Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Zavařování. sušení... Až se nás zima zeptá.

Zavařování. sušení... Až se nás zima zeptá.

Srpen je nejen čas prázdnin a dětských radovánek, ale také doba, kdy na zahrádkách v sadech nebo alejích dozrává ovoce a z lesů se nosí košíky hub. Je čas zpracovávání.

Vždy je nutné zpracovávat plody čerstvé, bez plísní a škůdců. Zkušené hospodyňky už vědí, že stačí opravdu málo a jejich namáhavá práce přijde vniveč právě kvůli špatné kvalitě.

A jak že můžeme plody zpracovat?

Zavařování

Ovoce, zeleninu, houby, ale třeba i vejce můžeme uchovat zavařením. V rodinách se dědí osvědčené recepty na džemy, kompoty nebo třeba lahodné okurkové řezy.

Co je potřeba?

  • Sklenice – vždy čisté, zbavené nečistot.
  • Víčka – bez náznaků plísní, s nestrženým závitem
  • Celofán a gumičky – víčko můžeme v některém případě nahradit celofánem nebo voskovaným plátnem.
  • Přísady dle receptu – cukr, umělé sladidlo, ocet nebo konzervační přípravek by měly být vždy beze změn na obalu a rozhodně by neměly mít prošlé datum spotřeby.

Opravdu se nevyplatí ušetřit pár korun, koupit konzervační přípravek ve slevě a riskovat tím zmaření celé práce.

Sušení

Ovoce, zeleninu, houby ale i bylinky můžeme sušit. Výborným pomocníkem je sušička k tomuto určená, ale poslouží nám i plata se síťovinou nebo provázky a nitě. Nikdy nesušíme na prudkém slunci!

Usušené plody skladujeme v dózách, plátěných sáčcích nebo třeba papírových kornoutech. Vždy se ale vyhneme igelitovým sáčkům. I sebe líp usušené ovoce v igelitu plesniví.

Pozor, sušené plody také podléhají kazivosti, a je tudíž nutné provádět kontrolu.

Mražení

Omyté, okapané plody narovnáme na tácek a necháme zmrazit. Poté sesypeme do sáčku nebo krabičky a necháme v mrazničce až do spotřeby. Ovšem pozor! Již jednou rozmražené plody znovu nezmrazujeme. Je proto nutné počítat s tím, že při dlouhodobém výpadku elektřiny můžeme přijít o zmrazenou úrodu.

 

Další možností uchování je například nasolení (jde především o česnek).

 

Jak uchováváte ovoce a zeleninu vy? Máte s některým způsobem špatné zkušenosti? Využíváte kuchařek, nebo nedáte dopustit na osvědčené recepty a postupy?

kominice


5.8.2009   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 46   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Zavařování. sušení... Až se nás zima zeptá.

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-46
Janeckova4
Janeckova4 - 10.11.2023 6:36

Zavařováním v zavařovacím hrnci to je 100 a 1. Já jsem ze zavařovacího hrnce nadšená hlavně proto, že tak prostě naskládáte přes 20 sklenic na jednu várku, nastavíte teplotu a čas zavařování, a pak už se o nic nestaráte. Nemusíte regulovat a hlídat teplotu. Zavařování je i takhle samo o sobě kvalitnější pro potraviny. Mám doma zavařovací hrnec https://www.domo-elektro.cz/p/domo-do42324pc-zavarovaci-hrnec-elektricky-digitalni-smalt

 
Amaliekalova
Amaliekalova - 9.11.2023 20:02

Zavařování mě hodně baví. Mám hrnec po babičce na plotnu s teploměrem. Zajímalo by mě, zda máte zkušenost i se zavařovacím hrncem? Vyplatí se ho pořídit?

 
atsalv
atsalv - 16.8.2009 19:58

dadka: Dnes jde koupit vše, je jiná doba. Dříve se nedalo se nic koupit a taky nebyly mrazáky, tak se zavařovalo. Jablka do sklenic na štrůdl už taky nestrouháme, maximálně do mrazáku. Ale nikdy nám neskvasily. Možná, že jsi je měla málo napěchované. Jablka a švestky, to byla vždy tůtovka, ty se nikdy nekazily.smajlik - 26

 
monja
monja - 16.8.2009 12:52

smajlik - 98borůvky a meruňky v mrazáku, houby taky a okurky již deset let ve spíži - nikdo je nejí a nikdo je ani nevyhodí neb by to byla škodasmajlik - 20 marmošky od loňska od kámošky - ještě asi 5 sklínek to mám ještě na rok a za rok se možná vykydám a špajzku vykydám....smajlik - 72

 
sharon
sharon - 15.8.2009 23:29

barka: já když jsem mimo, tak blednusmajlik - 16smajlik - 27

 
Elen
Elen - 15.8.2009 23:25

Až se zima zeptá, budu mlčetsmajlik - 42

 
barka
barka - 15.8.2009 21:52

UVita: když je ovoce potopené v nálevu,
tak nezhnědne, jak je mimo, tak
ztmavne, mě to dělá taky.smajlik - 31

 
sharon
sharon - 15.8.2009 18:59

takže u nás právě : 8 skleniček višňový džem,15 skl.jahodový, 10 skl.švestková marmoška,.......to já , a manža dělal 17 sklenic hrušek, 25 sklenic čer.řepa, a čekají ho asi 4 dýně...smajlik - 16to bude dělat do vánoc.....smajlik - 27 kdo si hraje, nezlobísmajlik - 36

 
UVita
UVita - 5.8.2009 17:58

dadka: jak dlouho ty hrušky máčíš v citrónové vodě? Já je mám jen po dobu, než nachystám množství do sklenic. Ale mám s nimi velký problém. Nahoře je mám pak za čas nahnědlé. Zkažené to není, že by kvasily, ale jen hnědé. Četla jsem, že to není na závadu, ale mně to vadí. Totéž se mně dělá i u broskví. Co dělám špatně?
Já zavařuji a mrazím všechno, říkám si, že už ne, ale pak mně to nedá.

 
babkatapka
babkatapka - 5.8.2009 14:02

Já už nedělám nic takového a věříte že mi to jdesmajlik - 68smajlik - 68

 
Phoebe1
Phoebe1 - 5.8.2009 13:17

Děkuju mockrát za rady, holky, už jdu na ně... smajlik - 64

 
mariena
mariena - 5.8.2009 13:06

maxik: To poznáš,jsou pružné a neteče z nich šťáva,já je suším vypeckované.Jsou výbornésmajlik - 47

 
maxik
maxik - 5.8.2009 12:33

Phoebe1: já tedy zmražuji i švestky a myslím že pak na koláč stačí a nemám s nima problémy, jen je lepší zamrazit vypeckované, ale tvrdší švestky. Nedávej do mrazáku měkké, smajlik - 58

Mě by spíš zajímalo jak usušit švestky do zásobysmajlik - 26 Jak hodně bych je měla usušit v sušičcesmajlik - 63

 
sharon
sharon - 5.8.2009 12:02

JarkaP: aha, tak to já je nechala rozmrznou a to byl ten hnus....

 
Jarča*
Jarča* - 5.8.2009 11:57

Phoebe1: Já jsem je jednou mrazila, když jsme jich dostali hodně, ale musí být vypeckované, a na koláč i do knedlíků jsou dobré, ale musí se zabalovat částečně zmrzlé.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-46
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77231.
    Archiv anket.