Co nesmí chybět na vašem svátečním stole? Napište recept a vyhrajte.
Ke sváteční vánoční tabuli patří především tradiční pokrmy, které jsme zdědili po celých generacích našich předků. Bramborový salát, rybí polévka, smažený kapr, houbový kuba...
Každá rodina však dodržuje i své vlastní tradice, vybudované na konkrétních chutích svých členů. Je tedy jasné, že i když večeře probíhá všude velice podobně, v drobných detailech se menu na vánočním stole liší.
Štědrý den u nás začíná snídaní, u které nechybí vánočka. Buď ji sama upeču, když se mi chce, anebo koupím hotovou. Myslím, že letos se mi nejspíš bude chtít ji koupit, ačkoli jak to nakonec dopadne, poznám až podle toho, jak se třiadvacátého probudím. Může se stát, že sotva otevřu oči, budu mít neodbytné nutkání zadělat těsto a plést z něj copánky.
Rybí polévku u nás nikdo nejí, proto místo ní každoročně vařím poctivou domácí hovězí s játrovými knedlíčky. Tu jíme k obědu, druhý chod se v poledne nekoná, aby nám do večeře, kdy je tradiční salát s kaprem a řízky, pořádně vytrávilo. Jako malá holka jsem celý den povinně hladověla, abych viděla zlaté prasátko, a vzpomínám si, že ten celodenní půst mi Štědrý den kazil. Takže sotva jsem se osamostatnila, tuto tradici jsem bez větších výčitek svědomí opustila.
O svátcích to pak máme celkem jednoduché: jeden den navštívíme i s dcerami mé rodiče, kde je k obědu svíčková nebo pečená krůta s knedlíkem a zelím, druhý den pak doma dojíždíme zbytky od štědrovečerní večeře. Nevím jak vy, ale já nikdy neudělám bramborového salátu přiměřené množství. Ať se snažím sebevíc, vždycky je nakonec vrchovatě naplněná ta největší mísa, kterou mám ještě po babičce.
Jak je to s vánočním menu u vás? Máte tradiční rodinný recept na nějakou pochoutku, bez níž by vaše Vánoce nebyly úplné? Podělte se o ni, recept klidně napište i přímo pod článek. Já bohužel žádný originální vánoční recept nemám, takže se ráda nechám inspirovat. Pro tři účastnice diskuse tu máme připravené pěkné dárky.
22.12.2008 Rubrika: Náš domov | Komentářů 45 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Co nesmí chybět na vašem svátečním stole? Napište recept a vyhrajte.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Jelikož u nás moc nefrčí kapří řízky a hoši si dají raději kuřecí, tak na vánoce děláme alespoň makového kapříka s marcipánem: těsto:1 hrnek polohr. mouky, 1 hrnek celého máku, 1 hrnek cukru, prášek do pečiva, 5 vajec. Vše smíchat, upéct v kapří formě a po vychladnutí polít čokoládovou polevou a nahoře nazdobit nazeleno nabarveným marcipánem. Vydrží prý dlouho neokoralý, ale bohužel ne u nás. M.
oprava-Pudinkové cukroví
Pudinkvé cukroví-
300g pol.mouky,250g cukru,250 g Hery,2 celá vejce a 5 pudinků-u nás malinových.
Vše se smíchá a tvarují se rohlíčky a podobně,u nás se to tlačí přes mlýnek a strojek.Péct na 170°C asi 8 minut
Tak u nás nesmí chybět cukroví-nejraději máme burizonové kuličky.
