Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Chytili jsme lososa aneb Ryba, která by neměla chybět na vašem talíři

Chytili jsme lososa aneb Ryba, která by neměla chybět na všem talíři

Ryby by na našem jídelníčku měly mít své stálé místo. Pravda, jsou lidé, kteří je zrovna nemusí, ale většina z nás si na nějaké té rybce ráda pochutná. Mezi jedny z nejoblíbenějších patří losos. Oslovili jsme majitele internetového obchodu www.erybarna.cz pana Jana Vondráčka, aby našim čtenářkám řekl o lososovi několik zajímavostí. A pokud patříte k milovníkům této vynikající ryby i vy, můžete se zapojit do soutěže a vyhrát kilové balení plné lososa.

Jaký je původ lososa, kterého nabízíte?

Původ našeho uzeného lososa je z Atlantického moře. Lososi se chovají na farmách v Norsku nebo Skotsku, kde se chytají na volném moři do sítí. Obecně je nazýváme „divocí, volně žijící lososi“.Mnoho farmářů chová lososy také na východním pobřeží Kanady převážně v zátoce Fundy.

Mají tyto uzené ryby kosti?

Každá  ryba má kosti, ale při tepelné úpravě se kosti rozpečou (rozpadnou). Lidé jsou mystifikovaní tím, že český kapr má mnoho kostí, ale po jednoduché úpravě se i těchto kostí zbavíte.

Jaké se vyrábí uzený losos?

K výrobě uzeného lososa se používá losos obecný (Atlantic Salmon) a to pouze čerstvý z BIO farem ve Skotsku. Celý losos se vyfiletuje na dvě půlky a strojově se odstraní část obsahu kostí. Poté se vloží do udící místnosti a při pozvolném proudění studeného kouře se udí do stanovené kvality. Po vychladnutí se uzené lososové filety strojově prořezávají na tenké plátky pod úhlem 21 % a zarovnávají do požadovaného rozměru. Potom se už jen vakuují a exportují k zákazníkovi. U těchto lososů je nižší obsah tuku a vede k tomu, že bio losos má výjimečnou chuť, vůni a strukturu masa.

Jaké jsou úpravy uzených lososů na trhu?

Nejvíce se na trhu vyskytuje losos uzený ve studeném kouři na bukovém dřevě. Tento losos je nakrájený na velmi jemné plátky a celý je pak zabalen ve vakuu. Losos má velmi jemnou chuť a vůni. Ideální na chlebíčky, obložené mísy, saláty a předkrmy.

Můžete nám doporučit, jak si vychutnat uzeného lososa?

Doporučujeme vám volně uzeného lososa s kapary, pokapaného citronem a lehce posypaného koprem. Kopr můžete použít čerstvý nebo sušený. K tomu doporučujeme tmavou bagetu potřenou česnekovým máslem, kterou na chvilku necháte opéct v troubě. Je to výtečné.

Jakou trvanlivost má uzený losos?

Stanovená norma trvanlivosti od zpracování do spotřeby je jeden měsíc. Po otevření vám doporučujeme maximálně do čtyř dnů potravinu zkonzumovat.

Kde si můžeme uzené lososa koupit a kolik stojí?

Uzeného lososa si můžete objednat na www.erybarna.cz  ve dvou velikostech . Menší balení je 500 g a větší je 1 kg a cena se pohybuje okolo 50 Kč/za 100 g.

Redakce


17.3.2010   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 35   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Chytili jsme lososa aneb Ryba, která by neměla chybět na vašem talíři

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-35
r1911
r1911 - 17.3.2010 7:25

ryby nejím smajlik - 66

 
sharon
sharon - 17.3.2010 7:22

mám ráda všechny ryby v jakékoli úpravě i sardinky v plechu, dělám často rybí pomazánky.......smajlik - 57

 
Bridgetj
Bridgetj - 17.3.2010 7:18

Taky miluju lososa. A vůbec ryby - pangasius, makrela, treska, .... už mám hlad.

 
YXH
YXH - 17.3.2010 4:37

Bilou veku potrit lucinou nebo syrem Buko, na to platek lososa, kapary a trochu jemne nasekane cibulky... to je bezva

 
dadka
dadka - 17.3.2010 2:00

Miluju uzeného lososa, je to mňamka.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-35
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77260.
    Archiv anket.