Med jako lék
Med je hodnotná přírodní potravina vytvořená společenstvím včel ze sesbíraných sladkých šťáv květin (nektaru) či stromů (medovice). Tyto sladké šťávy včely přetvářejí, kombinují a obohacují svými specifickými látkami, ukládají a nechávají zrát v plástech. Med slouží včelám po celé zimní období jako potrava.
Včelí med obsahuje převážně monosacharidy (glukózu neboli cukr hroznový a fruktózu neboli cukr ovocný), v různém množství a poměru podle zdrojů včelí pastvy. Těchto jednoduchých cukrů organismus člověka téměř bezpracně a bez enzymatické zátěže využívá.
Druhy včelích medů
Rozlišujeme dva druhy medu: Květový (nektarový) a medovicový (zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva v míze dřevin). Název “med smíšený” je již věcí historie (obsahoval podíl jak květových, tak medovicových medů). Název med lesní je zavádějící, protože včely v lese nosí většinou nektar květový.
Květový med je přírodní koncentrát nektarů z květin rostlin. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky - rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky apod.
Med medovicový v porovnání s květovými medy obsahují více fruktózy a dextrinů, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků.
Mateří kašička
Mateří kašička je přírodním včelím produktem. Tuto látku produkují hltanové žlázy včel dělnic. Směsí krmí všechny včelí larvy (larvy dělnic jsou touto šťávou krmeny pouze do třetího dne, a proto se pohlavně nevyvinou) a později výhradně svou včelí matku (odtud název mateří kašička - včelí matka ji dostává během larválního vývoje a také po vylíhnutí). Včelí matka se dožívá až šesti let a vyniká obrovskou plodností. Tyto neobyčejné vlastnosti včelích matek jsou přisuzovány právě působení mateří kašičky. Mateří kašička obsahuje hlavně spektrum vitaminů skupiny B, H, kyselinu listovou, cholin, fosfolipidy, adenosin, volné aminokyseliny a bílkoviny.
Propolis – včelí tmel
Propolis je látka, která je včelami vytvářena téměř výlučně vně úlu z pryskyřic stromů a keřů. Včely jej hromadí na svých končetinách ve formě košíčků a vnáší do úlu. Používají jej jako stavební materiál na tmelení otvorů a dezinfekci prostor. Jeho význam nacházíme v medicíně, hlavně v lidovém léčitelství, pro jeho baktericidní a protivirový účinek. Taktéž má významnou úlohu v kosmetice, přídává se do pleťových krémů, mastí a masek. Pozor, v některých případech může vyvolat alergie.
Upozornění
Med nesmí být zahřátý na teplotu vyšší než 46°C, jinak ztrácí většinu vitaminů a enzymů, takový med je již nestravitelný a pro naše tělo bezcenný.
Veronika Beinhauerová
6.3.2009 Rubrika: Náš domov | Komentářů 16 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Med jako lék
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Já doma s medem i peču nebo s jeho pomocí sladím, jelikož mi to přijde jako mnohem zdravější alternativa. Kamarádka navíc s pomocí medu umí vytvořit skvělou masku na pleť. Manžel se již delší dobu věnuje správě jednoho úlu, takže medu máme více než dost. Na druhou stranu úly a doplňky k úlům nejsou zrovna nejlevnější, ale pro začátečníky tu jsou například tyto: https://www.vcest.cz/uly-a-doplnky-k-ulum_k20/ .
Hele, tak moje kámojda říká, že veškeré titanové nádobí, které si kdy kupovala, bylo pořízeno z https://www.zgastro.cz/3-titanove-nadobi . Tak se běž asi na jejich webové stránky podívat a třeba tě i něco zaujme. Já musím letět holky, vaří se mi gulášek.
Zkus se prosím zeptat kde ona takové titanové nádobí kupuje, dost by mě to zajímalo. Nejsem totiž přes to hledání na internetu vůbec dobrá, jsem neustále zaseklá v roce 1997. No nejsem nejmladší a tu novou technologii přenechávám vnoučatům.
Ahoj, no tak já teda na medu skoro vůbec nevařím, ale co mně třeba říkaly kamarádky, tak je důležité mít kvalitně vybavenou kuchyň, no vážně. Jakmile totiž nemáte třeba titanové nádobí, tak údajně s medem nemáte nic zkoušet. Zkusím se zeptat kamarádky.
Jak to máte vy s vařením? Zvládáte také přidávat třeba i med do nějakých omáček a nebo třeba při pečení žeber? Jsem totiž slyšela, že hodně lidí se toho medu při vaření bojí, aby se jim nesrazil. Má někdo z vás žen prosím osvědčené rady jak vařit aby se nic nepokazilo? Děkuji a přeji hezký den.
Tak pro mě je med hnus, smrdí mi a od mala ho nepozřu. Ani grilovaný křidýlka na medu jsem nemohla pozřít-blééé
TULI: to když vidím, tak se mě zmocňuje bledá závist.Jak já bych si dala různé medíky a musím si kupovat jakési medy z EU se zbytky tropického ovoce. No až se po druhé narodím, tak to bude na Sicilii, nebo někde na západ od Prahy, ale určitě ne v Česku
Med kupuju take od vcelaru- primo pod ETNOU, a maji mnoho druhu.
mam rada bud do caje nebo namazat na pecivo!
a od kasle je super eukaliptovy
- prodejna medu
dadka: ...né, a čím tedy píchá
medík mám ráda i do, každé ráno mám zelený čaj s medem a citronem...
Po medu mě pálí žáha, ale v období nemoci si ho taky dávám do čaje. Je prý dobrý i na otevřené rány, prý se rány rychle zacelí.
jednou jsem si udelala domaci medovou masku na tvar... opuchla jsem, naskocilo mi par pupenu, palila me cela tvar... od te doby medove masky nee... omezila jsem nakonec med jen na dobu, kdyz jsem nemocna a pridavam ho do caje... to mi dela dobre, dokonce v obdobi nemoci mivam na neho i chut... jinak ho moc nemusim...
dadka: sem si to predstavila
Med pouzivam jako ingredienci, na chlebu mi moc nechutna a pali me po nem zaha...ale na propolis nedam dopustit
Včelí med nemáme - za to máme pampeliškový. Prosím včelaři nebijte mě, nám pampelišák chutná
Med máme doma pořád, kupujeme ho od místního včelaře.
Mám nejraději ke snídani kávičku a celozrnný rohlíček s máslem a medem. Často také peču perník, do kterého med přidávám.
Med je mňamka