Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Vystresované kravičky

Vystresované kravičky

Začnu trochu ze široka. Moje máma vaří skvělou rajskou omáčku, celá rodina ji miluje. Když jsem si pořídila vlastní kuchyň a začala v ní úřadovat, rajská byla jedno z prvních jídel, která jsem se pokoušela uvařit. A pěkně poctivě, žádné masoxy a podobné glutamátové fujtajbly, to mi nesmělo přes práh! Udělala jsem hovězí vývar a použila ho na omáčku. Zkoušela jsem spoustu variant a postupů, ale pořád to nebylo ono. Rajda nebyla jako od maminky. Jednou jsem dost spěchala, a tak jsem se rozhodla udělat výjimku. Pro jednou se nic nestane, když tam ten masox frknu. A ejhle! To bylo ono! Ta báječná chuť rajské omáčky mé mámy byla způsobena jednou malou kostkou masoxu!

Byl to šok. Chvíli jsem si připadala jako v té anekdotě, kdy se novomanželka snažila svému miláčkovi připravit krupičnou kaši, kterou zbožňoval. Vařila ji na několik způsobů, hledala v kuchařkách, experimentovala, on ji vždy snědl, chvíli mlčel a pak posmutněle oznámil, že dobrý, ale není taková, jako ji dělávala maminka. Novomanželka propadala pomalu zoufalství. Pak jednou od vaření odběhla, krupičná kaše se připálila a byla plná žmolků. Se slzami v očích ji nesla manželovi, ten ochutnal, rozzářil se a nadšeně povídá: "Přesně takovou dělá maminka!"

Dobře, rozhodla jsem se vzít masox na milost. A šla jsem koupit bezglutamátový, aby si na té skvělé omáčce kravičkymohly pochutnat i moje malé děti. Logickou úvahou jsem dospěla k názoru, že by takovou věc mohli mít v prodejně zdravé výživy, i vydala jsem se tam. Obchod zel prázdnotou, za pultem stála snad až příliš štíhlá paní prodavačka, která evidentně potřebovala zvednout náladu tabulkou velmi nezdravé čokolády. Našla jsem regál s bujóny, ale hovězí vývar jsem tam neobjevila. Pouze zeleninové a kuřecí kostky. Líná huba, holé neštěstí, i šla jsem se zeptat paní prodavačky: "Máte hovězí vývar v kostce? Masox bez glutamátu?" Paní na mě nevěřícně hleděla a pak prohlásila: "Ale my jsme ZDRAVÁ výživa. My takové věci vůbec nevedeme!" A protože měla při pohledu na mou prostorově výraznou postavu evidentně pocit, že mně zdravá výživa nic neříká, dodala vysvětlení: "Kravičky my nejíme! Kravičky žijí moc dlouho a vstřebávají do sebe moc stresů! My jíme jenom kytičky, maximálně kuřátka."

Chvíli jsem na paní tupě zírala, pak mi před očima naskočily obrazy vystresovaných kraviček a, kaju se, nevím, jak se to mohlo stát, že se mi mezi ně připletla i postava paní prodavačky. Zdvořile jsem poděkovala a šla vedle do supermarketu, kde jsem zakoupila rovnou 3 balení masoxu bez glutamátu. Bez řečí a doporučení. Rajská bude!

Jak jste na tom vy? Jíte vystresované kravičky, nebo dáváte přednost nevystresovaným kytičkám a kuřátkům? Dbáte na zásady zdravé výživy a nakupujete v těchto prodejnách? A co masoxy a jiné polotovary? Máte je ve spížce?

talenka


19.1.2009   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 86   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Vystresované kravičky

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-75 | 76-86
lippia
lippia - 20.1.2009 18:56

smajlik - 68smajlik - 68smajlik - 68jo vystresované kravičky jíme, ale ne v kostce a je pravda že maminčina rajská chutnala jinak byla kostkovanásmajlik - 58polotovary nepoužívám, jíme zdravě dle vlastního uvážení smajlik - 98

paní prodavačce zřejmně papal ajen kuřátka plnáý hormonů a trošku jí to vlezlo do dutiny lebeční smajlik - 64

myslím, že nic se nemá přehánět, každý ať si jí co je mu libo, na " vaření šž" je nejvíc poznat jak dobré krmně přispívá ku spokojenosti a jestli si někdo vaří denně hrnkovou polívku a nebo pouze bio mrkev je čistě jeho osobní problém smajlik - 61smajlik - 61smajlik - 61

 
HelenaPa
HelenaPa - 19.1.2009 20:10

Nedočítám komentáře, tak nevím, jestli to tu už někdo nepsal.
Viděla jsem pořad o vaření, kde nějaký šéfkuchař říkal, že kuchaři dělají vývar z kostek, protože jen tak mají zaručeno, že chutná pokaždé stejně. Že někdy může být víc nebo míň aromatická zelenina, někdy maso šťavnatější,.... Prostě masox používají i profíci.

