Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Chutě a vůně našich regionů

Chutě a vůně našich regionů

Snad mi dáte za pravdu, že by bylo škoda zapomenout, na jakých dobrotách si pochutnávali naši předkové, ale i stále ještě pochutnávají současníci ze Slovácka. Recepty na manželstvo, kvakovou polévku či maltaše neleží na každém rohu a předávají se z generace na generaci. Jak podchytit tyto jedinečné a pro Slovácko typické pokrmy? O to se postarali v Městském informačním centru v Uherském Hradišti ve spolupráci s Regionem Slovácko v rámci projektu Chutě a vůně slovácké kuchyně. Ten byl vytvořen s cílem oživit bohatství stravování na Slovácku, jež upadá do zapomnění. Mgr. Markéta Macháčková a Mgr. Ivana Směšná, organizátorky projektu, chtějí shromáždit co největší počet receptů slovácké kuchyně a vybrat z nich ty tradiční, které by reprezentovaly tuto jedinečnou gastronomii.  

I konala se soutěžslovacky talir

Během letního období obě dámy vyhlásily soutěž na podporu sběru receptů. Jeden z 8 vítězných receptů můžete nalézt v sekci Recepty na našem magazínu. Soutěží ale kampaň Chutě a vůně slovácké kuchyně neskončila, organizátorky budou rády za další zaslané recepty. Do této chvíle bylo nasbíráno bezmála 250 receptů z celého Slovácka. Možná se mezi našimi Šťastnými ženami nacházejí kuchařinky a znalci starodávných slováckých receptů. Máte jedinečnou možnost podpořit myšlenku uchování tradiční gastronomie z kraje mezi Buchlovem, Javořinou a Pálavou.  

Zalistujte si v kuchařce

Cílem sběru receptů i celé kampaně je vydání publikace – slovácké kuchařky, jejíž náplní by byly tradiční slovácké recepty s uvedením lokality, ze které pochází, s doprovodem ilustračních fotografií. Na mnoha místech Slovácka žijí pamětníci i nadšenci, kteří tato jídla stále vaří a udržují tím regionální identitu. Zmíněná kuchařka by měla vyjít v roce 2010. Kniha bude reprezentativní ukázkou bohatství slovácké gastronomie a možná právě váš recept ještě chybí...

Než vyjde

Schraňujete-li doma recepty na slovácká jídla, můžete je zaslat e-mailem na: chuteavune@slovacko.cz, nebo poštou na Městské informační centrum, Masarykovo nám. 21, 686 01 Uherské Hradiště.

Pokud budete mít zájem získat další recepty na slovácká jídla, navštivte webovou stránku www.slovacko.cz/chuteavune a sekci Recepty.

 

Autor fotky: Michal Malina

Elen Melicharová


20.10.2009   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 1   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Chutě a vůně našich regionů

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77231.
    Archiv anket.