Sekaná z papíru nebo menu v restauraci? Kde obědváte?
![Sekaná z papíru nebo menu v restauraci? Kde obědváte?](data/USR_040_2011/sekanaA(1).jpg)
„Deset deka sekané a patnáct vlašského salátu, prosím.“ To byl můj nejčastější oběd v době dávno minulé, kdy jsem jako mladé děvče prodávala v knihkupectví. Možnost stravování v závodní jídelně jsme neměly, a tak jsme byly odkázány na sousední obchod a jeho oddělení lahůdek.
V době kolem oběda se všechny kolegyně postupně vystřídaly a u stolu, kde bylo povolené jíst, všechny do jedné rozbalovaly z papíru onu sekanou a salát, občas salám a housku, a když bylo těsně po výplatě, rozšouply jsme se čtvrtkou grilovaného kuřete.
Když pak v protějším hotelu otevřeli v přízemí něco jako lepší bufet s teplým a hlavně cenově dostupným jídlem, trávily jsme třicet minut povolených na oběd tam. Zpočátku jsme byly nadšené. Po salátech, salámech a sekaných to byla změna více než příjemná. Bohužel jen do doby, kdy jsme zjistily, že jsou na výběr s železnou pavidelností stále jedna a táž jídla. Svíčková, knedlo vepřo zelo, kaše s karbanátkem, čočka s uzeným a ovocné knedlíky nám po pár týdnech už pěkně lezly krkem. Pokorně jsme se tedy vrátily do sousedního lahůdkářství pro svých patnáct deka vlašáku a na svíčkovou zašly jen občas.
Mí rodiče měli v té době možnost obědvat v závodní jídelně, kde byla na výběr vždy dvě jídla. Týden dopředu však museli podle naplánovaného jídelníčku ohlásit, které z jídel si z nabídky vybírají.
V devadesátých letech jsem nastoupila do jednoho velkého státního podniku, kde jsem několik prvních mesíců zažila ještě klasický socialistický bufet s párky a sekanou, brzy však nastala změna jménem Eurest. Čistota, jídlo na úrovni, výběr jak z hotovek, tak z minutek, saláty formou švédského stolu, zákusky. Cenově to bylo sice poněkud výše než saláty se sekanou, ale podnik přispíval jakousi částkou, takže se to dalo jakž takž unést. Jenže po nějaké době začala úroveň upadat, na talíři člověku občas přistála ztvrdlá rýže z minulého dne, brambory a kaše se staly nepoživatelnými... Jen zákusky si zachovaly svou úroveň, a tak jsem si po mnohdy nevydařeném obědě všichni spravovali chuť nějakou tou sladkou tečkou.
Dnes nabízí spousta restaurací tzv. polední menu, kdy se dá za přijatelnou cenu slušně poobědvat, takže ani ti, kteří nemají možnost závodního stravování, nemusejí zůstat odkázáni na nejbližší lahůdkářství. Přesto je dost profesí, kde si lidé mohou o jídle servírovaném až pod nos nechat zdát a nosí si stravu na celý den z domova.
A co vy? Kde se stravujete v pracovní dny? V závodní jídelně, sousedním lahůdkářství, nebo chodíte do restaurace na polední menu? Jste tak spokojeni, nebo byste si představovali něco jiného?
18.9.2012 Rubrika: Život a vztahy | Komentářů 31 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Sekaná z papíru nebo menu v restauraci? Kde obědváte?
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.![Jagea](data/USR_001_USR_IMAGES/iko_dis.jpg)
Mám raději sekanou z masa než z papíru.
PEGG: Ne, chutě zůstaly, takový hnus jako dneska to opravdu dřív nebyl.
![PEGG](data/USR_001_USR_IMAGES/SLUNECNICE(2).jpeg)
Náhodou, dřív byl vlašák pochoutka. Buď se mi změnily chutě nebo je to opravdu takový hnus, jakým se mi ten dnešní jeví. Ani nemůžu říct, co mi připomíná.
![kubikm](data/USR_001_USR_IMAGES/muj_pes_ze_zeny_optim.gif)
dovolím si sem vložit gramatické okénko
když já chodila do školy, tak
sekaná z papíru...znamenala vyrobená z papíru
sekaná s papíru = sekaná ležela na papíru...
vím, že to je nyní tak správně, ale nelogicky
takže sekanou s papíru, 5 dkg salátu a jedno mlíčko za 1,50
to bylo také moje...
![YXH](data/USR_001_USR_IMAGES/alberta_flag.jpg)
orinka: Vydis jak bylo jednoduche zabezpecit pravidelnou stolici zadne jogurty s projimadly, Metamucil ci jine "rozpustne" vlakniny. A urcite to bylo lacinejsi. Ale nejspis bych to tipla na tu sodovku. Jednou jsme byli na zavodni dovolene a tam meli mrkvovou limonadu a pak nejakou zelenou co barvou pripominala fridex. Skoro vsechny deti dostaly uplavici. Dospelaci ne, protoze to nepili, ti pili pivo.
Pentlička: já milovala ruské vajíčko a k tomu žlutozelenou sodovku Flora. A dva rohlíky. Pravidelně jsem se z toho pak po...
