Vystresované kravičky
Začnu trochu ze široka. Moje máma vaří skvělou rajskou omáčku, celá rodina ji miluje. Když jsem si pořídila vlastní kuchyň a začala v ní úřadovat, rajská byla jedno z prvních jídel, která jsem se pokoušela uvařit. A pěkně poctivě, žádné masoxy a podobné glutamátové fujtajbly, to mi nesmělo přes práh! Udělala jsem hovězí vývar a použila ho na omáčku. Zkoušela jsem spoustu variant a postupů, ale pořád to nebylo ono. Rajda nebyla jako od maminky. Jednou jsem dost spěchala, a tak jsem se rozhodla udělat výjimku. Pro jednou se nic nestane, když tam ten masox frknu. A ejhle! To bylo ono! Ta báječná chuť rajské omáčky mé mámy byla způsobena jednou malou kostkou masoxu!
Byl to šok. Chvíli jsem si připadala jako v té anekdotě, kdy se novomanželka snažila svému miláčkovi připravit krupičnou kaši, kterou zbožňoval. Vařila ji na několik způsobů, hledala v kuchařkách, experimentovala, on ji vždy snědl, chvíli mlčel a pak posmutněle oznámil, že dobrý, ale není taková, jako ji dělávala maminka. Novomanželka propadala pomalu zoufalství. Pak jednou od vaření odběhla, krupičná kaše se připálila a byla plná žmolků. Se slzami v očích ji nesla manželovi, ten ochutnal, rozzářil se a nadšeně povídá: "Přesně takovou dělá maminka!"
Dobře, rozhodla jsem se vzít masox na milost. A šla jsem koupit bezglutamátový, aby si na té skvělé omáčce mohly pochutnat i moje malé děti. Logickou úvahou jsem dospěla k názoru, že by takovou věc mohli mít v prodejně zdravé výživy, i vydala jsem se tam. Obchod zel prázdnotou, za pultem stála snad až příliš štíhlá paní prodavačka, která evidentně potřebovala zvednout náladu tabulkou velmi nezdravé čokolády. Našla jsem regál s bujóny, ale hovězí vývar jsem tam neobjevila. Pouze zeleninové a kuřecí kostky. Líná huba, holé neštěstí, i šla jsem se zeptat paní prodavačky: "Máte hovězí vývar v kostce? Masox bez glutamátu?" Paní na mě nevěřícně hleděla a pak prohlásila: "Ale my jsme ZDRAVÁ výživa. My takové věci vůbec nevedeme!" A protože měla při pohledu na mou prostorově výraznou postavu evidentně pocit, že mně zdravá výživa nic neříká, dodala vysvětlení: "Kravičky my nejíme! Kravičky žijí moc dlouho a vstřebávají do sebe moc stresů! My jíme jenom kytičky, maximálně kuřátka."
Chvíli jsem na paní tupě zírala, pak mi před očima naskočily obrazy vystresovaných kraviček a, kaju se, nevím, jak se to mohlo stát, že se mi mezi ně připletla i postava paní prodavačky. Zdvořile jsem poděkovala a šla vedle do supermarketu, kde jsem zakoupila rovnou 3 balení masoxu bez glutamátu. Bez řečí a doporučení. Rajská bude!
Jak jste na tom vy? Jíte vystresované kravičky, nebo dáváte přednost nevystresovaným kytičkám a kuřátkům? Dbáte na zásady zdravé výživy a nakupujete v těchto prodejnách? A co masoxy a jiné polotovary? Máte je ve spížce?
19.1.2009 Rubrika: Náš domov | Komentářů 86 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vystresované kravičky
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.jo vystresované kravičky jíme, ale ne v kostce a je pravda že maminčina rajská chutnala jinak byla kostkovanápolotovary nepoužívám, jíme zdravě dle vlastního uvážení
paní prodavačce zřejmně papal ajen kuřátka plnáý hormonů a trošku jí to vlezlo do dutiny lebeční
myslím, že nic se nemá přehánět, každý ať si jí co je mu libo, na " vaření šž" je nejvíc poznat jak dobré krmně přispívá ku spokojenosti a jestli si někdo vaří denně hrnkovou polívku a nebo pouze bio mrkev je čistě jeho osobní problém
Nedočítám komentáře, tak nevím, jestli to tu už někdo nepsal.