Rozpustíme půl kostky 100% tuku do něj přidáme 3 pytlíky mléčných karamel a mícháme dokud se neroztaví.Do směsi vsypeme 1 balíček bílých burizonů,a dle chuti sušené ovoce,kokos,ořechy,mandle,hrozinky a umícháme tuhou hmotu.Z té děláme ještě za tepla kuličky a necháme je na alobalu schladnout
Buchtičky s mákem ,spařené ve vodě,namočené v medu a obalené v umletém perníku.........k tomu dobrá káva nebo čajík.....HEZKÉ SVÁTKY
Recept.Na naš em stole nesmí chybět kapr v kabátku.Kapra obalím v bílku s mlékem,v žitné mouce a na konec v otrubách ,může se obalit i místo otrub v kukuříčných lupínkach.
sharon: hezké vánoce
monja: dyť já vím.....buď ráda, že je máš....já už nemám žádnou
My si po tradiční večeři u stromečku dáváme bouli - ovocnou, mírně alkoholovou ( kompotované ovoce, trochu rumu, šumivé víno a dolít sifonem, led, skleničky namočit horním okrajem do šťávy a zapíchnout do písk. cukru - udělá se krásná sněhová krusta) - už se těším. Pro děti ji děláme z Rychlých špuntů a navoníme rumovou trestí.
U nás je ke snídani vánočka, k obědu je něco lehkého jen tak aby jsme zastili žalůdek do večeře. A k večeři máme tradiční rybí polévku s opečeným rohlíkem a smažený kapr a kopcem bramborového salátu. Po večeři si dáváme vždy pivo na trávení a pak se jde ke stromečku. A až nám sedne tak si dáváme ovocný salat, ten na štědrý den nesmí chybět.
Drzhý den jdeme na oběd k mým rodičům kde máme pečenou kachnu se zelím a s klnedlíkama, samozžejmě že předtím nesmí chybět pořádná nudlová polévka.
U nás se dělává Hubař
10 rohlíků nakrájíme na kolečka, přidáme dvě hrstě povařených hub i s vodou,dále kmín a sůl, trochu mléka, 3 celá vejce, 1 hrnek hrubé krupice, česnek dle chuti, 3 lžíce rozpuštěného másla. Toto se orzprostře na plech a dozlatova upeče. Je to dobré i studené.
Jinak houbový kuba, rybí polévka, bramborový salát, smažený kapr, vinná klobása, aperetiv cinzano - to ale večer. Pak pivko dle chuti rodinky, cukroví ...
U nás vítězí klasika: polévka kapří, bramborový salát a smažené řízky z kapra. Ale mám rodinný recept na skvělou vánočku, tu pekla už moje maminka i její maminka - tady je:
1 kg polohrubé mouky, 2 kostky droždí, 6 žloutků, 20 dkg másla, 20 dkg cukru, 4- 5 lžic rumu, smetana na vaření podle potřeby. Dále rozinky, mandle.
Těsto zpracovat s vykynutým kváskem, ale potom ručně převalovat na vále až 20 minut (jako na chléb ). Pak dát na teplé místo kynout, po vykynutí jemně převálet a dát znovu kynout, opakujeme ještě jednou. Přidám rozinky a mandle nakrájené na plátky. Pak pletu z 9 pramenů vánočku, kdo chce menší uplete dvě. Nechám na plechu ještě asi 20 minut kynout, potřu rozšlehaným vajíčkem s trochou cukru- vánočka je pěkně zlatá.- a pokladu půlkami mandlí kolem dokola. Peču při 120 st. hodinu.
sharon: ale jdi ty - matka je moje maminka a babka je moje extchyně, zvyk je železná košile a není v tom nic ošklivého
u nás se dědí recept na Černou omáčku
dám vařit maso - já kuřecí, k tomu přidám mrkev celer, petržel jako do polévky, 5 kuliček nového koření a celého pepře a 2 bobkové listy, samozřejmně osolím. Když je maso uvařené tak ho vyndám a omáčku zahustím strouhaným perníkem a přidám několik lžic švestkových povidel. Nakonec tam vložím uvařené maso, asi po 10 dkg - rozinek, pokrájených sušených švestek a oloupaných spařených mandlích. Nechám nejméně jeden den pěkně rozležet a pak všechno sníme s knedlíkama. Salát s řízkama máme až druhý den.
monja: takys mohla napsat "maminky".....