Teda takový blafy jako vlašák z papíru jsem nejedla ani za hlubokého socíku!
Tak nějak jsem měla vždycky pocit, že je to šíleně nezdravé a ani mi to dvakrát nechutnalo. Ale já jsem měla štěstí, že u nás byla vždy v práci jídelna, a i když tam nevařili zrovna lahůdky z královské kuchyně, furt to bylo lepší, než hnusy z bufáče.
Teď máme taky jídelnu, tři jídla za 18,- Kč a 1 výběr za 30,-, vaří výborně, pestře a dost zdravě. Jsem opravdu spokojená. Ale přesto se najde dost lidí, kterým to neleze a živí se tak všelijak. Nechápu - za 18,- Kč se rozhodně nemůžou na ulici tolik najíst a ani tak kvalitně.
![YXH](data/USR_001_USR_IMAGES/alberta_flag.jpg)
Vlasak z papiru je krasna nostalgie, a karbanatky v bufetu taky. Nekdy byly k obedu rakvicky, nekdy venecky proste na co byla chut. To jsem byla mlada a bylo mi fuk co jim. Ted mi to je taky jedno, ale ten vek a zaludek obcas nespolupracuje.
Za totace kdyz jsem chodila do skoly, byl to bufet a lahudkarstvi, v praci jsem jedla v zavodce, a docela se to dalo jist. Nebylo to jako od maminky, ale k jidlu to bylo.
Ted mam bezne prestavku 20 minut a nosim si z domova na co mam chut.
Kdyz delam za sefku, mam 1 hodinu na obed a vetsinou jim v praci, je tam velika jidelna a kuchyne, kde vari pro nase babicky a dedecky, a my tam mame slevu na jidlo. Jidlo je docela dobre, mame bufetovy styl, tak si muzu vzit na co mam chut. Jenom zakusky nejsou jako ty u nas
dadka: a nedělá vám to špatně na váhu? Podle toho, co čtu, tak nejvíc jíte na noc. Tohle dělá můj syn a má chudák kila navíc, nemá čas se najíst v práci.
Málokdy jsem chodila na oběd...i když jsem měla možnost. Ráno nesnídám, svačím tak kolem jedenácté a protože manžel nikdy na obědy nechodí, vařím každý den. Najíme se spolu doma.
r1911: To je ale docela hrozné. Jak si to vaše vedení tedy představuje? Že máte celou pracovní dobu držet hladovku? My taky nemáme vymezené prostory na jídlo, tak jíme u počítačů. Jí tak i vedení, protože ani ono nechce hladovět
Lidi zvenku sem taky chodí..... ještě si nikdo nestěžoval, ale i kdyby, tak co s tím, že jo. Hladovějící člověk toho v práci stejně moc neudělá......
![r1911](data/USR_001_USR_IMAGES/r1911.jpg)
Jenže to, že se jí v kanceláři, vadí vedení. Nemluvě o tom, když se tam v mikrovlnce něco ohřívá a je to o to víc cítit, ta vůně/pach je často cítit třeba celé odpoledne. A vadí skutečnost, že tam může přijít veřejnost, když si tam člověk rozloží jídlo, že to působí nevhodně. Ale jak říkám, tím že jsme v centru, tak nám prostě žádný vymezený prostor, kde by se dalo sníst si něco z domova, vymezovat nebudou.
Není to lehké, když není jídelna a do restaurací v okolí se to za půl hodiny nestíhá a navíc jsou dost drahé..... Takže když si doma neuvařím (což je dost často, v létě například skoro nevařím), musím se spokojit s něčím jednoduchým, jako je rohlík s lučinou, kuskus s tuňákem nebo zeleninový salát z lahůdek na rohu Nic moc a člověk má zas brzy hlad
Teď se ochladilo, tak zase začneme doma vyvářet do zásoby.
r1911: No jo, sice to cítit je, ale co s tím - přece nebudou lidi v práci hlady U nás si skoro každý nosí uvařené jídlo z domova. Když si to kolem poledne všichni dají postupně ohřát do mikrovlnky, která je tady jediná, je to tu jako někde v hospodě, kde vaří hodně jídel a každé úplně jiné
Jedna kolegyně si navíc libuje v česneku. Ale mně to nevadí. To je věc, která se musí brát, jak je. Přece kvůli tomu lidi nebudou jíst namazané housky, aby neuráželi něčí nos
![Jagea](data/USR_001_USR_IMAGES/iko_dis.jpg)
orinka: 18.9.2012 8:23 - přesně tak a aspoň vím, co jím.
![Linda](data/USR_001_USR_IMAGES/T(37).jpg)
Dala bych si sekanou z papiru , takovou se maji v Globusu v housce
clovek doma neudela
![sharon](data/USR_001_USR_IMAGES/43(35).gif)
já chodila většinou do závodních jídelen a chutnalo mi , nejsem vybíravá a vím moc dobře co taková příprava oběda obnáší.....
v práci jsem říkávala že oběd je nejlepší chvíle z pracovního dne, dokonce jednu z vývařoven vedl rom s hotelovou školou a ti vařili bezkonkurečně....