rajčátka od Lídlu jsem taky brala. A výborné jsou od nich aji ty obří masité, kupuju je v zimě
Ceske zkusenosti ze supermarketu - Ovoce nic moc, ale jogurty uzasne o moc lepsi nez nase (tady jsou slizke a prekyselene), ja se po nich mohla v Cechach utlouct, a taky pribinaky. Veka Rustikal z Globusu je uzasna a kovarsky chleb taky. Ovoce a zeleninu jsme vetsinou kupovali na trhu v Kauflandu mne na to presla chut. U nas to neni zadny zazrak, ale ovoce a zelenina prece jenom neni nejhorsi. Jenom ty rajcata, ale jak tu uz nekdo psal, kdyz jsou podtrzeny, nebo pestovany hydroponicky, tak nemaji ani sanci tu chut dostat.
Tak tohle je asi výhoda maloměsta/vesnice. Pečivo od místního pekaře, mnohdy ještě teplé. Maso z biochovů za cenu běžného masa, ... zeleninu z vlastní zahrády, ...
Zajímavý článek je tu
http://instinkt.tyden.cz/rubriky/tema/popelnice-evropy_24549.html
se zeleninou a ovocem zadne problemy nemame , nebot na SICILII nam roste vsechno a porad
a ty cherry rajcatka se pestuji od naseho mesta kousek a vozi se asi po cele EVROPE :-)
Kočkomilka: Jen malá technická: ty nečteš vzkazy?