 
Hanča
Hanča - 19.1.2009 18:18

tak jelikož já jím svoje kravičky,které nejsou starší 2,5 roku a perfektně se o ně starám, nejsou vůbec stresované

 
Lalwen
Lalwen - 19.1.2009 16:31

Talenko, moc hezký článek, moc jsem se pobavila smajlik - 4.

tak my jíme nejen kytičky, kuřátka, krůty, ale taky prasátka a no kravičky moc ne, spíš tak jako na polívku, jinak ne. Nejsem na něj moc zvyklá nikdy jsme ho nekupovali a tak nějak mám zafixováno hovězí = tuhá podrážka.....smajlik - 68......

Jo a rajskou sice nesnáším (oba bráchové jí milujou a tak jí máma spolu s koprovkou dělala docela často....), ale já jí nikdy z nedělala ani z masa ani z masoxu, u nás se dělá rajská stejně jako koprovka vždycky bez masa.

 
babkatapka
babkatapka - 19.1.2009 16:08

Vařím na co mám chuť, je pravda moc tuku nedávám, ale masox dávám , hovězí moc nekupuju, když tak jen přední na polívku, nebo kližku na guláš. Pravou svíčkovou jsem nejedla už víc jak 20 let, ale nechybí mě.
Občas si dám i polívku do hrnečku s těma báječnýma instatníma nudlama.A dneska mi tu voní škvarky, Bětuška pracujesmajlik - 77
Jím prakticky všechno a občas i hodně nezdravésmajlik - 26.
Ale víte co je v kuřatech? Nevíte. Víte co je v zelenině a bramborách? nevíte. To by člověk nemohl jíst skoro nic.
Ale je fakt, že nejím moc uzenin, mě totiž nechutnají. Párky, klobásky a pod. smajlik - 66 ale za to si koupím čajovku a moc si pochutnám, i když vím, že mi nebude 2x dobře, ale občas, proč nesmajlik - 57

 
Ota
Ota - 19.1.2009 15:27

sharon: 240 korun za 7 plátků nezní tak zle .....
Osobně jsem vlastně naposled jedl svíčkovou grilovanou v celku po argentinsku ... to se celé přineslo na prkně na stůl a mělo to výhodu v tom, že špičky byly well done( možná až trochu moc ale švagrová pomluvu odpustí) dál to šlo Rare až po medium rare ( tedy krásně růžové) a každý si mohl ukrojit co chtěl, zárověň v korýtkz kolem toho prkna byla stečená štáva z toho pečení a přidané různé mlsy od papriček po cibulky ....

 
Ch.Z. Kochanská
Ch.Z. Kochanská - 19.1.2009 15:19

jsobolikova: Fáráte do dolu, kácíte ručně stromy, lámete kámen nebo vykládáte vagóny s uhlím? smajlik - 6

 
catcat
catcat - 19.1.2009 15:02

jsem masožrout a pořádný biftek je pořádný biftek! Se spoustou zeleniny...smajlik - 57

 
jana224
jana224 - 19.1.2009 14:51

Já musím vyvařovat každý den.Hlavně aby bylo maso.
Pečené, knedlík ,zelí je na prvním místě.Pak omáčky
svíčková,houbová,na paprice a guláš.smajlik - 46
Masox používám skoro do všeho.smajlik - 62

 
Almega
Almega - 19.1.2009 14:21

Manžel je už asi 15 let vegetarián,já né,tak u nás je to kombinovaný,maso hodně sojový to jíme všichni,jinak kuřecí,krůtí,rybí,králík,mleté hovězí(svíčková),dá se to vždycky udělat pro něj i pro nás.Masox nepoužívám,jen zeleninový "blijón".A hodně zeleniny,kuskus,těstoviny a tak a k tomu omáčka bez masa.

 
sharon
sharon - 19.1.2009 14:13

illona: tak to já co se týká masa jsem v tý vodě až po uši....z masa vařím nejraději....smajlik - 47

 
sharon
sharon - 19.1.2009 14:12

Ota: no , já teď nakrájela 7 plátků z hovězího zadního a sežralo se 240kč jen to hvízdlo.....a svíčkovou (jako pravou) jsem nikdy nekoupila, aspoň co se pamatuju!

 
sharon
sharon - 19.1.2009 14:10

illona: prostě to byli lidičky jak lusk.....zelení a křivísmajlik - 64, ale ten chlap, ten byl na přeshubusmajlik - 81

 
illča
illča - 19.1.2009 14:04

Co se týká masa -jsem za vodou - mně nechutná! smajlik - 68 Jím je minimálně - 1-2x za měsíc.

 
Ota
Ota - 19.1.2009 14:00

sharon: jelikož jsem kupoval maso i za totáče tak se mi to tak strašný nezdá ... i když proti cenám v USA a poměru plat/cena tam to drahé je... jenže tam je děsně lacino ...
Před rokem 1989 - když si vzpomenu, že jsem bral 13 korun na hodinu čistého a kilo svíčkové pravé stálo 79 korun tak to byla pěkná drahota ....

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-75 | 76-86
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77260.
    Archiv anket.