Zavařování. sušení... Až se nás zima zeptá.
Srpen je nejen čas prázdnin a dětských radovánek, ale také doba, kdy na zahrádkách v sadech nebo alejích dozrává ovoce a z lesů se nosí košíky hub. Je čas zpracovávání.
Vždy je nutné zpracovávat plody čerstvé, bez plísní a škůdců. Zkušené hospodyňky už vědí, že stačí opravdu málo a jejich namáhavá práce přijde vniveč právě kvůli špatné kvalitě.
A jak že můžeme plody zpracovat?
Zavařování
Ovoce, zeleninu, houby, ale třeba i vejce můžeme uchovat zavařením. V rodinách se dědí osvědčené recepty na džemy, kompoty nebo třeba lahodné okurkové řezy.
Co je potřeba?
- Sklenice – vždy čisté, zbavené nečistot.
- Víčka – bez náznaků plísní, s nestrženým závitem
- Celofán a gumičky – víčko můžeme v některém případě nahradit celofánem nebo voskovaným plátnem.
- Přísady dle receptu – cukr, umělé sladidlo, ocet nebo konzervační přípravek by měly být vždy beze změn na obalu a rozhodně by neměly mít prošlé datum spotřeby.
Opravdu se nevyplatí ušetřit pár korun, koupit konzervační přípravek ve slevě a riskovat tím zmaření celé práce.
Sušení
Ovoce, zeleninu, houby ale i bylinky můžeme sušit. Výborným pomocníkem je sušička k tomuto určená, ale poslouží nám i plata se síťovinou nebo provázky a nitě. Nikdy nesušíme na prudkém slunci!
Usušené plody skladujeme v dózách, plátěných sáčcích nebo třeba papírových kornoutech. Vždy se ale vyhneme igelitovým sáčkům. I sebe líp usušené ovoce v igelitu plesniví.
Pozor, sušené plody také podléhají kazivosti, a je tudíž nutné provádět kontrolu.
Mražení
Omyté, okapané plody narovnáme na tácek a necháme zmrazit. Poté sesypeme do sáčku nebo krabičky a necháme v mrazničce až do spotřeby. Ovšem pozor! Již jednou rozmražené plody znovu nezmrazujeme. Je proto nutné počítat s tím, že při dlouhodobém výpadku elektřiny můžeme přijít o zmrazenou úrodu.
Další možností uchování je například nasolení (jde především o česnek).
Jak uchováváte ovoce a zeleninu vy? Máte s některým způsobem špatné zkušenosti? Využíváte kuchařek, nebo nedáte dopustit na osvědčené recepty a postupy?
5.8.2009 Rubrika: Náš domov | Komentářů 46 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Zavařování. sušení... Až se nás zima zeptá.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Zavařováním v zavařovacím hrnci to je 100 a 1. Já jsem ze zavařovacího hrnce nadšená hlavně proto, že tak prostě naskládáte přes 20 sklenic na jednu várku, nastavíte teplotu a čas zavařování, a pak už se o nic nestaráte. Nemusíte regulovat a hlídat teplotu. Zavařování je i takhle samo o sobě kvalitnější pro potraviny. Mám doma zavařovací hrnec https://www.domo-elektro.cz/p/domo-do42324pc-zavarovaci-hrnec-elektricky-digitalni-smalt
Zavařování mě hodně baví. Mám hrnec po babičce na plotnu s teploměrem. Zajímalo by mě, zda máte zkušenost i se zavařovacím hrncem? Vyplatí se ho pořídit?
dadka: Dnes jde koupit vše, je jiná doba. Dříve se nedalo se nic koupit a taky nebyly mrazáky, tak se zavařovalo. Jablka do sklenic na štrůdl už taky nestrouháme, maximálně do mrazáku. Ale nikdy nám neskvasily. Možná, že jsi je měla málo napěchované. Jablka a švestky, to byla vždy tůtovka, ty se nikdy nekazily.
borůvky a meruňky v mrazáku, houby taky a okurky již deset let ve spíži - nikdo je nejí a nikdo je ani nevyhodí neb by to byla škoda marmošky od loňska od kámošky - ještě asi 5 sklínek to mám ještě na rok a za rok se možná vykydám a špajzku vykydám....
barka: já když jsem mimo, tak blednu
Až se zima zeptá, budu mlčet
UVita: když je ovoce potopené v nálevu,
tak nezhnědne, jak je mimo, tak
ztmavne, mě to dělá taky.
takže u nás právě : 8 skleniček višňový džem,15 skl.jahodový, 10 skl.švestková marmoška,.......to já , a manža dělal 17 sklenic hrušek, 25 sklenic čer.řepa, a čekají ho asi 4 dýně...to bude dělat do vánoc..... kdo si hraje, nezlobí
dadka: jak dlouho ty hrušky máčíš v citrónové vodě? Já je mám jen po dobu, než nachystám množství do sklenic. Ale mám s nimi velký problém. Nahoře je mám pak za čas nahnědlé. Zkažené to není, že by kvasily, ale jen hnědé. Četla jsem, že to není na závadu, ale mně to vadí. Totéž se mně dělá i u broskví. Co dělám špatně?
Já zavařuji a mrazím všechno, říkám si, že už ne, ale pak mně to nedá.
Já už nedělám nic takového a věříte že mi to jde
Děkuju mockrát za rady, holky, už jdu na ně...
maxik: To poznáš,jsou pružné a neteče z nich šťáva,já je suším vypeckované.Jsou výborné
Phoebe1: já tedy zmražuji i švestky a myslím že pak na koláč stačí a nemám s nima problémy, jen je lepší zamrazit vypeckované, ale tvrdší švestky. Nedávej do mrazáku měkké,
Mě by spíš zajímalo jak usušit švestky do zásoby Jak hodně bych je měla usušit v sušičce
JarkaP: aha, tak to já je nechala rozmrznou a to byl ten hnus....
Phoebe1: Já jsem je jednou mrazila, když jsme jich dostali hodně, ale musí být vypeckované, a na koláč i do knedlíků jsou dobré, ale musí se zabalovat částečně zmrzlé.