Viděla jsem pořad o vaření, kde nějaký šéfkuchař říkal, že kuchaři dělají vývar z kostek, protože jen tak mají zaručeno, že chutná pokaždé stejně. Že někdy může být víc nebo míň aromatická zelenina, někdy maso šťavnatější,.... Prostě masox používají i profíci.
tak jelikož já jím svoje kravičky,které nejsou starší 2,5 roku a perfektně se o ně starám, nejsou vůbec stresované
Talenko, moc hezký článek, moc jsem se pobavila .
tak my jíme nejen kytičky, kuřátka, krůty, ale taky prasátka a no kravičky moc ne, spíš tak jako na polívku, jinak ne. Nejsem na něj moc zvyklá nikdy jsme ho nekupovali a tak nějak mám zafixováno hovězí = tuhá podrážka...........
Jo a rajskou sice nesnáším (oba bráchové jí milujou a tak jí máma spolu s koprovkou dělala docela často....), ale já jí nikdy z nedělala ani z masa ani z masoxu, u nás se dělá rajská stejně jako koprovka vždycky bez masa.
Vařím na co mám chuť, je pravda moc tuku nedávám, ale masox dávám , hovězí moc nekupuju, když tak jen přední na polívku, nebo kližku na guláš. Pravou svíčkovou jsem nejedla už víc jak 20 let, ale nechybí mě.
Občas si dám i polívku do hrnečku s těma báječnýma instatníma nudlama.A dneska mi tu voní škvarky, Bětuška pracuje
Jím prakticky všechno a občas i hodně nezdravé.
Ale víte co je v kuřatech? Nevíte. Víte co je v zelenině a bramborách? nevíte. To by člověk nemohl jíst skoro nic.
Ale je fakt, že nejím moc uzenin, mě totiž nechutnají. Párky, klobásky a pod. ale za to si koupím čajovku a moc si pochutnám, i když vím, že mi nebude 2x dobře, ale občas, proč ne
sharon: 240 korun za 7 plátků nezní tak zle .....
Osobně jsem vlastně naposled jedl svíčkovou grilovanou v celku po argentinsku ... to se celé přineslo na prkně na stůl a mělo to výhodu v tom, že špičky byly well done( možná až trochu moc ale švagrová pomluvu odpustí) dál to šlo Rare až po medium rare ( tedy krásně růžové) a každý si mohl ukrojit co chtěl, zárověň v korýtkz kolem toho prkna byla stečená štáva z toho pečení a přidané různé mlsy od papriček po cibulky ....
jsobolikova: Fáráte do dolu, kácíte ručně stromy, lámete kámen nebo vykládáte vagóny s uhlím?
jsem masožrout a pořádný biftek je pořádný biftek! Se spoustou zeleniny...
Já musím vyvařovat každý den.Hlavně aby bylo maso.
Pečené, knedlík ,zelí je na prvním místě.Pak omáčky
svíčková,houbová,na paprice a guláš.
Masox používám skoro do všeho.
Manžel je už asi 15 let vegetarián,já né,tak u nás je to kombinovaný,maso hodně sojový to jíme všichni,jinak kuřecí,krůtí,rybí,králík,mleté hovězí(svíčková),dá se to vždycky udělat pro něj i pro nás.Masox nepoužívám,jen zeleninový "blijón".A hodně zeleniny,kuskus,těstoviny a tak a k tomu omáčka bez masa.
illona: tak to já co se týká masa jsem v tý vodě až po uši....z masa vařím nejraději....
Ota: no , já teď nakrájela 7 plátků z hovězího zadního a sežralo se 240kč jen to hvízdlo.....a svíčkovou (jako pravou) jsem nikdy nekoupila, aspoň co se pamatuju!
illona: prostě to byli lidičky jak lusk.....zelení a křiví, ale ten chlap, ten byl na přeshubu
Co se týká masa -jsem za vodou - mně nechutná! Jím je minimálně - 1-2x za měsíc.
sharon: jelikož jsem kupoval maso i za totáče tak se mi to tak strašný nezdá ... i když proti cenám v USA a poměru plat/cena tam to drahé je... jenže tam je děsně lacino ...
Před rokem 1989 - když si vzpomenu, že jsem bral 13 korun na hodinu čistého a kilo svíčkové pravé stálo 79 korun tak to byla pěkná drahota ....